Sára
Felhasználó

Fresh Boarder
Hozzászólás: 1
graphgraph
Sérült mellbimbó - 2008-05-20 07:33 Kedves Kati!

Igen súlyos problémával fordulok Önhöz, mint szakértőhöz. Ezért elég hosszú és részletes is lesz a beszámolóm.
Kislányom 8 hetes és az első naptól van problémám a szoptatással. Első éjszaka nagyon sokat sírt kislányom így folyamatosan mellre tettem. Másnap reggelre már iszonyatosan fájt a mellbimbóm. Az utána következő napokban szorgalmasan szoptattam a picit a csecsemősnővérek útmutatásainak megfelelően. Igyekeztem nagyra nyittatni a száját, a mellbimbónak minél nagyobb részét bekapatni, miközben az alsó és felső ajka kifelé fordul, az orra és az álla finoman a mellemhez érjen és, hogy lehetőleg hassal szembe helyezkedjen velem. A mellbimbóm egyre érzékenyebb lett és egyre sebesebb. Már aludni is csak fedetlen keblekkel tudtam. Kenegettem mellbimbó ápoló krémmel, de nem segített, egyre jobban sebesedett. Közben kicsi lányom mohón és rettenetesen cuppogva! szopizott. Mivel kislányom többször iszonyúan sírt és a nagyon fájó, sebes bimbók miatt komfort szopit nem tudtam neki nyújtani, cumit is adtunk neki, amit hálásan fogadott el és nagyon buzgón szopogatta.
Napról napra romlott a helyzet, 5 nap után már vér folyt a baba szája sarkából szopi közben és iszonyúan fájt ráharapáskor, mert minden alkalommal fel kellett törni a mellbimbó végen lévő egyre vastagabb sebet.
8-10 nap után sokak javaslatára mellbimbó védőt kezdtem használni, ami egy ideig úgy tűnt, segített, de egy idő után már elviselhetetlenné vált a fájdalom. Zokogtam szoptatáskor és rettegtem tőle.Már leáztak a sebek, csak a nyers hús volt a mellbimbó végeken. Az egyik olyan volt,mintha húsig megskalpolták volna, a másik meg mintha kráter keletkezett volna a közepén. Teljesen elformátlanodtak. Szoptatácsi tanácsadókat kerestem fel, mindenk úgy látta, hogy jó technikával szopik a kicsi. Igaz cuppogva. Mindenki más krémet ajánlott a sebekre és az általam is elméletben jól ismert szoptatási tanácsokat adták. 2 hét után döntöttem. Abbahagytam a szoptatást és fejni kezdtem (avent kézi fejővel). Cumisüvegből kapta a tejet.
Végre nem fájt a szoptatás! Azonban nagyon fájók voltak még a melleim, ruhát nem tudtam magamra venni és egy ideig annyira folyt a tejem, hogy szinte fejni sem kellett, mert kifolyt annyi amennyi kellett. A kifolyó tejet tejgyűjtő kagylókkal fogtam fel, legalább az védte is a mellem a ruháktól.
Sajnos így egész nap nedvességben dunsztolódott, néha ázott a mellem. De nem tudtam más megoldást.
1-2 hét gyógyulás után újra próbálkoztam a szoptatással. Mellbimbó védővel. De újra fájni kezdett, a friss, vékony bőrréteg újra lejött, az egyik mellbimbón, mintha vérhólyag keletkezett volna. Újra abbahagytam.
Majd egy 2 hét szünet után újra próbálkoztam, főleg mert féltem, hogy így nehogy apadjon a tejem. Végre első alkalmakkor nem fájt a cici. Babámnak újra nagyon nyűgös időszaka kezdődött, ezért és a tejszaporítás miatt hagytam mellen lenni amennyit akart. Azonban mellbimbó védő nélkül már nem volt hajlandó elfogadni a mellem. Viszont 1 nap után újra kezdődtek a problémák. Újra véresen folyt a tej, és az egyik bimbó hólyagos lett. Azóta újra fejek. Ez volt már 2 hete. Mellbimbóm újra javulásnak indult, de még nem nőtt rá vissza teljesen a bőr. Ezért nem is meremmég újrapróbálni a szoptatást, félek, hogy elölről kezdődne minden. Félek, hogy nem jön elegendő tej és elég gyorsan és az eleve nagyon mohó, vehemensen szopizó babám még hevesebben próbálna szopni. Viszont nagyon sajnálom, hogy kimarad az életünkből a szopizás-szoptatás bensőségessége. És ami szinténnem elhanyagolható iszonyú sok időmet veszi el a fejés. Napi 4-5x fejek. Sajnos minden fejés legalább 1 órán át tart. Mindkét mellből fejek. A fejések közt eltelt időtartamtól függően 120-360mili között szoktam alkalmanként fejni. Épphogy a baba napi szükségletét tudom fedezni. (Nagyon mohó, sokat eszik. 4,5 kiló 130-140miliket adok neki evésenként. Kevesebbnél sír.)
Mit tudnék tenni? Jó lenne újra szoptatni, de félek. A fejés iszonyú sok időbe telik, nagyon fáradt vagyok,semmire nincs időm. Főleg, hogy sokszor fáj a hasa a babának, sokat nyűglődik. Rossz mindig borotvaélen táncolni a tejmennyiséget illetően.
Most Medela electric plus fejőgépet szeretnék kölcsönözni, hátha azzal könnyebben, gyorsabban tudnék fejni és esetleg növelhetném a tejmennyiséget is.
Mit ajánl? Mellékelek a szoptatásról és a sérült mellbimbóról képeket. Előre is köszönöm a segítségét! Elnézést a maratoni hosszúságért.
Sára
  | | Ön mint vendég nem küldhet be hozzászólást.
Werner Kati

Moderátor
Hozzászólás: 61
graph
Válasz:Sérült mellbimbó - 2008-06-12 09:10 Ez egy régebbi válasz a személyes levelezésünkből 05.21.

Kedves Édesanya!

Sokszor nem könnyű a szoptatás kezdete. Nehéz időszakon megy most keresztül. Elhiszem, hogy fáradt és fél a fájdalomtól.

Ezeken a fotókon többféle fertőzés látszik. Bakteriális és gombás érintettség lehet együtt, bimbórepedésekkel, és hámfosztott területtel, sebekkel tarkítva. Én elsőre úgy gondolnám, hogy ezeket mihamarabb meg kell gyógyítani. Nem tudom kikhez fordult szoptatási tanácsért. Ha IBCLC tanácsadóhoz vagy LLL vezetőhöz volt szerencséje, akkor bátran megbízhat a tanácsadóban és mindenki előnyére, és tanulására válik az is, ha a tanácsadó visszajelzést kap arról, hogy nincs javulás, továbbra is fenn áll a probléma. Én a mostani helyzetben már orvos bevonását javaslom.

Leginkább az orvos IBCLC-ket: http://www.szoptatasert.hu/belso.php?inf=ibclc_szak Antibiotikus és gombaellenes kenőcsre lehet szükség. Egyidejűleg kell kezelni a bimbót és a kisbaba száját. Csatolok egy cikket a gombás fertőzés alatti tennivalókról.

Megnehezíthette a baba helyes mellre tapadását és jó evési technikájának kialakítását a bimbóvédő a cumisüveg és a nyugtató cumi használata. Nagyon jó fotókat készített.

Becsülöm a kitartását, hogy ennyi nehézség ellenére esélyt ad az anyatejes táplálásra és megoldást keres. Bízom benne, hogy jó irányt vesznek a dolgok és egyszer örömteli lesz még szoptatni.(akkor is, ha az már egy másik gyerek lesz)

Szívesen segítek telefonon vagy esetleg személyesen is találkozhatunk.

Mielőbbi javulást kívánok!

Werner Kati IBCLC

20/9440-225
Üdvözlettel:
Werner Kati
UphonnallJand
Felhasználó

Fresh Boarder
Hozzászólás: 1
graphgraph
Free online asian dating web sites. Dating brady. - 2011-12-01 16:39 Sex dating in murchison texas, <a href=http://dating-maramec.vvsspeed.com/>dating maramec</a>. Who's dating who.
Texas online dating services. Online dating what to say, <a href=http://dating-silver-gate.vvsspeed.com/>dating silver gate</a>.
Seattle dating coach, <a href=http://dating-vershire.vvsspeed.com/>dating vershire</a>. Dating in woodbridge virginia.
Sex dating in biggers arkansas. Dating single profiles louisville personals, <a href=http://dating-heislerville.vvsspeed.com/>dating heislerville</a>.
Free personals online dating, <a href=http://asp-gratis-hosting-web-dating.vvsspeed.com/>asp gratis hosting web dating</a>. Sex dating in portland dorset.
And in other news

Felíratkozás a Hírlevélre

Aktualitások:cikkek, programok a havonta megjelenő hírlevélben.

Mozgásterápia

A gerincpanaszok megoldása McKenzie elvek szerint - I. rész

CsigolyaAz  összefoglaló az utóbbi évek legfontosabb ismereteinek gyűjteménye a gerincproblémák témaköréből. Aktuális kutatásokon alapul, amelyek sok régi dogmát és eddigi terápiás feltételt megdöntöttek. Az alábbi információk segítséget nyújtanak azoknak, akik:

– gerincfájdalmaktól szenvednek, 
– hatékony terápiát keresnek a panaszok megoldására,.... Tovább...

Szülés - szoptatás

Könnyen szülni - könnyen regenerálódni

6 órás információs program szülésre készülőknek

schwanger01Következő időpont:
2008. március 8.

A szép, szorongás és félelemmentes szüléshez az ösztönök mutatják az utat, de rátalálni és kitartani ez mellett, mai világunkban, sokszor nem könnyű. Tovább...

Masszázs

Shiatsu

A shiatsu egy japán masszázs terápia.

shiatsuka kepA shiatsu lényege, hogy a meridiánokban harmonizálja az energiákat és kiegyenlíti az energiaáramlást. Lazítja az ízületeket, nyújtja az izmokat és kezeli az akupresszúrás pontokat. Háttere a hagyományos kínai orvoslás, a Yin-Yang elmélet és a Zen-buddhizmus.

Tovább... 

RocketTheme Joomla Templates