Manipulatív masszázs PDF Nyomtatás E-mail

A böngészője lehet, hogy nem képes ezt a képet megjeleníteni. A manipulatív masszázs olyan kezelési forma, ami ötvözi a kis felületen végzett masszázs és a passzív ízületi mobilizáció hatását. Egy úgynevezett izomspecifikus gyúrás, ahol egy időben történik az izom gyúrása az ízület mozgatásával.

 

A proprioceptív (propriocepció=mélyérzés) masszázs az izmok készenléti tónusát kontrollálja, az ízület helyzetét, tartását és mozgását koordinálja, a testtartást korrigálja és csökkenti a fájdalmat.

A manipulatív masszázs technikáját Dr. J. C. Terrier (1918-1972) fizioterápiás szakorvos és reumatológus fejlesztette ki.

A Terrier-technika kis felületű masszázst, passzív izomnyújtást, passzív ízületi mobilizálást és az ízületi játékot befolyásoló technikákat kombinálja.

A módszer célja az izomtónus szabályozása, a tónuszavar feloldása kiegyenlítés által. A nyújtás és a mobilizáció hatására reflexesen izomellazulás, helyi vérbőség jön létre, az ízületek mélyérzékelő receptorai stimuláció alá kerülnek. Mindezek hatására a fájdalom csökken. 

Milyen esetekben ajánlott a módszer?

Degeneratív ízületi elváltozások, ízület körüli bántalmak, csökkent mozgásterjedelmű ízületi diszfunkciók.

Kiegészítő terápiaként kitűnően alkalmazható lumbágó (derékfájás), nyaki merevség, de egyes poszttraumás (törés utáni) illetve posztoperatív állapotok (operáció utáni) kezelésében is. 

A manipulatív masszázs előnye, hogy mély és rövid izmokat, inakat képes elérni és nem utolsósorban kíméli a páciens ízületeit. 


Patak Noémi gyógytornász


 
< Előző   Következő >
And in other news

Mozgásterápia

A gerincpanaszok megoldása McKenzie elvek szerint - I. rész

CsigolyaAz  összefoglaló az utóbbi évek legfontosabb ismereteinek gyűjteménye a gerincproblémák témaköréből. Aktuális kutatásokon alapul, amelyek sok régi dogmát és eddigi terápiás feltételt megdöntöttek. Az alábbi információk segítséget nyújtanak azoknak, akik:

– gerincfájdalmaktól szenvednek, 
– hatékony terápiát keresnek a panaszok megoldására,.... Tovább...

Szülés - szoptatás

Könnyen szülni - könnyen regenerálódni

 6 órás információs program szülésre készülőknek

schwanger01Következő időpont:
2008. március 8.

A szép, szorongás és félelemmentes szüléshez az ösztönök mutatják az utat, de rátalálni és kitartani ez mellett, mai világunkban, sokszor nem könnyű. Tovább...

Masszázs

Shiatsu

A shiatsu egy japán masszázs terápia.

shiatsuka kepA shiatsu lényege, hogy a meridiánokban harmonizálja az energiákat és kiegyenlíti az energiaáramlást. Lazítja az ízületeket, nyújtja az izmokat és kezeli az akupresszúrás pontokat. Háttere a hagyományos kínai orvoslás, a Yin-Yang elmélet és a Zen-buddhizmus.

Tovább... 

RocketTheme Joomla Templates