Női szívinfarktus - félreérthető tünetekkel PDF Nyomtatás E-mail

szivhallgatasA női szívinfarktus tünetei eltérhetnek a férfiaknál tapasztalt, mellkasi fájdalommal járó szívroham jeleitől. Ezzel magyarázható, hogy a nők esetében gyakran nem ismerik fel, illetve tévesen gyomor vagy bélrendszeri betegségnek diagnosztizálják azt.

Szívinfarktus esetén a klasszikus mellkasi fájdalom főként a férfiaknál jelentkezik, és bár, a nők közül is sokan érzik, legtöbben mégsem ezt tapasztalják. Mivel az orvosok még mindig főként ehhez kötik a szívinfarktus diagnózisát, rengeteg a fel nem ismert esetek száma.

Az angina pectorisra jellemző a szorító érzés a mellkasban, mely a nyakba, vállakba is kisugározhat, emellett szédülés, ájulás, izzadás, hányinger, halálfélelem, légzési nehézségek is jelentkezhetnek. Nőknél a kép nem mindig egyértelmű.

A női szívinfarktus leggyakoribb tünetei a következők:

  • légszomj (58 százalék),
  • gyengeség, bágyadtság (54 százalék),
  • szokatlan, indokolatlan kimerültség (43 százalék),
  • hányinger,
  • szédülés,
  • alsó mellkasi fájdalom,
  • felső gyomortáji diszkomfortérzet,
  • hátfájás.

Figyelmeztető jelek

A női szívinfarktus lefolyásával kapcsolatos kutatást végző orvosok megfigyelései szerint a fenti tünetek némelyike (légszomj, kimerültség, hastáji fájdalom) akár már hat héttel a szívinfarktus bekövetkezte előtt jelentkezhet, arra figyelmeztetve, hogy elzáródhatott valamelyik artéria. A tünetek fizikai aktivitás nélkül, pihenés közben, vagy akár alvásból ébredve is jelentkeznek és egyre erősödnek.

Teendők      

Ha úgy érzi, szívinfarktusa van, azonnal hívja a mentőket! A nők gyakran attól félnek, hogy szégyenben maradnak, ha mégsem szívrohamuk volt. Ám ne feledjük, a szégyenérzet hamar elmúlik, komoly következmények nélkül, nem úgy a szívinfarktus!

A mentő sokkal jobb választás, mint a taxi, szomszéd vagy rokon riasztása, hiszen a szakképzet személyzet azonnal megkezdheti a megfelelő ellátást! A kórházba érve ne habozzon közölni az orvossal, hogy úgy érzi, szívinfarktusa van, hiszen a női tünetek különbözősége miatt sokkal nagyobb az esélye annak, hogy emésztési problémára gyanakodjanak, mint szívinfarktusra. Különben sem árt időnként a szívünk egészségének ellenőrzése, hiszen az életünk függ tőle!

Forrás: WEBBeteg

Kapcsolódó cikkek:

Szívbajos statisztika

...a maga szíve sose' fáj? 

Hogyan mentsd meg a szíved?

 A gyakori halfogyasztás véd az infarktustól

Az omega-3 zsírsavak szerepe a táplálkozásban és a gyógyításban

 



 

 
< Előző
And in other news

Mozgásterápia

A gerincpanaszok megoldása McKenzie elvek szerint - I. rész

CsigolyaAz  összefoglaló az utóbbi évek legfontosabb ismereteinek gyűjteménye a gerincproblémák témaköréből. Aktuális kutatásokon alapul, amelyek sok régi dogmát és eddigi terápiás feltételt megdöntöttek. Az alábbi információk segítséget nyújtanak azoknak, akik:

– gerincfájdalmaktól szenvednek, 
– hatékony terápiát keresnek a panaszok megoldására,.... Tovább...

Szülés - szoptatás

Könnyen szülni - könnyen regenerálódni

 6 órás információs program szülésre készülőknek

schwanger01Következő időpont:
2008. március 8.

A szép, szorongás és félelemmentes szüléshez az ösztönök mutatják az utat, de rátalálni és kitartani ez mellett, mai világunkban, sokszor nem könnyű. Tovább...

Masszázs

Shiatsu

A shiatsu egy japán masszázs terápia.

shiatsuka kepA shiatsu lényege, hogy a meridiánokban harmonizálja az energiákat és kiegyenlíti az energiaáramlást. Lazítja az ízületeket, nyújtja az izmokat és kezeli az akupresszúrás pontokat. Háttere a hagyományos kínai orvoslás, a Yin-Yang elmélet és a Zen-buddhizmus.

Tovább... 

RocketTheme Joomla Templates