Szemmozgatással fejleszthető a memória PDF Nyomtatás E-mail

A gyakorlat egyszerű és olcsó - aki elvégzi, tudni fogja, hogy elzárta-e a gázt

Brit kutatók megtalálták a memória megőrzésének és fejlesztésének egyik legegyszerűbb és legolcsóbb módját, számolt be róla a brit média szombaton. A gyakorlat egyszerű - a szemet a bal saroktól a jobb sarokig kell mozgatni, gyors egymásutánban. Ha naponta legalább fél percig végzi valaki ezt a mozgássort, emlékezni fog arra is, hogy bezárta-e az ajtót vagy kikapcsolta-e a sütőt, mondta el Dr. Andrew Parker, a Manchester University Hospital vezető kutatója.

A tudós szerint a mozdulat egyformán stimulálja a jobb és a bal agyféltekét is, valamint a tréning fejleszti a valódi memóriát és csökkenti az elképzeltet, amikor csak hisszük, hogy megcsináltunk valamit.

A módszert önkénteseken tesztelték, akiknek 300 szót kellett megjegyezni, majd három csoportra osztották őket. Az első csoportot vízszintes szemmozgatásra kérték, a másodikat függőlegesre, míg a harmadiknak nem adtak semmilyen feladatot. Azok, akik balról jobbra mozgatták a szemüket, 10 százalékkal több szóra emlékeztek, mint a másik két csoport.

Dr. Parker szerint a bilaterális szemmozgatás segít az információforrás pontos meghatározásában, vagyis annak eldöntésében, hogy valóban megtörténtek-e dolgok, vagy csak elképzeltük őket. A tudós szerint a gyakorlat újabb bizonyíték arra is, hogy a szem és a memória összefüggenek egymással.

Dr. Parker tanulmánya az "Agy és észlelés" (Brain and Cognition) című tudományos szaklapban jelent meg.

Forrás: Független Hírügynökség

 
Következő >
And in other news

Mozgásterápia

A gerincpanaszok megoldása McKenzie elvek szerint - I. rész

CsigolyaAz  összefoglaló az utóbbi évek legfontosabb ismereteinek gyűjteménye a gerincproblémák témaköréből. Aktuális kutatásokon alapul, amelyek sok régi dogmát és eddigi terápiás feltételt megdöntöttek. Az alábbi információk segítséget nyújtanak azoknak, akik:

– gerincfájdalmaktól szenvednek, 
– hatékony terápiát keresnek a panaszok megoldására,.... Tovább...

Szülés - szoptatás

Könnyen szülni - könnyen regenerálódni

 6 órás információs program szülésre készülőknek

schwanger01Következő időpont:
2008. március 8.

A szép, szorongás és félelemmentes szüléshez az ösztönök mutatják az utat, de rátalálni és kitartani ez mellett, mai világunkban, sokszor nem könnyű. Tovább...

Masszázs

Shiatsu

A shiatsu egy japán masszázs terápia.

shiatsuka kepA shiatsu lényege, hogy a meridiánokban harmonizálja az energiákat és kiegyenlíti az energiaáramlást. Lazítja az ízületeket, nyújtja az izmokat és kezeli az akupresszúrás pontokat. Háttere a hagyományos kínai orvoslás, a Yin-Yang elmélet és a Zen-buddhizmus.

Tovább... 

RocketTheme Joomla Templates