A gyakori halfogyasztás véd az infarktustól PDF Nyomtatás E-mail

heringMagas zsírtartalmú halak fogyasztása európaiak esetben is véd a szívinfarktus ellen egy új 57 000 fős dán kutatás szerint. Magas zsír, ezen belül omega-3 tartalma van a heringnek, a makrélának, a lazacnak és a pisztrángnak.

Már több évtizede ismert, hogy a magas omega-3 zsírsav tartalmú tengeri eleségen élő népcsoportokban alig fordul elő koszorúér betegség. A grönlandi eszkimók, az alaszkai bennszülöttek, és a japán halászok között végzett több felmérés jutott erre az eredményre.
Dán kutatók 2010-ben a vezető európai kardiológiai folyóiratban közölt vizsgálata most az európai emberekben is igazolta az omega-3 védőhatását. 57 ezer 50 és 64 év közötti emberben mérték fel részletesen az étkezési szokásokat és követték állapotukat 7,5 éven keresztül. Ezen időszakban 1122 hirtelen szíveseményt, úgynevezett akut koronária szindrómát regisztráltak a vizsgálatban résztvevők között. A férfiak között a zsíros halak fogyasztók között kisebb volt a hirtelen koronária események száma.

A kedvező hatás a magas omega-3 zsírtartalmú halak fogyasztása esetén volt kimutatható. Ilyenek a hering, makréla, lazac, és a pisztráng. Ugyanakkor a sovány zsírtartalmú halak fogyasztása nem javította a szívbetegség előfordulását. A tonhal, a szardínia a tőkehal illetve a garnélarák és a tőkehal ikra tartozik ide.

A védő hatás férfiaknál volt egyértelműen igazolható, elsősorban azért, mert férfiak szenvedtek el elegendő számú szíveseményt a következtetések levonásához. Nők esetében nem történt annyi szívroham, hogy annak alapján a halfogyasztástól függő következtetéseket tudtak volna levonni.
A zsíros halak védőhatását a magas omega-3 zsírsav tartalomnak tulajdonítják. A feltételezések szerint az omega-3 zsírsav beépül a sejtek falába, véd a ritmuszavarok ellen, csökkenti az érelmeszesedéses felrakódásokon a gyulladásos jelenségeket. Ezen kívül csökkenti a triglicerid szintet, és gátolja a vérlemezkék összecsapzódását.

A dán kutatók által igazolt, mérsékelt mennyiségű zsíros hal fogyasztásakor várható szívvédő hatás egybevág az omega-3 zsírtartalmú ételek védőhatásáról korábban kimutatott tapasztalatokkal.

Mi az akut koronária szindróma?

Az akut koronária szindróma (ACS) a szívizom hirtelen kialakult oxigénhiányával járó állapotok összessége. Ide tartozik a heveny szívinfarktus (ST szakasz emelkedéssel vagy anélkül az EKG-n), az instabil angina és a hirtelen szívhalál. 

Kivonatosan:

Magas zsírtartalmú halak fogyasztása európai férfiakban véd a szívinfarktus ellen. Magas zsír, ezen belül omega-3 tartalma van a heringnek, a makrélának, a lazacnak és a pisztrángnak. 

Forrás: European Heart Journal, doi:10.1093/eurheartj/ehp375

Kapcsolódó cikkek:

Az omega-3 zsírsavak szerepe a táplálkozásban és a gyógyításban

Hogyan mentsd meg a szíved?

Női szívinfarktus - félreérthető tünetekkel

Szívbajos statisztika

 

 


 
< Előző   Következő >
And in other news

Mozgásterápia

A gerincpanaszok megoldása McKenzie elvek szerint - I. rész

CsigolyaAz  összefoglaló az utóbbi évek legfontosabb ismereteinek gyűjteménye a gerincproblémák témaköréből. Aktuális kutatásokon alapul, amelyek sok régi dogmát és eddigi terápiás feltételt megdöntöttek. Az alábbi információk segítséget nyújtanak azoknak, akik:

– gerincfájdalmaktól szenvednek, 
– hatékony terápiát keresnek a panaszok megoldására,.... Tovább...

Szülés - szoptatás

Könnyen szülni - könnyen regenerálódni

 6 órás információs program szülésre készülőknek

schwanger01Következő időpont:
2008. március 8.

A szép, szorongás és félelemmentes szüléshez az ösztönök mutatják az utat, de rátalálni és kitartani ez mellett, mai világunkban, sokszor nem könnyű. Tovább...

Masszázs

Shiatsu

A shiatsu egy japán masszázs terápia.

shiatsuka kepA shiatsu lényege, hogy a meridiánokban harmonizálja az energiákat és kiegyenlíti az energiaáramlást. Lazítja az ízületeket, nyújtja az izmokat és kezeli az akupresszúrás pontokat. Háttere a hagyományos kínai orvoslás, a Yin-Yang elmélet és a Zen-buddhizmus.

Tovább... 

RocketTheme Joomla Templates