Gyógyító mínuszok: a hidegterápia PDF Nyomtatás E-mail

hidegterapiaMínusz 100-110 °C – ha csak elképzeljük, beleborzongunk ebbe a kezelésbe...

Sajnos, szinte minden családban akad olyan, aki enyhébb vagy súlyosabb ízületi betegségtől szenved, hiszen minden 5. embert érint valamilyen ízületi probléma - mondja dr. Vass Ilona bőrgyógyász szakorvos. A teljestest hidegterápia, amelyet ma már a világon egyre több helyen alkalmaznak az orvosok, a gyógyszeres kezelés és a fizioterápia hatását egészíti kit. Lényege, hogy a szervezetet egy maximum 3 perces hidegsokknak tesszük ki, aminek következtében olyan hormonok és biológiai anyagok szabadulnak fel, melyeknek gyulladás- és fájdalomcsillapító hatása van. 

A kezelést „alkalmassági" orvosi vizsgálat előzi meg. Ha zöld jelzést kap a páciens, előbb fél percet a mínusz 60 fokos előkamrában kell töltenie, majd következik a terápia lényege: a 2-3 perc a mínusz 100-110 °C fokban. Ebben a hidegben ennyi idő alatt a bőrfelszín hőmérséklete mintegy +5 °C-ra csökken; tehát még nem fagy meg, és az ízületek sem hűlnek ki. A kezelés fürdőruhában történik, a kiálló testrészeket viszont le kell takarni. A hidegkamrában eltöltött 3 perc több órán át gátolja a krónikus fájdalmak megjelenését, egész napra jó közérzetet biztosít, és segíti a nyugodt éjszakai alvást. A kezelés hatékonysága a hidegterápiát követő aktív átmozgató edzéssel még tovább növelhető. 10-20 alkalomból álló, kúraszerű terápia esetén pedig több, akár 3-6 hónapos tünetmentesség is elérhető.

A hidegterápia sok más esetben is igen hasznos lehet. Keringésjavító, méregtelenítő hatásának köszönhetően növeli az egyidejű fogyókúra eredményességét; a felszabaduló endorfin miatt jó kiegészítője a depresszió, a „burn out" gyógyításának. A rendszeres hidegterápia jelentősen növeli a sportteljesítményeket is, továbbá segíti az izmok regenerációját; húzódások, ficamok gyógyulási idejét lerövidíti, gyorsítja az izommunka kapcsán felszaporodott tejsav és egyéb káros anyagcseretermékek kiürülését.

Az elsődlegesen ízületi fájdalmak miatt alkalmazott kúraszerű kezelések során kiderült, hogy a hidegterápia a pikkelysömörben szenvedő és a krónikus ekcémás páciensek bőrtüneteit is lényegesen javítja, 15-20 kezelés után. Csökkent a bőrpír, a viszketés, és idővel eltűntek a zavaró plakkok.

Mindezek alapján elmondható, hogy a hazánkban ma még szokatlan, első hallásra talán ijesztőnek is ható terápiának sokféle betegség kezelésében van létjogosultsága. Ellenjavallata és kockázata pedig nincs több mint a szaunázásnak - tette hozzá a doktornő.

Forrás: Weborvos

 
< Előző   Következő >
And in other news

Mozgásterápia

A gerincpanaszok megoldása McKenzie elvek szerint - I. rész

CsigolyaAz  összefoglaló az utóbbi évek legfontosabb ismereteinek gyűjteménye a gerincproblémák témaköréből. Aktuális kutatásokon alapul, amelyek sok régi dogmát és eddigi terápiás feltételt megdöntöttek. Az alábbi információk segítséget nyújtanak azoknak, akik:

– gerincfájdalmaktól szenvednek, 
– hatékony terápiát keresnek a panaszok megoldására,.... Tovább...

Szülés - szoptatás

Könnyen szülni - könnyen regenerálódni

 6 órás információs program szülésre készülőknek

schwanger01Következő időpont:
2008. március 8.

A szép, szorongás és félelemmentes szüléshez az ösztönök mutatják az utat, de rátalálni és kitartani ez mellett, mai világunkban, sokszor nem könnyű. Tovább...

Masszázs

Shiatsu

A shiatsu egy japán masszázs terápia.

shiatsuka kepA shiatsu lényege, hogy a meridiánokban harmonizálja az energiákat és kiegyenlíti az energiaáramlást. Lazítja az ízületeket, nyújtja az izmokat és kezeli az akupresszúrás pontokat. Háttere a hagyományos kínai orvoslás, a Yin-Yang elmélet és a Zen-buddhizmus.

Tovább... 

RocketTheme Joomla Templates