Testtartás és lelkiállapot PDF Nyomtatás E-mail

boldog_ember_kTartásunk árulkodik belső világunkról, érzelmi állapotunkról.

A negatív gondolatok nemcsak a lélekre, a testre is mély benyomást tesznek. A sok teher alatt hibás testtartást eredményezhetnek. Talán sosem gondolt még így bele, de ha végiggondolja, belátja, hogy így van. Ha szomorúak, gondterheltek vagyunk, vállunk leesik, fejünk lehanyatlik, teljesen természetellenes, görbe tartást veszünk fel, és ez bizony hosszabb távon fájdalmas problémákat idézhet elő.


Bizonyos mozgásmintáink, reakcióink idővel automatikusak lesznek, és megszokott testérzetekké válnak. Itt kezdődik a diszfunkcionális testhasználat kialakulása: megbomlik a fej, a nyak, és a gerinc természetes kapcsolata, amely alapvetően befolyásolja a mozgáskoordinációt, egyensúlyt, az izmok megfelelő tonizálását, az ízületek szabad mozgását.

Tipikus a befelé forduló emberek zárt, még a kifelé fordulók nyitott testtartása. A gondok súlya alatt bizony, gerincünk "meggörnyed". Egyre kisebbre szeretnénk összehúzni magunkat, így a tartós nehézségek az egyoldalú terhelés problémakörét indítják el, általában nem vagyunk tudatában a hibás testhasználatnak, s ezért nem is korrigáljuk azt.

A nem megfelelő testhasználat során kialakult mozgás-megszokásaink közismerten sok problémát okozhatnak: mint pl. túlzott izomfeszültséget, kimerültséget, eredménytelen izomkoordinációt, rossz testtartást és különféle mozgásszervi fájdalmakat, sszomoru_testtartas maga a fájdalom is létrehozhat különböző kényszer-izomtartásokat.

A testi-lelki kölcsönhatásnak legnyilvánvalóbb területét az ember tartó- és mozgásszerv-rendszere alkotja. Itt mutatkozik meg a stabilitás (nyugalom, erő) s a dinamika (mozgás, rugalmasság) legtisztább összefüggése. Az ember testtartása messzemenően lelki állapotának kifejezője. A hát adja az ember tartását, támaszát és egyben meghatározza egyenes járását is. A hát állapota ugyanakkor kifejezi a belső tartást és a külvilághoz való viszonyt is. A mindennapok során sok példát láthatunk a depressziós, szorongó ember görnyedt, feszült testtartására, vagy akár a kamaszok jellegzetes hanyag tartására.

A személyiség, a testi- és lelkiállapot e kölcsönhatását a magyar nyelv is szépen kifejezi: "nyakas ember”, "gerinces ember”, "fennhordja az orrát”, "lógatja az orrát”, "derekasan dolgozik”, "kiáll az igazáért”. Sőt az egész emberi viselkedésre is olyan szóképet használunk - a "magatartás” szót-, melyben szintén benne van a tartás, önmagunk tartása.

Testi egészségünk érdekében nem szabad elhanyagolni a lelki egészséget sem. A kineziológia, a cranio-sacrális terápia, a belső harmóniánkat is helyreállító masszázskezelések, avagy pszichológus és más szakemberek segítségét kérhetjük és kell is gomboc_mosolykérnünk. Sokszor elveszünk a hétköznapi terhek közepette és egyedül már nem találjuk a helyes utat!

Egy apró tipp az "örömhormonok" felszabadítására, - némi napfény a felhők közül: mintha egy virág jó illatát szívnánk magunkba - tárjuk ki a mellkasunkat egy mély légvétellel. Tartsuk meg 5-6 további ki- és belégzésen keresztül ezt a nyitottságot, közben a szánkat, arcunkat, szemünket tudatosan rendezzük mosolyra! Kilégzésekkor laza, megkönnyebbült sóhajtással engedjük el a feszülstéget.

Ez az egyszerű praktika beindítja lelkünk öngyógyító folyamatait, sokszor segít a nehéz perckben, nagy döntések, komoly beszélgetések előtt (vagy után)!

B.G.

Kapcsolódó cikkek:

Egészséges gerinc, de hogyan? 

A csigolya oszlop, azaz a gerinc

Gerincünk működése - mit jelent a porckorong-táplálás?

A helyes emelés technikája 

Gerincünk működése - Nagyon rövid izomtan 

Gerincünk működése - Az izomegyensúly megbomlása

Gerinc-stabilizáció: a derékfájás gyógyszere

Scheuermann-kór

Idiopathias scoliosis - gerincferdülés

Ajánló: Kiscsoportos gerinctorna

 

 
< Előző   Következő >
And in other news

Mozgásterápia

A gerincpanaszok megoldása McKenzie elvek szerint - I. rész

CsigolyaAz  összefoglaló az utóbbi évek legfontosabb ismereteinek gyűjteménye a gerincproblémák témaköréből. Aktuális kutatásokon alapul, amelyek sok régi dogmát és eddigi terápiás feltételt megdöntöttek. Az alábbi információk segítséget nyújtanak azoknak, akik:

– gerincfájdalmaktól szenvednek, 
– hatékony terápiát keresnek a panaszok megoldására,.... Tovább...

Szülés - szoptatás

Könnyen szülni - könnyen regenerálódni

 6 órás információs program szülésre készülőknek

schwanger01Következő időpont:
2008. március 8.

A szép, szorongás és félelemmentes szüléshez az ösztönök mutatják az utat, de rátalálni és kitartani ez mellett, mai világunkban, sokszor nem könnyű. Tovább...

Masszázs

Shiatsu

A shiatsu egy japán masszázs terápia.

shiatsuka kepA shiatsu lényege, hogy a meridiánokban harmonizálja az energiákat és kiegyenlíti az energiaáramlást. Lazítja az ízületeket, nyújtja az izmokat és kezeli az akupresszúrás pontokat. Háttere a hagyományos kínai orvoslás, a Yin-Yang elmélet és a Zen-buddhizmus.

Tovább... 

RocketTheme Joomla Templates