Koenzim Q10 - az életerő PDF Nyomtatás E-mail

eleteroq10

Vajon hogyan élteti, óvja szervezetünket ez a vitaminszerű anyag?

Az anyagcseréhez nélkülözhetetlen koenzim Q (ubikinon = mindenütt jelenlévô kinon) minden élô szervezet számára nélkülözhetetlen. Az energiatermelés katalizátora és hatékony antioxidáns.

A Q10 koenzim az egyik ősanyaga az életnek, egyidős az oxigénnel. Minden emberi sejtnek és minden más élő sejtnek szüksége van rá az energia előállításához. Ugyanakkor a CoQ10 semlegesíti a szervezetünket megtámadó szabadgyököket, megvédve ezáltal a sejthártyát és a sejtmagot azok károsító hatásaitól.

A szervezetben szintetizálódik, főleg az élet első harmadában. A kor előrehaladtával és némely betegségnél az ubikinon előállítási képességünk csökken. A fokozódó szükségletekkel nem nő a mennyisége, hanem azokra a területekre transzportálódik, ahol nagyobb igény van rá.

Hogyan óvja a szervezetet?

Ez a koenzim számos hasznos tulajdonsággal bír, olyan anyag, amely nélkülözhetetlen az élethez, tehát esszenciális. A hatás-sepktruma mérhetetlenül széles:

 1. A CoQ10 adja az egészségmegőrző és az öngyógyító folyamatok előfeltételét.
 2. Stabilizálja a sejtmembránt, ezáltal lehetővé teszi a sejtek számára a tápanyagfelvételt és az egymással való kommunikációt is.
 3. Energiát ad a sejteknek az összes funkció betöltéséhez az ideg-, izom-, immun- és helyreállító- rendszerekben.
 4. Véd a szabadgyököktől.
 5. Stimulálja a sejtek növekedését.
 6. Segíti a gyógyszerek hatását, ezáltal kisebb dózis is elegendő lehet belőlük.
 7. Kompenzálja némely gyógyszer mellékhatását.
 8. Védelmet nyújt a szabadgyökökkel szemben az oxigénterápia során.
 9. Védelmet ad az örökítőanyagnak.
A fiatal, egészséges szervezet megfelelô mennyiségben állítja elô. A vér és a szövetek Q10-szintjének 30%-os hiánya az egészséges embert is fáradékonyabbá, betegesebbé teszi, 40- 50%-os csökkenésénél radikálisan megindul a sejtekben az elhalás, felgyorsul az öregedés, 70%-os vesztesége halálhoz vezet.
q10szintcsokkenes

 1. ábra: a Q10 mennyiségének csökkenése az életkor előrehaladtával

A Q10 koenzim csökkenô mennyiségének jele lehet:

 •  nagyfokú fáradékonyság, kimerültség, gyengeség,
 •  heves szívdobogás, szívritmuszavar, légszomj, mellkasi szorítás,
 •  ingadozó vagy magas vérnyomás, korai érelmeszesedés, magas vérzsírok, 
 • szédülés, alvás- és koncentrációzavarok, 
 • visszatérô gyulladások, fertôzések, 
 • allergiák, immunrendszeri gyengeség, 
 • májfunkciós eltérések, 
 • törékenyebb csontok, nehezebben gyógyuló sebek, 
 • gyorsuló öregedési folyamatok, korai klimaktérium, heves hôhullámok.

A szívmûtét elôtt és a beavatkozás után tartósan Q10-et szedô betegek gyorsabban gyógyultak, a túlélési esélyük javult. Az anginásoknál csökkent a rohamok gyakorisága. A magas vérnyomást kevesebb gyógyszerrel sikerült beállítani. Jelentôs mértékben csökkent az érintettek szívritmuszavara, enyhültek a heves szívdobogás- és szédüléses rohamok. Japán, svéd, olasz és kanadai orvosok a Q10 használatát írják elô szívbetegeiknek.

Enyhíti az ínybetegségekkel járó fájdalmat, gyorsítja a szájsebészeti mûtéten átesettek gyógyulását. Erôsíti a fogak beágyazódását. Jó eredményeket értek el a nyálkahártyák gyulladásának kezelésénél.

Növeli az ellenállóképességet, szedése ajánlott fokozott fizikai igénybevétel, izomfájdalom és egyoldalú táplálkozás esetén. Elôsegíti a fogyást: gyorsítja az anyagcsere-folyamatot, jelenlétében a szervezet több energiát állít elô kevesebb tápanyag felvétele mellett. Segíthet megelôzni a cukorbetegség kialakulását. Lassítja a korai öregedést, általános roboráló hatású. Véd a romló memória, a szenilitás és a ráncok ellen. A vérkeringés javításának eredményeként mérsékli a hajhullást, hatására a haj megvastagodik, és a fénye is szebb lesz.

Kinek fontos ügyelni a pótlására?

 • a sportolóknak,
 • a 30-35 éven felülieknek, akik nagyfokú szellemi és fizikai terhelésnek vannak kitéve,
 • a stresszes életmódot folytatóknak,
 • a szívbetegnek, - a CoQ10 által indukált energianövekedés javítja a szívizom pumpafunkcióját, jobb lesz a szívizom vérellátása és csökken az anginás fájdalom. A betegeknek növekszik a fizikai ereje.
 • szívműtét előtt állóknak, - sőt, a beavatkozáson túl is tartósan szedve gyorsabb a gyógyulás, nagyobbak a túlélési esélyek,
 • a koleszterinszintet csökkentő gyógyszert szedőknek, azaz, akik statin kezelés alatt állnak, mivel ez a készítmény gátolja a CoQ10 előállítását is a szervezetben,
 • a magas vérnyomással küzdőknek, - általa a vérnyomás kevesebb gyógyszerrel is sikeresen befolyásolható,
 • akiknél gyakoriak a fogínybetegségek, vérzések, a szájüregi afták,
 • szájsebészeti beavatkozások előtt és azt követően is, - gyorsítja a gyógyulást, erősíti a fogak beágyazódását,
 • fogyókúrázóknak.  

A CoQ10 adagolása

Fontos, hogy a CoQ10 készítményt mindig táplálkozás közben vegyük be, mivel így hasznosul legjobban sejtszinten a szervezetben. Adagolásánál több szempontot is figyelembe kell venni, pl. a stressz terheltséget, a beteg állapotot, a sportolás intenzitását.

30-90 mg Q10 naponta elégséges a hétköznapi élet egészségmegőrzéséhez és energia ellátásához. Stressz helyzeteknél, a fertőzésekre való nagyobb érzékenységnél, nagy fizikai terhelésnél a többszörös adagra is szükség van.

Egy 1994-es amerikai orvosi tankönyv a napi adagját 50 és 200mg között javasolja az életmód függvényében. Gyógyszerként történő alkalmazása során napi 100-300 mg Q10 adagolásával értek el megfelelő eredményt. A gyógyszerként alkalmazott Q10 mennyisége önmagában semmiképp sem ártalmas, és a kezelés mindig kúraszerű.

Esetleges mellékhatásai
A legtöbb vizsgálat szerint még nagyobb adagokban is ártalmatlan ez a táplálékkiegészítő. Ritkán gyomorbántalmakat, hányingert és étvágytalanságot okoz. Mivel a Q10 koenzimet nem régóta tanulmányozzák, használata előtt tanácsos az orvos véleményét kérni, különösen a várandós vagy szoptató nők esetében.

B.G.

Kapcsolódó cikkek:

 

 
Következő >
And in other news

Mozgásterápia

A gerincpanaszok megoldása McKenzie elvek szerint - I. rész

CsigolyaAz  összefoglaló az utóbbi évek legfontosabb ismereteinek gyűjteménye a gerincproblémák témaköréből. Aktuális kutatásokon alapul, amelyek sok régi dogmát és eddigi terápiás feltételt megdöntöttek. Az alábbi információk segítséget nyújtanak azoknak, akik:

– gerincfájdalmaktól szenvednek, 
– hatékony terápiát keresnek a panaszok megoldására,.... Tovább...

Szülés - szoptatás

Könnyen szülni - könnyen regenerálódni

 6 órás információs program szülésre készülőknek

schwanger01Következő időpont:
2008. március 8.

A szép, szorongás és félelemmentes szüléshez az ösztönök mutatják az utat, de rátalálni és kitartani ez mellett, mai világunkban, sokszor nem könnyű. Tovább...

Masszázs

Shiatsu

A shiatsu egy japán masszázs terápia.

shiatsuka kepA shiatsu lényege, hogy a meridiánokban harmonizálja az energiákat és kiegyenlíti az energiaáramlást. Lazítja az ízületeket, nyújtja az izmokat és kezeli az akupresszúrás pontokat. Háttere a hagyományos kínai orvoslás, a Yin-Yang elmélet és a Zen-buddhizmus.

Tovább... 

RocketTheme Joomla Templates