A gerincpanaszok megoldása McKenzie elvek szerint - II. rész PDF Nyomtatás E-mail
CsigolyaMi az, ami a hátfájdalmaknál segít?

Csak a kifejezetten extrém és fájdalmas terhelést kerüljük!
Hosszabb távon minden mozgást, a fájdalmasakat is, újra gyakorolni kell.
Az akut fázisban mindent a fájdalom viselkedése határoz meg, az a cél, hogy a fájdalom csökkenjen, megszűnjön. Ezt részben egyedül kell véghez vinni, sok akut hátfájdalom nagyon jó természetes gyógyhajlamot mutat. Ha az állapot mégsem javul, akkor elsősorban a célzott kezelésekkel kell javítani rajta. Minél hosszabb ideig tartanak a fájdalmak, annál nagyobb az esély a probléma krónikussá válására.

Mely intézkedések értelemszerűek, amelyekkel a fájdalmat a lehető leggyorsabban  megszűntetjük?

1. Melegkezelések, gyógyszerek, injekciós kezelések az akut időszakban: 

A melegkezelések az akut időszakban hatásos fájdalomcsillapító hatásúak. Ha ezek hatása nem kielégítő, akkor egy egyszerű fájdalomcsillapító is segíthet. A nemzetközi irodalom (USA, Hollandia, Németország) a következő gyógyszereket javasolja: paracetamol, mint egyszerű fájdalomcsillapító, sok esetben elegendő. Ha a hatása nem kielégítő, akkor a gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítók (pl.Ibuprofen, Diclofenac) javasoltak.

Azonban figyelembe kell venni, hogy a hosszantartó alkalmazásukkor nem kívánt mellékhatások is felléphetnek, ilyen pl. a gyomorbántalom. A célzott injekciók a fájdalmas izmokba kiegészítő segítség lehet, ha az előzőkben felsorolt lehetőségek nem segítenek. Azok a páciensek, akik alsóvégtagi fájdalmaktól szenvednek, ennek oka, hogy az ülőideg állandóan ingerelve van (pl. az elődomborodó porckorong nyomása által), kaphatnak injekciós fájdalomcsillapítót az ideghez célozva. Az operációt mindazonáltal, az esetek döntő többségében, tanácsosabb elkerülni. 

 

A fájdalom megjelenése
 
2. Speciális gyakorlatok 

 

Jelenleg az első tudományosan is megalapozott vizsgálati és kezelési módszer, amely értelmet nyer a subacut stádiumban, az a McKenzie -terápia. Az ismételt mozgásokkal kivizsgálható, hogy mely irányú mozgások csökkentik a panaszokat, legalábbis behatárolják azokat. Az így kialakított gyakorlatokat otthon vagy a munkahelyen lehet ismételni, állandó ún. aktív „fájdalom-kontroll" mellett.

Azoknál a pácienseknél, akiknél az alsó végtagokba is kisugárzik a fájdalom, gyakran hosszabb ideig tart a lábfájdalmak csökkenése. Az a jelenség, amikor a fájdalom a végtag felől a gerinchez közelít, a „centralizáció". A végtagi fájdalomcsökkenéssel egyidőben a gerincnél érzett fájdalom felerősödhet, ami nem kóros. 

Ha a fájdalom, zsibbadás „mintája" a fent leírtakat követi, és egyre inkább közelít a gerinchez, akkor a következők várhatók:

                  • gyors és maradandó fájdalommegszűnés,
                  • a teljes mozgástartomány korábbi elérése,
                  • kedvezőbb prognózis (azoknál, akiknél a centralizáció érezhető, különféle tanulmányok már kimutatták, hogy a műtét elkerülhető),
                  • a munkaképesség korán helyreáll.

Kopp egyik tanulmánya különösen érdekes: minden megvizsgált páciensnek volt porckorongsérve neurológiai tünetekkel (zsibbadás, izomgyengeség). Azokat a pácienseket, akiknél a McKenzie gyakorlatokkal 3 nap alatt fájdalomcsökkenést lehetett elérni, végül nem kellett megműteni.


További lehetőségek

1. Gyógytornász, chiropraktőr, orvos által végzett mobilizációk, manipulációk 

Ha az egyszerű fájdalomcsillapító eljárások, gyógyszerek, gyakorlatok nem szűntették meg a fájdalmat, akkor manuális kezelések válnak szükségessé. Ezekkel az erre szakosodott terapeuta/orvos megállapítja a a fájdalmas gerincízület helyét. A megfelelő célzott mobilizálással szűnteti meg a mozgásbeszűkülést. A kezelés e módját gyógytornászok, orvosok végezhetik, akik továbbképezték magukat a manuálterápiában, osteopátiában, chiropraktikában.

Egyes országokban ezeket a kezeléseket nem javasolják a a tünetek fennállásának első hónapjában, van ahol csak az első 6 hét eltelte után jöhet szóba. Mindenesetre meg kell beszélni az orvosunkkal ezt a kezelési lehetőséget. 

2. Passzív terápiák 

Ezidáig gyakran alkalmazott elektroterápia, súlyfürdős terápia az elvégzett vizsgálatok szerint nem mutattak hatásosságot. A masszázs, akupunktúra hatásosságának eredményei, legalábbis, ellentmondásosak. Általánosságban a fent említett terápiás lehetőségek nem az elsődleges kezelések, ugyanis az aktív mozgásprogramnak hosszútávon sokkal teljeskörűbb hatása van.

(Folytatjuk...)

 
< Előző   Következő >
And in other news

Mozgásterápia

A gerincpanaszok megoldása McKenzie elvek szerint - I. rész

CsigolyaAz  összefoglaló az utóbbi évek legfontosabb ismereteinek gyűjteménye a gerincproblémák témaköréből. Aktuális kutatásokon alapul, amelyek sok régi dogmát és eddigi terápiás feltételt megdöntöttek. Az alábbi információk segítséget nyújtanak azoknak, akik:

– gerincfájdalmaktól szenvednek, 
– hatékony terápiát keresnek a panaszok megoldására,.... Tovább...

Szülés - szoptatás

Könnyen szülni - könnyen regenerálódni

 6 órás információs program szülésre készülőknek

schwanger01Következő időpont:
2008. március 8.

A szép, szorongás és félelemmentes szüléshez az ösztönök mutatják az utat, de rátalálni és kitartani ez mellett, mai világunkban, sokszor nem könnyű. Tovább...

Masszázs

Shiatsu

A shiatsu egy japán masszázs terápia.

shiatsuka kepA shiatsu lényege, hogy a meridiánokban harmonizálja az energiákat és kiegyenlíti az energiaáramlást. Lazítja az ízületeket, nyújtja az izmokat és kezeli az akupresszúrás pontokat. Háttere a hagyományos kínai orvoslás, a Yin-Yang elmélet és a Zen-buddhizmus.

Tovább... 

RocketTheme Joomla Templates