Nem várhat az intézményen kívüli szülés szabályozása PDF Nyomtatás E-mail

 anyababaszulesA szülészeti ellátás testileg-lelkileg hatással van az anyára és a gyermekre. Minden egyes ellátó személy és a szülés teljes környezete növelheti vagy csökkentheti a nők önbizalmát, segítheti vagy hátráltathatja az anyákat a szülésben, gyermekük gondozásában és szoptatásában, valamint az újszülötteket a hatékony szopásban, az optimális, egészéges, kiegyensúlyozott életkezdésben.

A szülés egy normális, természetes és egészséges folyamat, melyet a nők akár 90%-a képes beavatkozások nélkül átélni a neki megfelelő, általa választott körülmények között. Tudományos bizonyítékok támasztjákalá ezen megközelítés biztonságosságát, hatékonyságát és egészségügyi előnyeit.

„Biztonság” alatt azt értjük, hogy az ellátás bizonyítékokon alapuló gyakorlattal történik, melynek során minimalizálják a hibák és ártalmak kockázatát, és támogatják a vajúdás és szülés természetes fiziológiás folyamatát. „Hatékonyság” alatt azt értjük, hogy az ellátás az elvárt előnyöket nyújtja, és alkalmazkodik a várandós nő és gyermeke javát szolgáló igényekhez. A biztonságos és hatékony anya- és bababarát szülészeti ellátás a lehető legjobb egészségi eredményeket és előnyöket nyújtja, a források és a technológialegmegfelelőbb és legkörültekintőbb alkalmazásával.

A legtöbb országban elsősorban a bábák látnak el több millió szülő nőt, így kifejlesztettek egy olyan ellátási modellt, amely a várandósság, vajúdás, szülés és gyermekágyas idő normális fiziológiáján,szociológiáján és pszichológiáján alapul. Bár elengedhetetlen a sürgősségi ellátás, nem ez az egyetlen megoldás az anyai és újszülött kori megbetegedési és halálozási arány csökkentésére: a megbetegedések, problémák megelőzése, a jóllét elősegítése, és a nők jogainak betartása szintén nagy jelentőséggel bír.

Sok nő biztonságosan tud szülni kórházon kívül egy szakrendelőben, születésházban vagy saját otthonában, ha folyamatos rendelkezésére áll aszakképzett ápolószemélyzet, elérhető a sürgősségi ellátás, és létezik hatékony beszámoltatás. Az intézményen kívüli szüléseknél segédkező bábák a mai Magyarországon rendelkeznek a megfelelő készségekkel, kellő felszereltséggel és a nemzetközi sztenderdeken alapuló bábai szaktudással. A jelenlegi szülész(nő) képzésnek az otthonszülés nem része, így ezt más forrásokból kellett elsajátítaniuk.

Az anya- és bababarát szülészeti ellátás alapfeltétele, és egyben alkotmányos jog is, hogy a szülő nő szabadon választhassa meg, hogy hol,milyen körülmények között és kikkel szeretne szülni. Ehhez elengedhetetlen a szülészeti ellátás minden aspektusának – így az intézményen kívüli szülésnek – a szabályozása az anya és bababarát elvekfigyelembevételével.

Ezért a Nemzetközi Anya- és Bababarát Szülészeti Ellátásért Kezdeményezés (www.anyababa.info)magyar képviselői elengedhetetlennek és sürgetőnek tartják az intézményen kívüli szülés szabályozását Magyarországon, és ehhez kérik aKormány és a Parlament támogatását.

Kapcsolat: Csomóné Lindmayer Katalin, e-mail: Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez

Forrás: anyababa

 

 
< Előző   Következő >
And in other news

Mozgásterápia

A gerincpanaszok megoldása McKenzie elvek szerint - I. rész

CsigolyaAz  összefoglaló az utóbbi évek legfontosabb ismereteinek gyűjteménye a gerincproblémák témaköréből. Aktuális kutatásokon alapul, amelyek sok régi dogmát és eddigi terápiás feltételt megdöntöttek. Az alábbi információk segítséget nyújtanak azoknak, akik:

– gerincfájdalmaktól szenvednek, 
– hatékony terápiát keresnek a panaszok megoldására,.... Tovább...

Szülés - szoptatás

Könnyen szülni - könnyen regenerálódni

 6 órás információs program szülésre készülőknek

schwanger01Következő időpont:
2008. március 8.

A szép, szorongás és félelemmentes szüléshez az ösztönök mutatják az utat, de rátalálni és kitartani ez mellett, mai világunkban, sokszor nem könnyű. Tovább...

Masszázs

Shiatsu

A shiatsu egy japán masszázs terápia.

shiatsuka kepA shiatsu lényege, hogy a meridiánokban harmonizálja az energiákat és kiegyenlíti az energiaáramlást. Lazítja az ízületeket, nyújtja az izmokat és kezeli az akupresszúrás pontokat. Háttere a hagyományos kínai orvoslás, a Yin-Yang elmélet és a Zen-buddhizmus.

Tovább... 

RocketTheme Joomla Templates