Gerincünk működése PDF Nyomtatás E-mail
A gerincoszlop testünknek alapot ad és védi a gerincvelőt, amely továbbítja az idegrendszerünk információit. Közelebbről kell szemügyre venni a szerkezeti és funkcionális egységét, hogy megértsük működését. A szerkezeti és funkcionális egysége a mozgásszegment. Ennek alkotói a két szomszédos csigolya, a porckorong (discus), a kisízületek, szalagok, izmok, az ide eső ér- és idegképletek. Terhelését egyrészt a testsúly, másrészt az egyensúlyt fenntartó izmokból és szalagokból származó erők összegzése adja.

A gerincre ható erőket a porckorongok és a kisízületek nyelik el. Ebben a  discusok passzívan, a kisízületek aktívan ( az őket stabilizáló szalagok, izmok által) vesznek részt. Ezt azért fontos tudni, mert ez a kulcsa a gerinc védelmének, pl. a jó súlyemelési technika kíméli a porckorongokat, a hátizmok erősítése, karbantartása védi a kisízületeket.
A gerinc működésében kiemelkedő szerepük van a discusoknak.
Fentről lefelé haladva vastagságuk egyre nő, a terhelésnek megfelelően. A porckorong két részből áll: külső rostos gyűrűből és a belső folyékony gél állapotú magból.
A mag a porckorong tömegének 40-60%-a. Alkalmazkodik a mozgáshoz, terheléshez, miközben a külső gyűrű védelmezi. A porckorongoknak nincs saját vérellátása. Az ízületi folyadék áramlása látja el tápanyagokkal. Az áramláshoz a testhelyzetek (terhelt- nem terhelt) váltogatása szükséges. Pl. éjjel a csigolyák szivacsos csontállományából visszaáramlik a folyadék a discusokba, amelyek megduzzadnak. Reggelente így merevebbnek érezzük a gerincünket, ami ilyenkor sérülékenyebb is. A gravitáció és a mozgás hatására visszapréselődik a folyadék. Napközben a terhelésnek megfelelően változik a tápanyag ellátás. Tápanyag hiányában a szövetek leépülnek, károsodnak.
Tippek a munkaidő alatt:
1. telefonáláskor álljunk fel,
2. a másik helységben levő kollégánkhoz sétáljunk át és ne a belső vonalakat használjuk,
3. törekedjünk a helyes testtartásra ülésnél és állásnál egyaránt.

A gerinc lengéscsillapítói

Ezek a rostos gyűrűvel körbevett kocsonyás anyagok, a porckorongok (discusok).

Fentről lefelé haladva egyre nagyobb terhelésnek vannak kitéve a csigolyák. Ennek az erőbehatásnak legnagyobb részét a porckorongok veszik fel, sugárirányban deformálódnak (kidudorodnak a csigolyák között), így növelve a gerinc terhelhetőségét: pl. a napi tevékenységünk során több száz kilogramm is lehet a discuson belüli nyomás.
• A különböző statikus testhelyzeteknél mért porckorongon belüli nyomásértékek alakulása, ha a helyes állást tekintjük 100%-os terhelésnek:
- hátonfekvésben 25%, oldalfekvésben 75%,
- állásból való előrehajlásnál 150%,
- helyes ülésnél 140%, görnyedt ülésnél 185%, ha eközben még súlyt is emelünk, akkor 275%-os a porckorongon belüli nyomásnövekedés. Ha mindezt egy átlagos felnőtt ember szervezetére vetítjük ki, akkor kb. ugyanennyi kg-nak felel meg a porckorongon belüli nyomás.
A hátonfekvésből végzett:
- felülésnél, talpra tett lábakkal a pockorongbeli nyomás 210%,
- mindkét láb nyújtva tartásánál 150%-kal terheljuk gerincünket.

A discusban fellépő nyomás függ:

  • a testtartástól,
  • a gerinc helyzetétől,
  • az azt fenntartó izomerőtől,
  • a gravitációtól,
  • az emelt teher súlyától, ill. a test úlyvonaltól való távolságtól.

Ha törzsünk távolodik az egyensúlyi helyzettől, növekszik az izommunka, nő a discusokban a nyomás. Pl. egy tárgy emelésekor, a különféle testtartásnál, ugyanaz a tömeg különböző nyomásértékekkel terheli a porckorongokat:
- egy 50kg-os láda emelése 90 fokos törzs hajlítással 720kg,
- 120 foknál 630kg,
- 150 foknál 360kg,
- 180 foknál, azaz felegyenesedve 90kg terhelést jelent a porckorongnak.

Ezért nem mindegy, hogy hogyan emelünk!

B. G.

Kapcsolódó cikkek:

Egészséges gerinc, de hogyan? 

A csigolya oszlop, azaz a gerinc

Gerincünk működése - mit jelent a porckorong-táplálás?

A helyes emelés technikája 

Scheuermann-kór

Idiopathias scoliosis - gerincferdülés

Ajánló: Kiscsoportos gerinctorna

 
< Előző   Következő >
And in other news

Mozgásterápia

A gerincpanaszok megoldása McKenzie elvek szerint - I. rész

CsigolyaAz  összefoglaló az utóbbi évek legfontosabb ismereteinek gyűjteménye a gerincproblémák témaköréből. Aktuális kutatásokon alapul, amelyek sok régi dogmát és eddigi terápiás feltételt megdöntöttek. Az alábbi információk segítséget nyújtanak azoknak, akik:

– gerincfájdalmaktól szenvednek, 
– hatékony terápiát keresnek a panaszok megoldására,.... Tovább...

Szülés - szoptatás

Könnyen szülni - könnyen regenerálódni

 6 órás információs program szülésre készülőknek

schwanger01Következő időpont:
2008. március 8.

A szép, szorongás és félelemmentes szüléshez az ösztönök mutatják az utat, de rátalálni és kitartani ez mellett, mai világunkban, sokszor nem könnyű. Tovább...

Masszázs

Shiatsu

A shiatsu egy japán masszázs terápia.

shiatsuka kepA shiatsu lényege, hogy a meridiánokban harmonizálja az energiákat és kiegyenlíti az energiaáramlást. Lazítja az ízületeket, nyújtja az izmokat és kezeli az akupresszúrás pontokat. Háttere a hagyományos kínai orvoslás, a Yin-Yang elmélet és a Zen-buddhizmus.

Tovább... 

RocketTheme Joomla Templates