Gyógytorna
A sérülékeny térd PDF Nyomtatás E-mail

terdfajdalom

A térdízület hatalmas kiterjedésű, lágyrészekkel kevésbé védett ízület, amely számos olyan elemet tartalmaz, melyeknek sérülése, szakadása, kopása panaszok forrásává válhat. A legtöbb térdsérülés hobbisportolás közben alakul ki. Leggyakrabban a szalagok és a meniscusok érintettek. 

Tovább...
 
Felkészülés a síelésre - száraz síedzés PDF Nyomtatás E-mail
sielo02"Semmi sem acélozza jobban az izmokat,

semmi sem teszi hajlékonyabbá, rugalmasabbá a testet,

semmi nem nevelhet nagyobb ügyességre, szilárdabb akaratra,

és semmi nem teheti frissebbé lelkünket a sízésnél"

(Dr. F. Nansen, 1890)

A sízés előnyei közül elsősorban ki kell emelnünk élettani, egészségfejlesztő hatásait. A sízés hegyekben, erdős, tökéletesen tiszta levegőjű környezetben művelhető. 

Tovább...
 
Testtartás és lelkiállapot PDF Nyomtatás E-mail

boldog_ember_kTartásunk árulkodik belső világunkról, érzelmi állapotunkról.

A negatív gondolatok nemcsak a lélekre, a testre is mély benyomást tesznek. A sok teher alatt hibás testtartást eredményezhetnek. Talán sosem gondolt még így bele, de ha végiggondolja, belátja, hogy így van. Ha szomorúak, gondterheltek vagyunk, vállunk leesik, fejünk lehanyatlik, teljesen természetellenes, görbe tartást veszünk fel, és ez bizony hosszabb távon fájdalmas problémákat idézhet elő.


Tovább...
 
Újra a metabolikus szindrómáról, de most férfiaknak PDF Nyomtatás E-mail

metsy02_kKorunk népbetegsége, a metabolikus szindróma: ma már minden hatodik európai felnőttet fenyeget ez az  „életmódbetegség", mely növeli a 2-es típusú cukorbetegség, a szív - és érrendszeri betegségek, valamint a stroke kockázatát. A metabolikus szindróma már Görögországot és Franciaországot is elérte, ahol a lakosság eddig védettnek számított egészséges étrendjéből és életmódjából adódóan. Magyarországon a hipertóniás populáció körülbelül egynegyedénél diagnosztizálható ez a megbetegedés. Ráadásul a keringés betegségei a férfiaknál merevedési zavart is okozhatnak. Az érintett magyar férfiak több mint felénél diagnosztizálható valamely társbetegség, például cukorbetegség, magas vérnyomás és szívbetegség. A metabolikus szindrómához vezető betegségek odafigyeléssel megelőzhetők, de ha már megvan a baj, orvosi kezeléssel korrigálhatók.

Tovább...
 
Ülni, nézni, gépelni, klikkelni - Munkahelyi ergonómia PDF Nyomtatás E-mail
varialt_munkahelyzetEgészség és eredményes munka a képernyő előtt

 A képernyő előtti munka gyakran okoz testi, vizuális és pszichés megterhelést. Néhány tipp megszívlelésével könnyedén megakadályozhatók a panaszok kialakulása. A testi túlterhelés a helytelen testtartásból, az egyoldalú terhelésből, az elégtelen munkaeszközöktől alakul ki. A következmény: görcsös izmok, derék-, hát-, és nyakfájdalmak.

Ülő munkánál igen gyakoriak a felsorolt problémák, de fellépésükben nagy szerepet játszanak még a mozgásszegény életmód és a pszicho-szociális tényezők. 

Tovább...
 
And in other news

Mozgásterápia

A gerincpanaszok megoldása McKenzie elvek szerint - I. rész

CsigolyaAz  összefoglaló az utóbbi évek legfontosabb ismereteinek gyűjteménye a gerincproblémák témaköréből. Aktuális kutatásokon alapul, amelyek sok régi dogmát és eddigi terápiás feltételt megdöntöttek. Az alábbi információk segítséget nyújtanak azoknak, akik:

– gerincfájdalmaktól szenvednek, 
– hatékony terápiát keresnek a panaszok megoldására,.... Tovább...

Szülés - szoptatás

Könnyen szülni - könnyen regenerálódni

 6 órás információs program szülésre készülőknek

schwanger01Következő időpont:
2008. március 8.

A szép, szorongás és félelemmentes szüléshez az ösztönök mutatják az utat, de rátalálni és kitartani ez mellett, mai világunkban, sokszor nem könnyű. Tovább...

Masszázs

Shiatsu

A shiatsu egy japán masszázs terápia.

shiatsuka kepA shiatsu lényege, hogy a meridiánokban harmonizálja az energiákat és kiegyenlíti az energiaáramlást. Lazítja az ízületeket, nyújtja az izmokat és kezeli az akupresszúrás pontokat. Háttere a hagyományos kínai orvoslás, a Yin-Yang elmélet és a Zen-buddhizmus.

Tovább... 

RocketTheme Joomla Templates