A helyes testtartás kontra hanyagtartás PDF Nyomtatás E-mail
Az élettani gerincgörbületek harmonikus kombinációja, a normális testtartás. Helyes tartásról akkor beszélünk, ha oldalnézetből egy függőleges vonalba esik a külső hallójárat, a vállízület középpontja, a csípő-és térdízület valamint a külboka elülső széle. Dinamikus egyensúlyt jelent, minimális erőkifejtéssel és a tartás korrekciójának képességével. Fenntartásához nélkülözhetetlen a kisagyi egyensúlyközpont épsége, a testhelyzetek érzékelése, a testtudat.
A harmonikus, fiziológiás gerincgörbületek kialakulásának alapja, az első életévben a gerinc funkcionális igénybevétele: háton- majd hasonfekvés, felülés, a kúszás, mászás, a felegyenesedés, a két lábon való járás.
A görbületeket kialakító erők tehát a nehézségi erő és az izomerő. A nehézségi erő izomaktivitás hiányában (pl. rossz testtartással ülő gyermeknél) képes a gerinc mozgáskorlátozottságát okozni. Az izomerő tartja megfelelő helyzetben a gerincet, gondoskodik a helyes egyensúlyról. Elégtelen izomerő, hiányzó izommunka esetében a gerinc élettani görbületeinek íve megváltozik, hanyagtartás majd tartáshibák alakulhatnak ki. Nem minden hibás tartás kóros DE mindegyik azzá válhat. Az állandó azonos helyzetben való gerinctartás, túlterheli a csigolyák egyes részeit, ehhez a tartáshoz alkalmazkodik az ízületi tok, az ízületek körüli szalagok, inak, izmok -egyesek zsugorodnak, mások túlnyúlnak, elgyengülnek. Ha mindez elég sokáig áll fenn ahhoz, hogy a csigolyák csontos szerkezete is megváltozzon, többé már nem lehet az eredeti helyzetet visszaállítani. Általában elmondható, hogy a 30. életév felett egyre nehezebb a korrigálás. Ennek ellenére nagyon fontos minden erre irányuló törekvés, hogy a rossz tartásból adódó problémákat, fájdalmakat elkerüljük!
 
< Előző   Következő >
And in other news

Mozgásterápia

A gerincpanaszok megoldása McKenzie elvek szerint - I. rész

CsigolyaAz  összefoglaló az utóbbi évek legfontosabb ismereteinek gyűjteménye a gerincproblémák témaköréből. Aktuális kutatásokon alapul, amelyek sok régi dogmát és eddigi terápiás feltételt megdöntöttek. Az alábbi információk segítséget nyújtanak azoknak, akik:

– gerincfájdalmaktól szenvednek, 
– hatékony terápiát keresnek a panaszok megoldására,.... Tovább...

Szülés - szoptatás

Könnyen szülni - könnyen regenerálódni

 6 órás információs program szülésre készülőknek

schwanger01Következő időpont:
2008. március 8.

A szép, szorongás és félelemmentes szüléshez az ösztönök mutatják az utat, de rátalálni és kitartani ez mellett, mai világunkban, sokszor nem könnyű. Tovább...

Masszázs

Shiatsu

A shiatsu egy japán masszázs terápia.

shiatsuka kepA shiatsu lényege, hogy a meridiánokban harmonizálja az energiákat és kiegyenlíti az energiaáramlást. Lazítja az ízületeket, nyújtja az izmokat és kezeli az akupresszúrás pontokat. Háttere a hagyományos kínai orvoslás, a Yin-Yang elmélet és a Zen-buddhizmus.

Tovább... 

RocketTheme Joomla Templates