A zsírsav anyagcseréje és a testmozgás PDF Nyomtatás E-mail

A magas vérzsír szint testmozgással - megfelelő étrend mellett - csökkenthető

Egészséges férfiak testmozgásának és zsírsavszintjének kapcsolatát vizsgálva kaliforniai kutatók úgy találták, hogy a közepes intenzitással végzett tornagyakorlatok jelentősen növelték a dolgozó izmokban a zsírsavak lebontását, és eközben a kóros vérzsír szintet az egész testben csökkentették. 

Paradox helyzet, hogy az intenzitás növelésével ugyanakkor a zsírsavak lebontása csökkent - ismertette a vizsgálat eredményét hírlevelében a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ).

Az orvosok gyakran javasolják terápiaként a fizikai aktivitást, ám a betegek nagy része nem fogadja meg a tanácsot. Holott a gyógyszerszedés - olykor még diétával együtt is -, gyakran kevésnek bizonyul - olvasható a Tudományos életmódtanácsok című hírlevélben. Ismert, hogy mindenki ragaszkodik megrögzött (rossz) szokásaihoz, amibe a mozgástól való ódzkodás is beletartozik. Holott akár heti 2-4 óra aktivitással is meg lehetne előzni a magas vérzsír szint kialakulását és a szövődményeként jelentkező érelmeszesedést, a magas vérnyomást, illetve az egyéb szív- és érrendszeri kórokat.

Az életkor előre haladtával arányosan csökken a zsírbontási képesség, ennek eredményeképpen a szervezetben - különösen a máj- és izomszövetekben - megnő a triglicerid szintje, ami viszont a testsúly növekedéséhez vezethet - mutatták ki dél-koreai vizsgálatok. Az okok között általában együttesen szerepel az egészségtelen életmód, a csökkenő testmozgás és a helytelen táplálkozás. Az évek múlása során a szervezetnek egyre kevesebb energiára van szüksége, erre az időskorúaknak figyelemmel kell lenniük táplálkozásuk során. Nem arról van szó, hogy minden születésnap után 100-200 kalóriával csökkenteni kell az ajánlott kalóriamennyiséget, de a hetenkénti testsúlymérés eredményét feltétlenül szem előtt kell tartani az étrend megtervezésekor.

A zsírbevitel az egész napi energiamennyiség 30 százalékánál alacsonyabb legyen, a rostbevitel viszont napi 27-40 grammra növelhető. A zsírbevitel legkönnyebben a bő zsírban/olajban sültek (rántott hús, vagdaltpogácsa, sült burgonya, fánkok és társaik) mérsékelt fogyasztásával, illetve a zsíros alapanyagok (zsíros húsok, szalámifélék, zsiradékok: vaj, margarin, zsír, olaj) kerülésével csökkenthető. A dietetikus által összeállított étrend figyelembe veszi a helyi és egyéni sajátosságokat, a szükséges tápanyagmennyiséget, amihez könnyen hozzá lehet szokni, és a megfelelő táplálkozási magatartás elsajátításával elkerülhető az elhízás és szövődményeinek kialakulása, hangsúlyozzák a szakemberek.

Forrás: MTI

 
Következő >
And in other news

Mozgásterápia

A gerincpanaszok megoldása McKenzie elvek szerint - I. rész

CsigolyaAz  összefoglaló az utóbbi évek legfontosabb ismereteinek gyűjteménye a gerincproblémák témaköréből. Aktuális kutatásokon alapul, amelyek sok régi dogmát és eddigi terápiás feltételt megdöntöttek. Az alábbi információk segítséget nyújtanak azoknak, akik:

– gerincfájdalmaktól szenvednek, 
– hatékony terápiát keresnek a panaszok megoldására,.... Tovább...

Szülés - szoptatás

Könnyen szülni - könnyen regenerálódni

 6 órás információs program szülésre készülőknek

schwanger01Következő időpont:
2008. március 8.

A szép, szorongás és félelemmentes szüléshez az ösztönök mutatják az utat, de rátalálni és kitartani ez mellett, mai világunkban, sokszor nem könnyű. Tovább...

Masszázs

Shiatsu

A shiatsu egy japán masszázs terápia.

shiatsuka kepA shiatsu lényege, hogy a meridiánokban harmonizálja az energiákat és kiegyenlíti az energiaáramlást. Lazítja az ízületeket, nyújtja az izmokat és kezeli az akupresszúrás pontokat. Háttere a hagyományos kínai orvoslás, a Yin-Yang elmélet és a Zen-buddhizmus.

Tovább... 

RocketTheme Joomla Templates