Duplájára nőtt a császármetszések száma Magyarországon PDF Nyomtatás E-mail
szules

A tendencia az egész közép-kelet európai régióra jellemző

Egy felmérés szerint duplájára nőtt a császármetszések száma az elmúlt 12 évben Magyarországon. Nagyjából minden harmadik nő császárral szül. Sőt egyre több olyan nőgyógyász van, akinél még soha senki nem szült természetes úton.

Erről is szó volt egy budapesti vitanapon. A tendencia az egész közép-kelet európai régióra jellemző. Állítólag részben azért, mert az emberek csak nagyon ritkán mernek ellent mondani az orvosoknak, és ha egy nő az első gyerekét császárral szülte, akkor másodszorra is majdnem mindig ezt tanácsolják neki.

Forrás: Híradó

 
Szemmozgatással fejleszthető a memória PDF Nyomtatás E-mail
Tudnivalók az egészségről

A gyakorlat egyszerű és olcsó - aki elvégzi, tudni fogja, hogy elzárta-e a gázt

Brit kutatók megtalálták a memória megőrzésének és fejlesztésének egyik legegyszerűbb és legolcsóbb módját, számolt be róla a brit média szombaton. A gyakorlat egyszerű - a szemet a bal saroktól a jobb sarokig kell mozgatni, gyors egymásutánban. Ha naponta legalább fél percig végzi valaki ezt a mozgássort, emlékezni fog arra is, hogy bezárta-e az ajtót vagy kikapcsolta-e a sütőt, mondta el Dr. Andrew Parker, a Manchester University Hospital vezető kutatója.

A tudós szerint a mozdulat egyformán stimulálja a jobb és a bal agyféltekét is, valamint a tréning fejleszti a valódi memóriát és csökkenti az elképzeltet, amikor csak hisszük, hogy megcsináltunk valamit.

A módszert önkénteseken tesztelték, akiknek 300 szót kellett megjegyezni, majd három csoportra osztották őket. Az első csoportot vízszintes szemmozgatásra kérték, a másodikat függőlegesre, míg a harmadiknak nem adtak semmilyen feladatot. Azok, akik balról jobbra mozgatták a szemüket, 10 százalékkal több szóra emlékeztek, mint a másik két csoport.

Dr. Parker szerint a bilaterális szemmozgatás segít az információforrás pontos meghatározásában, vagyis annak eldöntésében, hogy valóban megtörténtek-e dolgok, vagy csak elképzeltük őket. A tudós szerint a gyakorlat újabb bizonyíték arra is, hogy a szem és a memória összefüggenek egymással.

Dr. Parker tanulmánya az "Agy és észlelés" (Brain and Cognition) című tudományos szaklapban jelent meg.

Forrás: Független Hírügynökség

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

And in other news

Mozgásterápia

A gerincpanaszok megoldása McKenzie elvek szerint - I. rész

CsigolyaAz  összefoglaló az utóbbi évek legfontosabb ismereteinek gyűjteménye a gerincproblémák témaköréből. Aktuális kutatásokon alapul, amelyek sok régi dogmát és eddigi terápiás feltételt megdöntöttek. Az alábbi információk segítséget nyújtanak azoknak, akik:

– gerincfájdalmaktól szenvednek, 
– hatékony terápiát keresnek a panaszok megoldására,.... Tovább...

Szülés - szoptatás

Könnyen szülni - könnyen regenerálódni

 6 órás információs program szülésre készülőknek

schwanger01Következő időpont:
2008. március 8.

A szép, szorongás és félelemmentes szüléshez az ösztönök mutatják az utat, de rátalálni és kitartani ez mellett, mai világunkban, sokszor nem könnyű. Tovább...

Masszázs

Shiatsu

A shiatsu egy japán masszázs terápia.

shiatsuka kepA shiatsu lényege, hogy a meridiánokban harmonizálja az energiákat és kiegyenlíti az energiaáramlást. Lazítja az ízületeket, nyújtja az izmokat és kezeli az akupresszúrás pontokat. Háttere a hagyományos kínai orvoslás, a Yin-Yang elmélet és a Zen-buddhizmus.

Tovább... 

RocketTheme Joomla Templates