Kampány a szélütés gyors felismeréséért PDF Nyomtatás E-mail

agyinfarkt_kEgyetlen jel megléte is figyelmeztethet a stroke kialakulására, a minőségi túlélés pedig perceken múlhat!

A Magyar Stroke Társaság április elsejétől országos kampányt indít, hogy felhívja a társadalom figyelmét a Stroke veszélyére, az időablak fontosságára.  Csiba László professzor a Magyar Stroke Társaság elnöke a kampányt indító tájékoztatón hangsúlyozta: céljuk, hogy megismertessék a lakosságot a Stroke tüneteivel, hangsúlyozva, hogy azok észlelésekor azonnal hívják a mentőket. Az időfaktor fontosságát jelképezi a kampány jelmondata is „Stroke-ne késlekedjen! Minden perc számít!"

Mint elhangzott, a kampány során egy meghökkentő reklám formájában ismerhetik meg a nézők és olvasók meg a szélütés tüneteit és az időfaktor fontosságát. Ugyanakkor az orvosi rendelőkben a stroke-ról készült betegtájékoztatóból is tájékozódhat a lakosság. Felmérések bizonyítják, hogy az emberek nincsenek tisztában a betegség tüneteivel, és nem tudják, mikor kell a mentőt hívni. Éppen ezért van nagy jelentősége a felvilágosításnak.

Tünetek és előjelek

  • hirtelen kialakuló féloldali végtaggyengeség, bénulás, ernyedt, zsibbadt arcfél (arcizmok, kar, láb bénulása az egyik testfélen)
  • hirtelen kialakuló beszéd megértési zavar, szóformálási nehézség
  • hirtelen bekövetkező látászavar: kettőslátás, látótér kiesés, látásvesztés vagy csökkenő látásélesség
  • hirtelen egyensúlyvesztés, szédülés, koordinációs zavarok
  • a térérzékelés hirtelen elveszítése, hirtelen memóriazavar
Ezek lehetnek múló jellegűek vagy maradandóak, és együtt vagy külön-külön is előfordulhatnak.
Akár már egyetlen jel megléte is figyelmeztethet a Stroke kialakulására. A tünetek kialakulása viszonylag hirtelen történik: pl. ébredéskor, vagy pár perc alatt. Senkit ne tévesszen meg, ha a tünetek gyors javulást mutatnak, mert visszatérhetnek, és végleges bénulássá súlyosbodhatnak - figyelmeztetnek a neurológusok.


Csiba László professzor hangsúlyozta, a Stroke megelőzhető, gyógyítható, ám csak akkor várható gyógyulás, ha a kezelést azonnal, legfeljebb három a legújabb protokoll szerint 4,5 órán belül elkezdik. Hozzátette azt is, hogy ehhez szükséges a mentőszolgálattal való szoros együttműködés is, hiszen a gyorsaság életet menthet.

Győrfi Pál , az OMSZ kommunikációs vezetője a mentők gyors riasztásán túl fontosnak tartja, hogy a jövőben javítsák a mentőszolgálat hatékonyságát, ugyanakkor kellő hangsúlyt kell fektetni arra, hogy ne fussanak felesleges köröket, a beteg valóban az ellátási helyre kerüljön.


Dr. Pánczél Gyula, a Magyar Stroke Társaság vezetőségi tagja, a Péterffy S. utcai Kórház Neurológiai Osztályának vezető főorvosa elmondta, a tünetek megjelenésétől kezdve csak nagyon rövid ideig lehet sikeresen harcolni az idegsejtek túléléséért. A legújabb protokoll szerint 4.5 belül lehet feloldani az eret elzáró vérrögöt. Ha ez nem történik meg, nincs remény az ér által ellátott területet megmentésére. Érthető tehát, hogy a stroke bekövetkezésekor minden egyes perc számít, hiszen a késlekedés idegsejtjeink millióinak és ezzel együtt az érintett agyterületeknek az elhalásával járhat. Ha a beteg időben megfelelő szakorvoshoz kerül, és megtörténnek a szükséges vizsgálatok, akkor van rá esély, hogy az agyi katasztrófát kiváltó ok megszüntethető, és a beteg maradéktalanul meggyógyul. Azonban minden perc késlekedés jelentősen rontja a beteg esélyeit.


A statisztikai adatok szerint a Stroke később jelentkezik, mint a szívinfarktus. Utóbbit átlagosan Magyarországon 58 évesen kapják meg az emberek, ezzel szemben az agyi érkatasztrófát 8-10 évvel később - mondta Csiba professzor, aki szerint, ha a népesség öregszik, akkor valószínűleg a Stroke-ok száma is növekedni fog.
Friss statisztikai adatok szerint 2008-ban 118 061 esetet kezeltek Stroke miatt (kb. Győr lakossága) és ebben a számban benne vannak azok is, akik másodszor vagy harmadszor kényszerültek kórházi kezelésre, az új esetek száma 50 000 lehet.

A Stroke ugyanakkor igen komoly szociális problémát is jelent, hiszen a beteget teljesen ledönti a lábáról, aki ez által állandó ápolásra szorul, ami nemcsak a családnak, hanem magának a társadalomnak is komoly terhet jelent. A stroke-os betegek kórházi kezelése csaknem háromszor annyiba kerül, mint egy szívinfarktusosé.

Forrás: Weborvos

Kapcsolódó cikkek

 

 
< Előző   Következő >
And in other news

Mozgásterápia

A gerincpanaszok megoldása McKenzie elvek szerint - I. rész

CsigolyaAz  összefoglaló az utóbbi évek legfontosabb ismereteinek gyűjteménye a gerincproblémák témaköréből. Aktuális kutatásokon alapul, amelyek sok régi dogmát és eddigi terápiás feltételt megdöntöttek. Az alábbi információk segítséget nyújtanak azoknak, akik:

– gerincfájdalmaktól szenvednek, 
– hatékony terápiát keresnek a panaszok megoldására,.... Tovább...

Szülés - szoptatás

Könnyen szülni - könnyen regenerálódni

 6 órás információs program szülésre készülőknek

schwanger01Következő időpont:
2008. március 8.

A szép, szorongás és félelemmentes szüléshez az ösztönök mutatják az utat, de rátalálni és kitartani ez mellett, mai világunkban, sokszor nem könnyű. Tovább...

Masszázs

Shiatsu

A shiatsu egy japán masszázs terápia.

shiatsuka kepA shiatsu lényege, hogy a meridiánokban harmonizálja az energiákat és kiegyenlíti az energiaáramlást. Lazítja az ízületeket, nyújtja az izmokat és kezeli az akupresszúrás pontokat. Háttere a hagyományos kínai orvoslás, a Yin-Yang elmélet és a Zen-buddhizmus.

Tovább... 

RocketTheme Joomla Templates