A boldogság forrása - van ilyen? PDF Nyomtatás E-mail

boldog

Fagyaltot együnk-e vagy egy szelet süteményt? A kocsinkat cseréljük le, vagy utazzunk el szabadságra? A döntés, hogy mit tegyünk a boldogságunk érdekében, általában abban a vágyban gyökerezik, hogy a jelenleginél boldogabbak legyünk. És bizony jó esély van arra, hogy nem a legjobb döntést hozzuk meg. Az embereknek egy sor helytelen elmélete van a boldogságról, állítja Daniel Gilbert, a Harvard-egyetem pszichológusa

Az amerikaiak önsegítő könyvekre 750 millió dollárt költenek, és több mint száz egyetemen oktatják a pozitív gondolkodást. Ha a boldogság elérésére ennyit költünk, mindnyájunknak ragyognia kéne. Hol rontjuk akkor el? A szakember szerint a hibát a kultúránkban, a génjeinkben és a fantáziánkban kell keresni. 

A kultúránk arra ösztökél, hogy nagyobb, jobb, újabb dolgokat vásároljunk, de számos kutatás igazolja, hogy az anyagiak nem tesznek boldoggá. A pénz csak azokat boldogítja, akik az alapvető szükségleteikben szenvednek hiányt. 

Génjeink arra ösztönöznek, hogy szaporodjunk, de kutatások szerint a gyerekek még egy kis negatív hatással is vannak a boldogságszintünkre. Lehet, hogy sok szülő most a fejét rázza, de kísérletek igazolják, hogy a gyerekekkel való foglalkozás épp annyi boldogságot ad, mint a háztartási munka. Ettől persze még vannak olyan földöntúlian örömteli pillanatok, amelyektől aztán úgy emlékszünk vissza a gyereknevelésre, mint az állandó boldogság időszakára. 

Képzelőerőnk is gyakran cserben hagy. Ha a jövőről álmodozunk, vagy csak állandó szomorúságot, vagy tökéletes boldog2boldogságot tudunk elképzelni. Valójában azonban sem a boldogtalanság, sem az öröm nem tart olyan sokáig, mint gondoljuk. Még a lottón nyert telitalálat sem garantálja a sírig tartó boldogságot. Ugyanezen az alapon, ha valaki megsérül, pusztán attól még nincs boldogtalanságra ítélve. Sok sérült ember ugyanolyan boldogan tölti napjait, mint a többi embertársa, vélekedik a pszichológus. 

Akkor mégis, miben rejlik a boldogság kulcsa? Általában véve igaz az, hogy minél idősebb valaki, annál boldogabb. Kivéve persze, a nagyon időseket. Egy felmérés szerint a legboldogabb korcsoport a 65 év feletti férfiaké, a legkevésbé boldogak a 18-29 éves férfiak. További megállapítások a felmérésből: 

– A házas emberek boldogabbak, mint az egyedülállók. 
– Az egyetemet, főiskolát végzettek boldogabbak, mint akiknek nincs diplomájuk. 
– A vallásos emberek is boldogabbak a nem vallásosaknál. 
– Azok, akik napsütötte vidékeken élnek, szintén boldogabbak a többieknél. 
– A republikánusok boldogabbak, mint a demokraták, de mindkét csoport boldogabb a semlegeseknél. 

Nancy Segal pszichiáter professzor szerint valamennyien egy bizonyos boldogságszinttel születünk. A legtöbb, amit tehetünk, hogy egy kicsivel megpróbálunk efölé emelkedni. Ne lottószelvényt vásároljunk tehát, hanem inkább találjuk meg a boldogságot az élet kis dolgaiban, legyen az egy séta, egy finom étel elkészítése vagy egy jó könyv elolvasása. 

Forrás:
CNN


 

 
< Előző   Következő >
And in other news

Mozgásterápia

A gerincpanaszok megoldása McKenzie elvek szerint - I. rész

CsigolyaAz  összefoglaló az utóbbi évek legfontosabb ismereteinek gyűjteménye a gerincproblémák témaköréből. Aktuális kutatásokon alapul, amelyek sok régi dogmát és eddigi terápiás feltételt megdöntöttek. Az alábbi információk segítséget nyújtanak azoknak, akik:

– gerincfájdalmaktól szenvednek, 
– hatékony terápiát keresnek a panaszok megoldására,.... Tovább...

Szülés - szoptatás

Könnyen szülni - könnyen regenerálódni

 6 órás információs program szülésre készülőknek

schwanger01Következő időpont:
2008. március 8.

A szép, szorongás és félelemmentes szüléshez az ösztönök mutatják az utat, de rátalálni és kitartani ez mellett, mai világunkban, sokszor nem könnyű. Tovább...

Masszázs

Shiatsu

A shiatsu egy japán masszázs terápia.

shiatsuka kepA shiatsu lényege, hogy a meridiánokban harmonizálja az energiákat és kiegyenlíti az energiaáramlást. Lazítja az ízületeket, nyújtja az izmokat és kezeli az akupresszúrás pontokat. Háttere a hagyományos kínai orvoslás, a Yin-Yang elmélet és a Zen-buddhizmus.

Tovább... 

RocketTheme Joomla Templates