Munkahelyi étkezés PDF Nyomtatás E-mail
szendvicsHa teljes munkaidőben dolgozunk, nehéz változatos  étrendről gondoskodni. Bármilyen elfoglaltsággal is jár a munkánk, figyeljünk arra, hogy napi táplálkozásunk megfelelő energiával lássa el szervezetünket. Ha ránk tör a reggeli hányinger, tartsunk az íróasztal fiókjában apró rágcsálnivalókat, műzliszeletet, kiflit, egy zacskó kesudiót  vagy mandulát. Legyen nálunk friss gyümölcs, gyümölcslé vagy ásványvíz. Lehetőleg kerüljük a kávét, capuccinót, teát. Igyunk helyette mentateát. A kiegyensúlyozott étkezést biztosítsuk otthonról vitt ebéddel. Ha erre nincs lehetőség, állítsuk össze magunk étrendünket.

Készítsük el otthon szendvicsünket!

Vegyünk teljes kiőrlésű rozskenyeret, magos péksüteményt, pita kenyeret stb. Tegyünk bele ízlés szerint zöld salátaleveleket, reszelt sárgarépát, káposztát, fenyőmagot, babcsírát  vagy tonhalat, citromkarikákat, lazacszeleteket stb. Nyugodtan használjunk majonézt, mert a kereskedelmi forgalomban lévők pasztörizáltak. Kerüljük a penész érlelte sajtokat, mint például a Camembert, Brie, a kék eres sajtok - még akkor is ha pasztörizáltak, mert liszteriózist okozhatnak, melynek tünete hasonlít az influenzához, és hasmenéssel, hányással jár, ezért először ételmérgezésre gyanakszunk.

Együnk leveseket!

Főzzünk meg egyszerre egy fazékkal, szortírozzuk kisebb adagokra, hogy a mélyhűtőből csak elő kelljen venni. Kerüljük a zacskós leveseket, de ha azt főzünk, nézzük meg a zacskón feltüntetett sótartalmat. Némelyik magas sótartalmú.  Az erőleveseket kerüljük, mert rövid idő múlva megint éhesek leszünk. Fontos, hogy sokféle ételt együnk, hogy a terhesség alatt a szervezetünk raktározni tudja a tápanyagokat.

Ajánlott terhességi étrend zab

Tervezzük meg helyes étrendünket. Az ételeket tápanyagbőségük és a test igényeinek megfelelően csoportosítjuk. A négy fő ételcsoport: a keményítőt tartalmazók, a zöldségek és gyümölcsök, a hús, hal és más proteint tartalmazó ételek, a tej és tejtermékek. Az ötödik kisebb csoportba tartozik a zsír, olaj és cukor, melyekre csak kisebb mennyiségben van szükség. A  négy fő ételcsoportból minden napra biztosítsuk szerveztünk vitaminszükségletét.

Miért fontos a keményítő?

Az étrend 1/3-át képezzék a krumpliból, kenyérből, zabpehelyből és gabonából készült ételek, amelyek energiával látják el a szervezetet. A teljes kiőrlésű gabonából készült kenyerek több vasat, rostot és B-vitamint tartalmaznak. A teljes kiőrlésű gabonából készült ételek olyan tápláló rostokat tartalmaznak, melyek csillapítják a székrekedést, a terhesség egyik jellemző problémáját.

Miért fontosak a zöldségek, gyümölcsök?

A gyömölcs, a zöldség a legfőbb C-vitamin forrás, amiből keveset tud a szervezet raktározni, ezért naponta kell pótolni. Tartalmaznak még cukrot, keményítőt, rostot, fó-savakat és más ásványi anyagokat, vitaminokat.

Minél több színű zöldséget, gyümölcsöt eszünk, annál többféle vitaminhoz, ásványi anyaghoz jut szervezetünk. Naponta legalább öt alkalommal együnk gyümölcsöt, zöldséget. Ez lehet saláta, frissen facsart gyümölcslé, reszelt zöldség, egy  banán stb.

Miért fontos a hús, a hal és a protein tartalmú étel?

tejA protein aminósavból felépülő egyszerű fehérje, a magzat minden sejtjének, szövetének, szervének építéséhez szükséges. A proteintartalmú ételek vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdagok. A hal fontos jód-forrás, az olajos halak /hering, makréla, lazac/ omega-3 zsírsavat tartalmaznak, ami a kicsi szemének, agyának a fejlődését szolgálják. A konzerv olajos halak kitűnő D-vitamin, kalcium  és vas-források. A tojás proteint, vasat, D-vitamint tartalmaz. A lencse, csicseriborsó, bab, csonthéjasok protein és ásványi anyagokban gazdag élelmiszerek.

Miért fontosak a tej és tejtermékek?

Nemcsak proteinnel látják el a szervezetet, hanem könnyen felszívódó kalciummal is, ami  elengedhetetlen a magzat csontjainak, fogainak, fontos forrásai a B2 és a B12 vitaminnak is.

Vásároljunk alacsony zsírtartamú tejet, mert  hasonló mennyiségű kalciumot tartalmaz, mint a zsíros. A sajtok vásárlásánál kerüljük a lágy és penész érlelte vagy kék sajtokat.

Zsír, cukor

A  sok zsír és magas cukortartalmú ételek egészségtelenek, mivel energián kívül mással nem látják el a szervezetet. Tartalmaznak még A, D, E és K vitaminokat, ami az idegrendszer egsészséges működéséhez fontos. Használjunk telítetlen zsírsavakból álló keveréket. Az olíva- és a repceolaj megfelelő, többnyire ezeket ajánlottuk receptjeinkkhez is.

Forrás: Babázó

 
< Előző   Következő >
And in other news

Mozgásterápia

A gerincpanaszok megoldása McKenzie elvek szerint - I. rész

CsigolyaAz  összefoglaló az utóbbi évek legfontosabb ismereteinek gyűjteménye a gerincproblémák témaköréből. Aktuális kutatásokon alapul, amelyek sok régi dogmát és eddigi terápiás feltételt megdöntöttek. Az alábbi információk segítséget nyújtanak azoknak, akik:

– gerincfájdalmaktól szenvednek, 
– hatékony terápiát keresnek a panaszok megoldására,.... Tovább...

Szülés - szoptatás

Könnyen szülni - könnyen regenerálódni

 6 órás információs program szülésre készülőknek

schwanger01Következő időpont:
2008. március 8.

A szép, szorongás és félelemmentes szüléshez az ösztönök mutatják az utat, de rátalálni és kitartani ez mellett, mai világunkban, sokszor nem könnyű. Tovább...

Masszázs

Shiatsu

A shiatsu egy japán masszázs terápia.

shiatsuka kepA shiatsu lényege, hogy a meridiánokban harmonizálja az energiákat és kiegyenlíti az energiaáramlást. Lazítja az ízületeket, nyújtja az izmokat és kezeli az akupresszúrás pontokat. Háttere a hagyományos kínai orvoslás, a Yin-Yang elmélet és a Zen-buddhizmus.

Tovább... 

RocketTheme Joomla Templates