Szeretetteljes támogatók, nemcsak a szülés alatt - dúlák PDF Nyomtatás E-mail
dularozsak

A „dúla" szó ógörög eredetű, napjainkban pedig, azon nők megjelölésére használják, akik vajúdó, szülő nőket segítenek.

Jelentése: „olyan nő, aki tapasztalt a gyermekszülésben, aki folyamatos testi és érzelmi gondozást biztosít, aki ellátja az anyákat a megfelelő információkkal, a szülés előtt, alatt és után." (Klaus, Kennell és Klaus az „Anyáskodás az anya felett" c. könyvben).

A világ szinte minden kultúrájában, a nőket más nők vették körül és gondozták a szülésük alatt. A szüléseket ábrázoló művészeti alkotásokon világszerte a szülőanyán kívül, még legalább két nő látható, akik segítik, támogatják a vajúdót.   dulatortenelem01                      

 

Az egyik ezek közül a bába, aki az anya és a baba biztonságára ügyel; a másik, vagy a többiek az anya mellett helyezkednek el, támogatják és bíztatják őt. A modern dúla ezen támogató, segítő nők manifesztációja.

 

A dúla

 - felismeri, hogy a szülés egy olyan életre szóló kulcsélmény, amire a nő egész életében emlékezni fog

 

- érti a szülés fiziológiáját, és a vajúdó nő érzelmi szükségleteit

- segíti az anyát és partnerét a szülési tervük elkészítésében és annak kivitelezésében

 

- vajúdó nő mellett marad, a vajúdás teljes időtartama alatt

 

- érzelmi támogatást nyújt, kényelmi intézkedéseket foganatosít, objektív nézőpontot és segítséget biztosít az anyának, hogy az megkaphasson minden szükséges információt ahhoz, hogy a lehető legjobb döntést hozhassa

 

- megkönnyíti a kommunikációt a vajúdó nő és partnere, valamint a kórházi személyzet között

 

- a saját szerepének azt tekinti, hogy táplálja és óvja a nő szülésélményének emlékét

 

A dúlának az a szerepe, hogy fizikai és érzelmi támogatást nyújtson a vajúdás és a szülés alatt, valamint, hogy segítse az anyát és annak partnerét/partnereit abban, hogy minél több fontos információt összegyűjtsenek.

  dula02A dúlák szakterülete a nem-klinikai típusú gondozás; klinikai jellegű intézkedéseket  - hüvelyi ellenőrzés, magzat megfigyelés stb. - egyáltalán nem hajtanak végre.

 

A dúla célja az, hogy a vajúdó nő saját fogalmai szerinti lehető legjobb és legkielégítőbb szülésélményt biztosítsa számára.

 

A dúla és az anya partnerének együttműködése

A dúla kiegészíti a partnert, nem pedig helyettesíti őt. Ideális esetben a dúla és a partner képezik a tökéletes támogató csapatot a nő számára, úgy hogy kiegészítik egymás erősségeit.

 

 
And in other news

Mozgásterápia

A gerincpanaszok megoldása McKenzie elvek szerint - I. rész

CsigolyaAz  összefoglaló az utóbbi évek legfontosabb ismereteinek gyűjteménye a gerincproblémák témaköréből. Aktuális kutatásokon alapul, amelyek sok régi dogmát és eddigi terápiás feltételt megdöntöttek. Az alábbi információk segítséget nyújtanak azoknak, akik:

– gerincfájdalmaktól szenvednek, 
– hatékony terápiát keresnek a panaszok megoldására,.... Tovább...

Szülés - szoptatás

Könnyen szülni - könnyen regenerálódni

 6 órás információs program szülésre készülőknek

schwanger01Következő időpont:
2008. március 8.

A szép, szorongás és félelemmentes szüléshez az ösztönök mutatják az utat, de rátalálni és kitartani ez mellett, mai világunkban, sokszor nem könnyű. Tovább...

Masszázs

Shiatsu

A shiatsu egy japán masszázs terápia.

shiatsuka kepA shiatsu lényege, hogy a meridiánokban harmonizálja az energiákat és kiegyenlíti az energiaáramlást. Lazítja az ízületeket, nyújtja az izmokat és kezeli az akupresszúrás pontokat. Háttere a hagyományos kínai orvoslás, a Yin-Yang elmélet és a Zen-buddhizmus.

Tovább... 

RocketTheme Joomla Templates