Szívbajos statisztika PDF Nyomtatás E-mail
celpont_a_sziv_Összességében megállapíthatjuk, hogy továbbra sem figyelünk eléggé a koleszterinszintünkre és szívünk egészségére. Továbbra is a keringési rendszer betegségei szedik a legtöbb áldozatot, az egyik fő kockázati tényező a magas koleszterinszint.

 


 

Két éve minden második ember halálát valamilyen szív-ér rendszeri megbetegedés okozta, ez kétszerese a daganatos betegségek számának. Az arány továbbra sem javul. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet és az Országos Kardiológiai Intézet tavaly kampányt indított a szív- és érrendszeri betegségek és a magas koleszterinszint csökkentése érdekében. Ezek kapcsán elemezték a KSH adatait, amelyekből kiderül, hogy a betegség előfordulása és az ebből eredő halálozások területén hosszú évek óta nem történt változás.

A vezető halálokok

Annak ellenére, hogy hazánkban összesen közel háromezerrel kevesebb halálesetet jegyeztek fel (130 027) tavaly, mint egy évvel korábban (132 938), a vezető halálokok nem változtak. A „toplista” élén továbbra is a szív- és érrendszerrel kapcsolatos kórok állnak, amelyek 64 749 áldozatot követeltek (2007-ben ez a szám 66 547 volt). Ezt a kört a daganatos megbetegedések követik, ezek tavaly a halálozások 24,7 százalékát okozták.

A 2008-ban elhunyt 63 758 nő 55 százaléka valamilyen keringési rendszert érintő probléma következtében veszítette életét (a férfiak esetében ez az arány 44 százalék volt). A két nem között jelentős különbségek mutatkoznak az egyes korosztályok veszélyeztetettségét tekintve is. A férfiaknál az 50–54 év közötti korosztálynál jelentkezett a rizikó hirtelen növekedése. Míg a 45–49 éves korosztályból tavaly 729 férfi életét követelte valamilyen szív- és érrendszeri betegség, az 50–54 évesek között ez a szám már 1606 volt. Nők esetében a növekedés a 60–64 év közötti korcsoportnál kezd meredek emelkedésbe.

Régiók szerinti megoszlás

A feketelistát továbbra is a Közép-Magyarország régió vezeti. A szív- és érrendszeri megbetegedések miatt elhunytak száma az egész országban bejelentett eset 27 százaléka a nők, s 25 százaléka férfiak esetében. Legjobb a helyzet Dél-Dunántúlon, de összességében a nyugati országrészben sehonnan nem jelentettek 11 százaléknál magasabb értékeket.

Mekkora a normális koleszterinszint?

A szív- és érrendszeri megbetegedések egyik fő kockázati tényezője a magas koleszterinszint. Az 5 mmol/l érték alatti koleszterinszint tekinthető normál értéknek. Majd minden második embernek magas a koleszterintszintje. Ám míg a felnőttek 83 százaléka folyamatosan méreti vagy méri a vérnyomását, 38 százaléka pedig a vércukorszintjét is, a koleszterinszintet csak 26 százalékuk – mondta Gábor Edina, az OEFI főigazgatója. Egy korábbi OEFI-kutatásból (a Kutató Centrum végezte) kiderült, hogy bár az emberek 52 százaléka tisztában van azzal, hogy a magas koleszterinszint komoly kockázati tényező, mégsem tesznek lépéseket a megelőzés érdekében. 

Komor tények

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint a szív- és érrendszeri betegségek vezetik a globális halálokok listáját, évente 17,5 millió ember veszti életét ennek következtében, ez az összes halálozás 30 százaléka. Ha a helyzet a jövőben sem változik, 2015-re a halálozási szám 20 millióra emelkedik.
A KSH adatai szerint hazánkban 2008-ban a halálesetek 50 százalékáért volt felelős ez a betegségcsoport. A tendencia helyes életmóddal, folyamatos szűrővizsgálatokkal visszafordítható, ezt több ország, köztük a finnek példája is igazolja.
 
Forrás: VG
 
< Előző   Következő >
And in other news

Mozgásterápia

A gerincpanaszok megoldása McKenzie elvek szerint - I. rész

CsigolyaAz  összefoglaló az utóbbi évek legfontosabb ismereteinek gyűjteménye a gerincproblémák témaköréből. Aktuális kutatásokon alapul, amelyek sok régi dogmát és eddigi terápiás feltételt megdöntöttek. Az alábbi információk segítséget nyújtanak azoknak, akik:

– gerincfájdalmaktól szenvednek, 
– hatékony terápiát keresnek a panaszok megoldására,.... Tovább...

Szülés - szoptatás

Könnyen szülni - könnyen regenerálódni

 6 órás információs program szülésre készülőknek

schwanger01Következő időpont:
2008. március 8.

A szép, szorongás és félelemmentes szüléshez az ösztönök mutatják az utat, de rátalálni és kitartani ez mellett, mai világunkban, sokszor nem könnyű. Tovább...

Masszázs

Shiatsu

A shiatsu egy japán masszázs terápia.

shiatsuka kepA shiatsu lényege, hogy a meridiánokban harmonizálja az energiákat és kiegyenlíti az energiaáramlást. Lazítja az ízületeket, nyújtja az izmokat és kezeli az akupresszúrás pontokat. Háttere a hagyományos kínai orvoslás, a Yin-Yang elmélet és a Zen-buddhizmus.

Tovább... 

RocketTheme Joomla Templates