A svéd masszázs jelentősége térdarthritisnél PDF Nyomtatás E-mail

Amerikai kutatók megfigyelése szerint a gyulladásos jellegű térdízületi megbetegedés - arthritis - miatt szenvedők számára tartós javulást eredményezhet a tradicionális svéd masszázs - olvasható a The New York Times egészségügyi mellékletében

Egyre több amerikai orvos javasolja arthritises betegei számára, hogy a gyulladáscsökkentő szerek szedése mellett járjanak masszázsra - idézett a tekintélyes New York-i lap egy amerikai belgyógyászati folyóirat (Archives of Internal Medicine) legfrissebb számában megjelent tanulmányt.

A kutatók egyelőre nem tudják pontosan megmagyarázni a jelenséget, a hatásmechanizmust, hiszen a masszázs általában az izmokat veszi célba, miközben a betegség az ízületi szövetet és csontot támadja meg. Talán több minden hat egyszerre - véli dr. David L. Katz (a Yale orvosegyeteméről). Talán szerepet játszik, hogy a masszázs javítja a vérkeringést, több vér jut a térd szöveteibe, illetve esetleg arról lehet szó, hogy éppen úgy tompítja a fájdalmat, mint ahogy a sérült terület dörzsölése, finom nyomkodása is enyhítheti a kínt. Ilyenkor ugyanis a szenzoros stimuláció legyőzi a fájdalomingert.

A masszázs hatására az arthritises térd rugalmasabb lesz, hajlékonyabbá válhat, ennek hatására a páciens könnyebben, és többet mozog, sétál, ami mellesleg már önmagában is gyógyulást hozhat a betegségre - legalábbis ezt tekintik az egyik legcélravezetőbb terápiának.

A vizsgálat során a kutatók 68 páciensnél alkalmazták a masszázsterápiát, kétszer egy héten, négy héten keresztül, majd további 4 héten át heti egyszer. A kezelés végére a betegek kevesebb fájdalomról és kisebb fokú merevségről, továbbá jobb térdfunkcióról számoltak be. A vizsgálat lezárulta után nyolc héttel változatlanul javulásról számoltak be.

Forrás: MTI

 
< Előző   Következő >
And in other news

Mozgásterápia

A gerincpanaszok megoldása McKenzie elvek szerint - I. rész

CsigolyaAz  összefoglaló az utóbbi évek legfontosabb ismereteinek gyűjteménye a gerincproblémák témaköréből. Aktuális kutatásokon alapul, amelyek sok régi dogmát és eddigi terápiás feltételt megdöntöttek. Az alábbi információk segítséget nyújtanak azoknak, akik:

– gerincfájdalmaktól szenvednek, 
– hatékony terápiát keresnek a panaszok megoldására,.... Tovább...

Szülés - szoptatás

Könnyen szülni - könnyen regenerálódni

 6 órás információs program szülésre készülőknek

schwanger01Következő időpont:
2008. március 8.

A szép, szorongás és félelemmentes szüléshez az ösztönök mutatják az utat, de rátalálni és kitartani ez mellett, mai világunkban, sokszor nem könnyű. Tovább...

Masszázs

Shiatsu

A shiatsu egy japán masszázs terápia.

shiatsuka kepA shiatsu lényege, hogy a meridiánokban harmonizálja az energiákat és kiegyenlíti az energiaáramlást. Lazítja az ízületeket, nyújtja az izmokat és kezeli az akupresszúrás pontokat. Háttere a hagyományos kínai orvoslás, a Yin-Yang elmélet és a Zen-buddhizmus.

Tovább... 

RocketTheme Joomla Templates