Gerinc-stabilizáció: a derékfájás gyógyszere PDF Nyomtatás E-mail
derekfajas_kA krónikus hátfájás kezelésére a 10 hetes gerinc-stabilizációs program hatékonyabbnak tűnik, mint a manuális kezelés vagy a betegeknek adott tájékoztató füzet, állítják londoni kutatók a Spine május 1-i számában.

A vizsgált gerinc-stabilizációs kezelés különböző, "funkcionálisan progresszív" gyakorlatokból áll, amelyek a gerincoszlopot tartó izmokat erősítik.

A betegek a vizsgálat kezdetén, és a 10 foglalkozás előtt egy videofilmet tekinthettek meg, amely az izmok hatását mutatta be a gerinc stabilitására, az oktatások között a betegek önállóan végezhették a gyakorlatokat.

Összehasonlításul a manuális kezelés során 10 standard fizikoterápiás kezelésen vettek részt, ezek között nem kellett gyakorlatokat végezni. A kontroll csoportban a betegek egy oktató füzetet kaptak, de nem kellett gyakorlatokat végezni. Mindhárom csoportban egy alkalommal szerveztek egy, a hátfájással kapcsolatos oktatást.

A szerzők 346 olyan hátfájós esetet vizsgáltak meg, akiknél a legutóbbi epizód legalább 12 hete fennáll. A betegeket randomizálással a három terápiás csoport valamelyikébe osztották (20 % a kontroll csoportban és 40-40 % a két intervenciós csoportba), 213 beteg csinálta végig a vizsgálatot. A betegeket 2 éven át követték.

A stabilizációs csoportban a betegek átlagosan 7-8 alkalmon vettek részt a 10-ből, a manuális kezelés csoportban átlagosan 5 kezelésen jelentek meg.

Fél év elteltével a stabilizációs csoportban 65,9 %-kal csökkent a fájdalom, és javult a funkció is. Egy év elteltével ebben a csoportban 34,3 %-kal csökkent a szükséges gyógyszermennyiség, és jelentős csökkenés látszott a funkciózavart és a mozgáskorlátozottságot mérő indexekben is. sst_k

A szerzők szerint a gerincstabilizációs kezelés jobbnak bizonyult, mint a másik két beavatkozás. Hozzátették: a manuális kezelés a fizioterápia során leggyakrabban alkalmazott eljárás, és jól csökkenti a fájdalmat. Az eredmények azonban azt mutatják, hogy önmagában nem alkalmazható, mert hosszú távon nem javítja a funkciót és az életminőséget.

  Forrás: Spine 2006;31:1083-1093

Kapcsolódó cikk:

A helyes emelés technikája

 
< Előző   Következő >
And in other news

Mozgásterápia

A gerincpanaszok megoldása McKenzie elvek szerint - I. rész

CsigolyaAz  összefoglaló az utóbbi évek legfontosabb ismereteinek gyűjteménye a gerincproblémák témaköréből. Aktuális kutatásokon alapul, amelyek sok régi dogmát és eddigi terápiás feltételt megdöntöttek. Az alábbi információk segítséget nyújtanak azoknak, akik:

– gerincfájdalmaktól szenvednek, 
– hatékony terápiát keresnek a panaszok megoldására,.... Tovább...

Szülés - szoptatás

Könnyen szülni - könnyen regenerálódni

 6 órás információs program szülésre készülőknek

schwanger01Következő időpont:
2008. március 8.

A szép, szorongás és félelemmentes szüléshez az ösztönök mutatják az utat, de rátalálni és kitartani ez mellett, mai világunkban, sokszor nem könnyű. Tovább...

Masszázs

Shiatsu

A shiatsu egy japán masszázs terápia.

shiatsuka kepA shiatsu lényege, hogy a meridiánokban harmonizálja az energiákat és kiegyenlíti az energiaáramlást. Lazítja az ízületeket, nyújtja az izmokat és kezeli az akupresszúrás pontokat. Háttere a hagyományos kínai orvoslás, a Yin-Yang elmélet és a Zen-buddhizmus.

Tovább... 

RocketTheme Joomla Templates