A bábáknak integrálódniuk kell az egészségügyi rendszerbe PDF Nyomtatás E-mail

szules_babavalMikola István szerint a bábáknak és az otthonszülésnek integrálódniuk kell az egészségügyi rendszerbe. Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes elnökéhez hasonló véleményt fogalmazott meg Lesley Page angol bábaprofesszor is a Semmelweis Mozgalom csütörtöki indító konferenciáján Budapesten. Mikola István fontosnak nevezte, hogy a bábáknak is legyen szakmai kódjuk és ily módon legyenek részei az egészségügyi rendszernek.

Emellett kiemelte, hogy a védőnők is fontos szerepet játszanak a szülés rendszerében. A fideszes politikus szerint az orvosoknak, bábáknak, védőnőknek és civil szervezeteknek össze kell fogniuk ennek a morális természetű problémának a megoldására.

Mint mondta, a törvényhozás mintegy fél évvel ezelőtt találkozott a helyzettel, miszerint a legnagyobb problémák a népegészségügyben és a demográfiai trendekben vannak. A kormánynak szembesülnie kellett azzal, ha nem vállal felelősséget arra, hogy új irányt mutasson ezen a két területen, akkor hamarosan nem lesz miről beszélniük - közölte Mikola István, hozzátéve, hogy az új kormányzati struktúra vállalta a felelősséget.

Úgy látja, a törvényhozás legnagyobb kihívása jelenleg, hogyan lehet ehhez egy új morális alapzatot megteremteni. Ehhez kapcsolódóan kiemelte: új törvényt alkottak a nemzeti összetartozásról, amely alapvetően fontos az elköteleződés és a gyermekvállalás kérdésében. Mikola István hangsúlyozta, látják, hogy problémák vannak a szülés körül. Leszögezte: az új kormányzat hadat üzen annak a gyakorlatnak, hogy a gyermeket vállaló nőknek arról kelljen beszélgetniük, a szülésre kell gyűjteniük a pénzt.

Lesley Page kiemelte, hogy a szülészeti ellátás reformjához egy általános rendszerváltásra van szükség. Véleménye szerint a legfontosabb feladat a bábák regisztrációja és a képzési program kidolgozása olyan módon, hogy kompetensen és integráltan tudjanak dolgozni az egészségügyi rendszerben. Fontos az alapképzés, de a tanulásnak egész életen át tartania kell - mondta, hozzátéve, hogy az Európai Uniónak is van egy kidolgozott szabályozása a bábák oktatására, ez magába foglalja egyebek mellett a családtervezési tanácsadást, a vészhelyzetben alkalmazandó eljárásokat és a kórházba való beutalás folyamatát is. Lesley Page szerint nem lehet úgy egészséges szülészeti ellátórendszert létrehozni, ha nem működik együtt az összes egészségügyi vezető szakember. Ennek kapcsán megjegyezte: örül annak, hogy a konferencián a kormányzat részéről is megjelentek érdeklődők.
logo_imbci_180x
"A szülészet újjászületése, avagy az anya és babarát szülészeti ellátás lehetőségei" című konferencián Eliska Kodysová a Nemzetközi Anya- és Bababarát Szülészeti Ellátásért Kezdeményezés Európai Régiója regionális és csehországi képviselője kiemelte: "meg kell érteni, hogy a bábák nem a szülészorvosok versenytársai". Amikor előadásában arról beszélt, reméli, hogy hamarosan Geréb Ágnes - az otthonszülés előzetes letartóztatásban lévő képviselője - is megoszthatja velük tudását és tapasztalatait, a közönség hosszas tapsba kezdett.

A most elindult Semmelweis Mozgalom célja az anya- és bababarát szülészeti ellátás meghonosítása és folyamatos fejlesztése, együttműködve szakmai és civil szervezetekkel, valamint a családokkal. A kezdeményezés védnöke Ékes Ilona fideszes országgyűlési képviselő.

Forrás: MTI

 
< Előző   Következő >
And in other news

Mozgásterápia

A gerincpanaszok megoldása McKenzie elvek szerint - I. rész

CsigolyaAz  összefoglaló az utóbbi évek legfontosabb ismereteinek gyűjteménye a gerincproblémák témaköréből. Aktuális kutatásokon alapul, amelyek sok régi dogmát és eddigi terápiás feltételt megdöntöttek. Az alábbi információk segítséget nyújtanak azoknak, akik:

– gerincfájdalmaktól szenvednek, 
– hatékony terápiát keresnek a panaszok megoldására,.... Tovább...

Szülés - szoptatás

Könnyen szülni - könnyen regenerálódni

 6 órás információs program szülésre készülőknek

schwanger01Következő időpont:
2008. március 8.

A szép, szorongás és félelemmentes szüléshez az ösztönök mutatják az utat, de rátalálni és kitartani ez mellett, mai világunkban, sokszor nem könnyű. Tovább...

Masszázs

Shiatsu

A shiatsu egy japán masszázs terápia.

shiatsuka kepA shiatsu lényege, hogy a meridiánokban harmonizálja az energiákat és kiegyenlíti az energiaáramlást. Lazítja az ízületeket, nyújtja az izmokat és kezeli az akupresszúrás pontokat. Háttere a hagyományos kínai orvoslás, a Yin-Yang elmélet és a Zen-buddhizmus.

Tovább... 

RocketTheme Joomla Templates