Metabolizmus szindróma - a jólét szindrómája PDF Nyomtatás E-mail

etelek_piciA szakkifejezés: „metabolizmus” jelentése anyagcsere, még a „szindróma” jelentése  tünetegyüttes.

Miről is van szó?

Évezredekkel korábban nagy jelentőséggel bírt, hogy a nagy mennyiségben bevitt élelmet a szervezet nem használta fel azonnal. A zsírraktárak biztosították a túlélést az ínséges időszakban. Ma ez már nem így van. A táplálékbevitel és az energia felhasználás nincs összhangban egymással, lényegesen eltávolodtunk a tápanyagok egészséges hasznosításától.

A zsírraktáraink helye befolyásolja általános egészségi állapotunkat. A csípőre rakódó többlet (körteforma) kisebb jelentőséggel bír, mint a hasi súlyfelesleg (almaforma). A hasban felhalmozódó zsírszövet ugyanis negatívan hat a zsír- és a cukoranyagcserére is. etel

Metabolizmus szindrómáról beszélünk, ha a haskörfogat meghalad bizonyos értéket, (nőknél a 80 cm, férfiaknál pedig a 94 cm a határ), plusz társul hozzá a következő tényezőkből minimum kettő:
     - magas triglycerid szint a vérben,
     - alacsony HDL koleszterin szint ( jó koleszterin),
     - magas vérnyomás,
     - magas vércukor érték (2. típusú diabetes mellitus= cukorbetegség).

Mi történik a szervezetben?

A fenti tényezők önmagukban is véredénykárosító- hatásúak, kombinációjuk által a kockázat pedig növekszik. A test „elfelejti” miként kell az inzulin segítségével a cukormolekulákat a sejtekhez transzportálni. A következmény: túl sok cukor a vérkeringésben. Az izomsejtek a nagy túlkínálat ellenére is csak kevés energiához jutnak. Gyakran túl sok zsírsavat is raktároznak. A cukrok és a zsírok izmok által történő elégetése károsodik.

Ez esetben mit tegyünk?

Mozogjunk! Ha rendszeres mozgásba kezd, ami nagyon is tanácsos, ugyanakkor vannak szív- és keringési problémái, vagy cukorbeteg, fontos, hogy először alaposan megvizsgáltassa magát és kikérje orvosa véleményét.
A tervezett fogyókúránál is fontos egy szakember támogatása. Először érdemes körbetudakozódni mind a mozgással, mind a táplálkozással kapcsolatban a lehetőségek iránt.

Mi a cél?

A mozgás és a testsúlycsökkentés! A mozgás által az izomsejtek újra megtanulják felvenni a cukrot, a vércukorszint pedig csökken. A zsírégetést támogató enzimek újra aktívak lesznek és a zsírraktárak – mint amilyen a has is,- leépülnek. Az energiafelhasználás növekszik, a vérnyomás lecsökken és a többi vérérték is javul.

A kitartó sikerhez alapfeltétel, hogy olyan mozgásformát válasszunk, amit szívesen csinálunk. Fontos szempont az is, hogy egyszerű, alacsony anyagi ráfordítású, minden időszakban könnyen megvalósítható edzésbe kezdjünk. Szem előtt kell tartani azt is, hogy hatásos mennyiségben és mindenek előtt: kedvvel végezzük.

A különösen ajánlott mozgásformák a séta, a gyalogolás, a „nordic walking”, a kerékpározás, görkorcsolyázás, az úszás. Ugyanakkor használjunk ki minden mozgáslehetőséget a hétköznapok során is: lépcsőt a lift helyett, kerékpárt az autó helyett, egy esti sétát az esti film helyett.

 

nordicw

 

Minden út az első lépéssel kezdődik!

Berényi Grilla, gyógytornász

 
< Előző
And in other news

Mozgásterápia

A gerincpanaszok megoldása McKenzie elvek szerint - I. rész

CsigolyaAz  összefoglaló az utóbbi évek legfontosabb ismereteinek gyűjteménye a gerincproblémák témaköréből. Aktuális kutatásokon alapul, amelyek sok régi dogmát és eddigi terápiás feltételt megdöntöttek. Az alábbi információk segítséget nyújtanak azoknak, akik:

– gerincfájdalmaktól szenvednek, 
– hatékony terápiát keresnek a panaszok megoldására,.... Tovább...

Szülés - szoptatás

Könnyen szülni - könnyen regenerálódni

 6 órás információs program szülésre készülőknek

schwanger01Következő időpont:
2008. március 8.

A szép, szorongás és félelemmentes szüléshez az ösztönök mutatják az utat, de rátalálni és kitartani ez mellett, mai világunkban, sokszor nem könnyű. Tovább...

Masszázs

Shiatsu

A shiatsu egy japán masszázs terápia.

shiatsuka kepA shiatsu lényege, hogy a meridiánokban harmonizálja az energiákat és kiegyenlíti az energiaáramlást. Lazítja az ízületeket, nyújtja az izmokat és kezeli az akupresszúrás pontokat. Háttere a hagyományos kínai orvoslás, a Yin-Yang elmélet és a Zen-buddhizmus.

Tovább... 

RocketTheme Joomla Templates