A gerincpanaszok megoldása McKenzie elvek szerint - I. rész PDF Nyomtatás E-mail

CsigolyaAz  összefoglaló az utóbbi évek legfontosabb ismereteinek gyűjteménye a gerincproblémák témaköréből. Aktuális kutatásokon alapul, amelyek sok régi dogmát és eddigi terápiás feltételt megdöntöttek. Az alábbi információk segítséget nyújtanak azoknak, akik:

– gerincfájdalmaktól szenvednek, 
– hatékony terápiát keresnek a panaszok megoldására, 
– aktív életmódot szeretnének folytatni: mind a munkájuk során, mind a szabadidejükben figyelni szeretnének a helyes gerincterhelésre, 
–  gerincproblémával foglalkozó szakembereknek, akik tudományosan megalapozott terápiás eljárásokat keresnek.

A szerzők között szerepel Jan Kuiper (P.T., M.T., Dip.MDT McKenzie Institut Deutschland e.V.), aki a tanárom is volt, Dr. med. Frank Möckel (Facharzt für Allgemeinmedizin und Physiologie, Rückenzentrum Regensburg (RFZ) www.rfz-regensburg.de) Dr. med. Klaus Klimczyk (Chefarzt des Zentrums für Orthopädie und interdisziplinäre Schmerztherapie, Fachklinik Enzensberg, Höhenstr. 56, 87629 Füssen-Hopfen) és még sok más neves szakember.


Először mindjárt egy nagy dilemma: miért nem csökken a gerincpanaszos emberek száma?

Sőt, a gondos gyógyszeres, műtéti és fizioterápiás kezelések ellenére a számuk mégis egyre nő. Gerincproblémák mindig is voltak, de mi történt az utóbbi évtizedekben? Megváltozott az érintettekkel való bánásmód. Az újabb kutatások rámutattak, hogy az eddigi elméletek és feltevések a gerincbetegek számának növekedéséhez vezettek. A gerinckutatásban az új ismeretek erősen megkérdőjelezik  az eddigi viszonyulást mind a panaszokhoz, mind a kezelésükhöz. A következő fejezetek ezekről, az új felismerésekről informálnak, amelyek jól megkülönböztethetők a korábbi tanácsoktól és terápiás ajánlásoktól. A cél, hogy minél jobban megértsük a gerincproblémák okát, a fájdalom, panaszok eredetét, hogy a további károsodásokat elkerüljük és a lehetőségekhez képest, minél előbb teljes és aktív életet folytassunk, visszatérhessünk a munkába és a szabadidős programjaink se legyenek korlátozva.

Lássuk az alapvető tényeket:

 • A gerincpanaszok igen gyakoriak és az esetek 98%-ban ártalmatlan okkal kezdődnek (ilyen a túlterhelés - pl. a sok ülés).

 • Sok esetben minden kezelés nélkül elmúlnak a panaszok, legalábbis annyira, hogy az addigi munkáját elvégezheti az ember.
 • A degeneratív elváltozások (az ízületek kopása, a csigolyatestek és a porckorongok „elhasználódása") a korral járó normális folyamatok, ugyan úgy, mint ahogy a haj megőszül. Nincs fájdalomkeltő jelentőségük. Ugyanakkor azok a változások, amelyek a felülmúlják a kornak megfelelő mértéket, adott esetben, okozhatnak károsodást. 
 • A porckorongsérv nem okoz automatikusan gerincfájdalmakat, csak az esetek kis százalékában jelentkeznek panaszok.
 • A testi tünetek vizsgálatának nagyobb a jelentősége, mint a képalkotó vizsgálati módszerek (rtg, MRI) használatának. A képalkotó eljárások eredményeinek értékelése csak a testi tünetek figyelembevételével elfogadható.
 • Azoknál a pácienseknél, akiknél panaszokat okoz a porckorongsérv, szintén jó a gyógyulási tendencia. Csak az esetek 5%-ban szükséges a porckorong műtéti eltávolítása.
 • A kímélés, a mozgáshiány vagy a hosszantartó ágynyugalom nem alkalmasak a panaszok megszüntetésére. Inkább a fájdalmak elhúzódásához járulnak hozzá.
 • Az akut gerincfájdalom nagyon fájdalmas is lehet, ami a pácienst igen gyorsan a mindennapi aktivitásának csökkentésére kényszeríti. Ebben az esetben szükséges az ágynyugalom, de nem hosszabban, mint 1-2 nap.
 • A gerincünk felépítése a minden irányú mozgásra alakult ki. Az eddigi elképzelés, hogy a derékból való hátrahajlása az oka a fájdalmaknak, nem helyes. Mi több a legtöbbször ennek hiánya vezet a sérülésekhez (pl. ha egész nap ülünk). Hátfásjás


Derékfájdalmak, amelyek kevesebb, mint 7 hét alatt megszűnnek

Mint, ahogyan már esetleg megtapasztalta, a legtöbb hátfájdalom (98%), ártalmatlan természetű.  Annak ellenére, hogy nincs nyomós egészségügyi oka (ez nem halálos), gyakran mégis erős fájdalmakkal és mozgáskorlátozottsággal jár, különösen a probléma megjelenésének első napjaiban. De a fájdalommal való helyes bánásmóddal a szenvedés ideje lerövidül, és a fájdalmak gyorsan eltűnnek.

A következőkben egy nemzetközi ajánlást olvashat, amely a legújabb tudományos kutatásokon alapul.

A hosszú ágynyugalom többet árt, mint használ!
Az elmúlt években, és sokszor még ma is, a pácienseknek ágynyugalmat és kíméletet javasolnak. (Pl. 4 hét ágynyugalom felpolcolt lábakkal). A mai eredmények mégis azt mutatják, hogy: az 1-2 napon túli ágynyugalom nem jó, mert  a sokat pihenő hátnak egyszer csak „mankóra" lesz szüksége!

Miért?

 • a csontok veszítenek a stabilitásukból,
 • az izmok elgyengülnek,
 • az ízületek merevek lesznek,
 • az állóképességünk elvész és testünk mozgásszegénnyé válik,
 • mindig egyre nehezebb és nehezebb lesz talpra állni és aktívnak maradni.

Javaslat:
Ha a hátfájdalmak nagyon erősek a kezdeti napokon, akkor szükség lehet a rövid idejű (1-2 nap) ágynyugalomra. Ezután viszont amilyen gyorsan csak lehet, talpra kell állni! Váltogassa a rövid, fekvéssel eltöltött nyugalmi periódusokat a rövid sétákkal. Próbálja meg, ezt követően, a terhelést lassan  fokozni és a fekvéstől egyre inkább elállni.

SportosanMaradjon aktív
A rövid kímélet után, kezdje újra a szokásos, mindennapi aktivitását. Ez semmilyen kárt nem fog okozni. Persze, kerülje el az extrém és fájdalmas terheléseket. Alapvetően érvényes, hogy: minden mozgás, ami jólesik, megengedhető. Különösen ajánlott a séta, úszás ill. a kerékpározás.

Miért van értelme a mozgásnak?

 • mert javul az ízületek stabilitása,
 • az izmok nem gyengülnek el,
 • testünk megtartja a mozgékonyságát,
 • elősegít természetes kémiai folyamatokat a testben, amelyek a fájdalmat csillapítják,
 • elősegíti a gyógyulási folyamatokat,
 • jó közérzetet biztosít.

A gondolat, hogy a derékhajlat az oka a hátfájdalmaknak, egyértelműen megdőlt
A mellúszás kétségek nélkül végezhető. Amennyiben a sporttevékenység alatt fájdalmak jelentkeznek, ajánlott szaktanácsadóhoz fordulni (pl. gyógytornász, orvos). Lehet, hogy a mozgásfolyamatokat kicsit módosítani kell. Gerincoszlop

Gyakran kapunk olyan tanácsokat, hogy:

         • „a hajolgatásokat el kell kerülni és inkább leguggolni helyettük"
         • „ha valami fájdalmas, akkor be kell fejezni"
         • „10 kg-nál többet tilos emelni".

Ezek a javaslatok az akut stádiumban helytállóak, amikor a fájdalom még nagyon erős. Ilyenkor határozottan elkerüljük a fájdalmat fokozó tényezőket. Sajnos, ez a „védekező" magatartást-testtartás akár állandósulhat is, mert az érintettek azt gondolhatják, hogy ezek az információk mindig és örökké érvényesek maradnak rájuk nézve:

         • „A gerincsérvem óta kerülöm a lehajlást és mindig leguggolok."
         • „Azt mondták, hogy soha többé nem emelhetek 10 kg-nál többet."

Az érintett személyek nem bíznak a gerincükben többé, és félelem alakul ki bizonyos mozgásoktól. A normális hétköznapi mozgásokat inkább elkerülik, nehogy ezek hátrányosan befolyásolják a munkájukat és a szabadidejüket. Mindennek fájdalmas mozgásbeszűkülés lesz a következménye, noha a kezdeti probléma már régen meggyógyult.

Tehát, figyeljünk a következőkre:

         • a gerinc-kímélet csak rövid idejű, az erőteljes fájdalmak idején szükséges;
         • térjünk vissza a szokásos mindennapi aktivitásunkhoz, amilyen gyorsan csak lehet.

Folytatás...

 
< Előző   Következő >
And in other news

Mozgásterápia

A gerincpanaszok megoldása McKenzie elvek szerint - I. rész

CsigolyaAz  összefoglaló az utóbbi évek legfontosabb ismereteinek gyűjteménye a gerincproblémák témaköréből. Aktuális kutatásokon alapul, amelyek sok régi dogmát és eddigi terápiás feltételt megdöntöttek. Az alábbi információk segítséget nyújtanak azoknak, akik:

– gerincfájdalmaktól szenvednek, 
– hatékony terápiát keresnek a panaszok megoldására,.... Tovább...

Szülés - szoptatás

Könnyen szülni - könnyen regenerálódni

 6 órás információs program szülésre készülőknek

schwanger01Következő időpont:
2008. március 8.

A szép, szorongás és félelemmentes szüléshez az ösztönök mutatják az utat, de rátalálni és kitartani ez mellett, mai világunkban, sokszor nem könnyű. Tovább...

Masszázs

Shiatsu

A shiatsu egy japán masszázs terápia.

shiatsuka kepA shiatsu lényege, hogy a meridiánokban harmonizálja az energiákat és kiegyenlíti az energiaáramlást. Lazítja az ízületeket, nyújtja az izmokat és kezeli az akupresszúrás pontokat. Háttere a hagyományos kínai orvoslás, a Yin-Yang elmélet és a Zen-buddhizmus.

Tovább... 

RocketTheme Joomla Templates