Tudnivalók az egészségről
Szemmozgatással fejleszthető a memória PDF Nyomtatás E-mail

A gyakorlat egyszerű és olcsó - aki elvégzi, tudni fogja, hogy elzárta-e a gázt

Brit kutatók megtalálták a memória megőrzésének és fejlesztésének egyik legegyszerűbb és legolcsóbb módját, számolt be róla a brit média szombaton. A gyakorlat egyszerű - a szemet a bal saroktól a jobb sarokig kell mozgatni, gyors egymásutánban. Ha naponta legalább fél percig végzi valaki ezt a mozgássort, emlékezni fog arra is, hogy bezárta-e az ajtót vagy kikapcsolta-e a sütőt, mondta el Dr. Andrew Parker, a Manchester University Hospital vezető kutatója.

A tudós szerint a mozdulat egyformán stimulálja a jobb és a bal agyféltekét is, valamint a tréning fejleszti a valódi memóriát és csökkenti az elképzeltet, amikor csak hisszük, hogy megcsináltunk valamit.

A módszert önkénteseken tesztelték, akiknek 300 szót kellett megjegyezni, majd három csoportra osztották őket. Az első csoportot vízszintes szemmozgatásra kérték, a másodikat függőlegesre, míg a harmadiknak nem adtak semmilyen feladatot. Azok, akik balról jobbra mozgatták a szemüket, 10 százalékkal több szóra emlékeztek, mint a másik két csoport.

Dr. Parker szerint a bilaterális szemmozgatás segít az információforrás pontos meghatározásában, vagyis annak eldöntésében, hogy valóban megtörténtek-e dolgok, vagy csak elképzeltük őket. A tudós szerint a gyakorlat újabb bizonyíték arra is, hogy a szem és a memória összefüggenek egymással.

Dr. Parker tanulmánya az "Agy és észlelés" (Brain and Cognition) című tudományos szaklapban jelent meg.

Forrás: Független Hírügynökség

 
A svéd masszázs jelentősége térdarthritisnél PDF Nyomtatás E-mail

Amerikai kutatók megfigyelése szerint a gyulladásos jellegű térdízületi megbetegedés - arthritis - miatt szenvedők számára tartós javulást eredményezhet a tradicionális svéd masszázs - olvasható a The New York Times egészségügyi mellékletében

Egyre több amerikai orvos javasolja arthritises betegei számára, hogy a gyulladáscsökkentő szerek szedése mellett járjanak masszázsra - idézett a tekintélyes New York-i lap egy amerikai belgyógyászati folyóirat (Archives of Internal Medicine) legfrissebb számában megjelent tanulmányt.

A kutatók egyelőre nem tudják pontosan megmagyarázni a jelenséget, a hatásmechanizmust, hiszen a masszázs általában az izmokat veszi célba, miközben a betegség az ízületi szövetet és csontot támadja meg. Talán több minden hat egyszerre - véli dr. David L. Katz (a Yale orvosegyeteméről). Talán szerepet játszik, hogy a masszázs javítja a vérkeringést, több vér jut a térd szöveteibe, illetve esetleg arról lehet szó, hogy éppen úgy tompítja a fájdalmat, mint ahogy a sérült terület dörzsölése, finom nyomkodása is enyhítheti a kínt. Ilyenkor ugyanis a szenzoros stimuláció legyőzi a fájdalomingert.

A masszázs hatására az arthritises térd rugalmasabb lesz, hajlékonyabbá válhat, ennek hatására a páciens könnyebben, és többet mozog, sétál, ami mellesleg már önmagában is gyógyulást hozhat a betegségre - legalábbis ezt tekintik az egyik legcélravezetőbb terápiának.

A vizsgálat során a kutatók 68 páciensnél alkalmazták a masszázsterápiát, kétszer egy héten, négy héten keresztül, majd további 4 héten át heti egyszer. A kezelés végére a betegek kevesebb fájdalomról és kisebb fokú merevségről, továbbá jobb térdfunkcióról számoltak be. A vizsgálat lezárulta után nyolc héttel változatlanul javulásról számoltak be.

Forrás: MTI

 
Pollennaptár PDF Nyomtatás E-mail
pollennaptarNem a parlagfű az egyetlen növény, ami megkeseríti az allergiások életét. Az alábbi táblázatból kiolvasható, mikor melyik növény virágzik.
Tovább...
 
Mit jelenthet a gyermekkori allergia? PDF Nyomtatás E-mail

babaallergia02Széles körben ismert, hogy az allergiás reakció a szervezet előzetes szenzibilizálódása által szerzett sajátos reakciómód. A pszichoszomatikus szemléletmód az allergiás reakciók pszichoszociális aspektusai felé fordul. Nem elégszik meg tehát csupán az allergén keresésével és megtalálásával, inkább élettörténeti jelentéstartalmak képében megjelenő, előzetes szenzibilizálódás után kutat.

Tovább...
 
Itt a tavasz! - Allergiás gyerekek PDF Nyomtatás E-mail

gyerekallergiakEgymás után borulnak virágba a fák, a cserjék, s a rétek is újjáélednek a tavaszi napsütésben. Sajnos vannak, akiknek mindez nem örömöt, hanem szenvedést hoz. A növények virágzásával együtt elkezdődik az allergiaszezon is, amely nemcsak a felnőttek, hanem sok kisgyermek életét is megnehezíti. Szerencsére kellő odafigyeléssel könnyebbé tudjuk tenni gyermekeink számára ezt az időszakot.

 

Tovább...
 
<< Első < Előző 1 2 Következő > Utolsó >>

Találatok 1 - 9 / 14
And in other news

Mozgásterápia

A gerincpanaszok megoldása McKenzie elvek szerint - I. rész

CsigolyaAz  összefoglaló az utóbbi évek legfontosabb ismereteinek gyűjteménye a gerincproblémák témaköréből. Aktuális kutatásokon alapul, amelyek sok régi dogmát és eddigi terápiás feltételt megdöntöttek. Az alábbi információk segítséget nyújtanak azoknak, akik:

– gerincfájdalmaktól szenvednek, 
– hatékony terápiát keresnek a panaszok megoldására,.... Tovább...

Szülés - szoptatás

Könnyen szülni - könnyen regenerálódni

 6 órás információs program szülésre készülőknek

schwanger01Következő időpont:
2008. március 8.

A szép, szorongás és félelemmentes szüléshez az ösztönök mutatják az utat, de rátalálni és kitartani ez mellett, mai világunkban, sokszor nem könnyű. Tovább...

Masszázs

Shiatsu

A shiatsu egy japán masszázs terápia.

shiatsuka kepA shiatsu lényege, hogy a meridiánokban harmonizálja az energiákat és kiegyenlíti az energiaáramlást. Lazítja az ízületeket, nyújtja az izmokat és kezeli az akupresszúrás pontokat. Háttere a hagyományos kínai orvoslás, a Yin-Yang elmélet és a Zen-buddhizmus.

Tovább... 

RocketTheme Joomla Templates