Idiopathias scoliosis - gerincferdülés PDF Nyomtatás E-mail

gerincferd_kA scoliosis szó az ógörög nyelvből ered: görbületet jelent, a ferdeség kifejezésére szolgált. Az orvostudományban a II. század óta használják a gerinc oldalirányú elhajlásának gyűjtőnevének. Mikor az oldalirányú elhajláshoz torzió is társul, akkor nevezzük strukturális scoliosisnak.

Ebbe a kategóriába tartozó scoliosisok 80 %- a ismeretlen eredetű. Az elváltozás a csontérés befejezése előtt alakul ki, a tér mindhárom irányában létrejön; a betegség minden esetben háromdimenziós.

Egy betegséget akkor nevezünk idiopathiásnak, amikor nincsen biztosan kimutatható összefüggése valamilyen kiváltó tényezővel. Tehát ismeretlen etiológiájú, a csigolyák aszimmetrikus növekedése következtében kialakuló oldalirányú gerincgörbület. Egyes esetek progresszióra hajlamosak, súlyos gerinc-, és mellkasdeformitást okozhatnak, mások enyhébb lefolyásúak. Mivel az etiológia ismeretlen, nem tisztázottak azok a tényezők sem, melyek a görbület progressziójáért felelősek. A betegség kezdetének időpontja jelentősen befolyásolja a görbület nagyságát.

    A betegség kialakulása egyelőre nem előzhető meg, a korai felismerés és kezelés a védekezés egyedüli hatásos módja. A kórok pontos ismeretének hiányában a kezelés tüneti.

A betegség klinikai képe és diagnosztizálási lehetőségei

    A kórkép nem jár szokványos betegségtünetekkel, jellemzően fájdalommal sem, eleinte csupán kisebb-nagyobb aszimmetriák árulkodnak a gerincprobléma meglétéről. A diagnózis felállítását segíti, ha hátfájdalom áll fenn, és emiatt kerül orvoshoz.

A strukturális scoliosis vizsgálatakor a tér mindhárom síkjában kialakult deformitást figyelembe kell venni. Ezeket képalkotó eljárásokkal tudjuk láthatóvá tenni.

    A strukturális scoliosisnál a röntgenfelvétel készítése alapfontosságú. A felvételnek álló helyzetben kell készülnie és két irányból kell hogy mutassa az egész gerincet.

Kezelési lehetőségek

    A scolisosis kezelésének megválasztásánál három tényezőt kell figyelembe venni: a deformitás nagyságát, a csontérettséget és a progresszió várható mértékét. Ezek alapján a 20 Cobb-fok alatti görbületű betegnek intenzív mozgásterápiát ajánlunk és rendszeres kontrollt, hogy követhessük, fokozódik - e a görbület. Röntgenvizsgálattal alátámasztott gyors progresszió esetén már 15-20 Cobb-foknál, egyébként 20-45 fok közötti görbületek esetén korzettkezelést indítunk. 40-45 Cobb-fok feletti görbületnél műtéti terápia válhat szükségessé.

    Sok esetben azonban a valóság rácáfol a protokollra; tekintve, hogy eltérő szituációkkal találkozunk, gyakran nem ezen irányvonalak mentén határozzuk meg a terápiát.

    A terápia alapvető kritériuma a személyre szabottság és a változatosság.

Komplex mozgásterápia

    A korzett nélküli mozgásterápiás kezelés része a „klasszikus gyógytorna" és a Schroth-terápia. Korzettben klasszikus gyakorlatsort, speciális önkorrekciót és proprioceptív tréninget tarthatunk. Illetve korzettben vagy az anélküli egyéb mozgás, sportolás szerepe is fontos a kezelés során. 
 
 
Pollák Szilvia gyógytornász

 
< Előző   Következő >
And in other news

Mozgásterápia

A gerincpanaszok megoldása McKenzie elvek szerint - I. rész

CsigolyaAz  összefoglaló az utóbbi évek legfontosabb ismereteinek gyűjteménye a gerincproblémák témaköréből. Aktuális kutatásokon alapul, amelyek sok régi dogmát és eddigi terápiás feltételt megdöntöttek. Az alábbi információk segítséget nyújtanak azoknak, akik:

– gerincfájdalmaktól szenvednek, 
– hatékony terápiát keresnek a panaszok megoldására,.... Tovább...

Szülés - szoptatás

Könnyen szülni - könnyen regenerálódni

 6 órás információs program szülésre készülőknek

schwanger01Következő időpont:
2008. március 8.

A szép, szorongás és félelemmentes szüléshez az ösztönök mutatják az utat, de rátalálni és kitartani ez mellett, mai világunkban, sokszor nem könnyű. Tovább...

Masszázs

Shiatsu

A shiatsu egy japán masszázs terápia.

shiatsuka kepA shiatsu lényege, hogy a meridiánokban harmonizálja az energiákat és kiegyenlíti az energiaáramlást. Lazítja az ízületeket, nyújtja az izmokat és kezeli az akupresszúrás pontokat. Háttere a hagyományos kínai orvoslás, a Yin-Yang elmélet és a Zen-buddhizmus.

Tovább... 

RocketTheme Joomla Templates