A rögzítés is befolyásolja, hogy hogyan gyógyul a bokatörés PDF Nyomtatás E-mail

labgipsz_kA bokatörés egyike az alsó végtag leggyakoribb töréseinek, főként fiatal férfiak és idősebb nők körében.  Az esetek felében a törött csontot műtéttel kell helyreigazítani, ezután a lábfejet  és a lábszárat szilárd gipszkötésbe helyezik, ami megvédi a sérült területet. A szilárd kötés azonban fájdalmas lehet, merevséget, gyengeséget és duzzanatot okozhat a bokában. A törést követő műtét után  sokkal gyorsabb a gyógyulás, ha a beteg a szilárd gipszkötés helyett olyan gipsz vagy műanyag sínt kap, amely levehető, és lehetővé teszi a boka korai mozgatását. 


A Cochrane Researchers kutatói azt vizsgálták, hogy a torna idejére eltávolítható gipsz vagy sín hatékonyabban segíti e a labsin_kgyógyulást.

Bár a kutatók csak korlátozott bizonyítékokat találtak, mégis a legfrissebb eredmények azt mutatják, hogy a hagyományos gipszkötéssel szemben a levehető eszközök , amely lehetővé teszik a boka mozgatását és edzését közvetlenül műtét után, sokkal inkább hozzájárulnak a fájdalom csökkenéséhez  és a mozgásképesség növekedéséhez. Bár kevés esetben, de az is előfordult, hogy a korai mozgatás problémákat okozott pl. a műtéti seb gyógyulásánál.

Amennyiben a sérült testrész terhelés-stabil, hasznos, ha a beteg műtét után minél hamarabb járni kezd.  A mozgatás jó a gyógyulás szempontjából, egyedül a műtéti sebre kell vigyázni.

" A műtét utáni közvetlen edzésnek számos jótékony hatása van, de a sebgyógyulás megnövekedett kockázata arra figyelmeztet, hogy csak olyan esetekben szabad a hagyományos gipszet levehető gipszel vagy sínnel helyettesíteni, amikor a beteg biztosan jól reagál erre az eljárásra." - figyelmeztet Christine Lin, az ausztrál George Institut for International Health munkatársa.

Forrás: Medipress, Vital

 
< Előző   Következő >
And in other news

Mozgásterápia

A gerincpanaszok megoldása McKenzie elvek szerint - I. rész

CsigolyaAz  összefoglaló az utóbbi évek legfontosabb ismereteinek gyűjteménye a gerincproblémák témaköréből. Aktuális kutatásokon alapul, amelyek sok régi dogmát és eddigi terápiás feltételt megdöntöttek. Az alábbi információk segítséget nyújtanak azoknak, akik:

– gerincfájdalmaktól szenvednek, 
– hatékony terápiát keresnek a panaszok megoldására,.... Tovább...

Szülés - szoptatás

Könnyen szülni - könnyen regenerálódni

 6 órás információs program szülésre készülőknek

schwanger01Következő időpont:
2008. március 8.

A szép, szorongás és félelemmentes szüléshez az ösztönök mutatják az utat, de rátalálni és kitartani ez mellett, mai világunkban, sokszor nem könnyű. Tovább...

Masszázs

Shiatsu

A shiatsu egy japán masszázs terápia.

shiatsuka kepA shiatsu lényege, hogy a meridiánokban harmonizálja az energiákat és kiegyenlíti az energiaáramlást. Lazítja az ízületeket, nyújtja az izmokat és kezeli az akupresszúrás pontokat. Háttere a hagyományos kínai orvoslás, a Yin-Yang elmélet és a Zen-buddhizmus.

Tovább... 

RocketTheme Joomla Templates