Derékfájás - új kezelési irányelvek PDF Nyomtatás E-mail

 idult_derekfajdalom_kA legtöbb derékfájással küszködő beteg nagy valószínűséggel talál gyógymódot a bajára műtét nélkül is, állítja egy amerikai szakértői testület. Az amerikai Fájdalom Társaság és a orvosszövetség szakértői irányelveket adtak ki a deréktáji fájdalmak diagnosztikájával és kezelésével kapcsolatban.

Az irányelvek témája az ún. „nem meghatározható derékfájás”, azaz ami nem tudható be egy jól meghatározható betegségnek, mint például daganat, porckorongsérv, idegbecsípődés vagy törés.


Számos olyan módszer létezik, amelynek hatékonysága bizonyított. Nincs egyetlen üdvözítő kezelés mindenki számára.

Valaha az volt a szokás, hogy a derékfájós beteg matraca alá deszkát tettek, és három napig azon fektették. Ez igen rossz tanács volt, ma már mindenki ennek az ellenkezőjét javasolná, azaz a mérsékelt mozgást. Nem helyesli a testület a röntgen-besugárzást sem.

Sokan tapasztalnak heveny szakaszokat a derékfájás során, de a legtöbb embernek krónikus az állapota. A betegek az alábbi módszerek, eljárások valamelyikét választhatják: derek_kezeles

– pszichoterápia
– mozgásterápia
– kiropraktika, fizikoterápiás kezelés
– akupunktúra
– masszázs
– jóga
– progresszív relaxáció.

Fontos, hogy a beteg és az orvos beszéljen egymással, és a beteg soha ne vegyen igénybe olyan gyógymódokat, melyeket bizonyítékok nem támasztanak alá. Ne dőljünk be az interneten hirdetett varázsszereknek.

Egy másik szakember a fenti listához még egyet hozzátesz: az időt. Mindnyájan egyetértenek abban, hogy a műtét a legtöbb beteg számára nem jó megoldás, hacsak lehet, jobb elkerülni.

Forrás: InforMed

Kapcsolódó cikkek:

Egészséges gerinc, de hogyan? 

 A csigolya oszlop, azaz a gerinc

Gerincünk működése

A helyes emelés technikája 

Gerincünk működése - mit jelent a porckorong-táplálás?

Gerincünk működése - Nagyon rövid izomtan  

Tények és tévhitek a hátfájás körül 

Ajánló: Kiscsoportos gerinctorna

 

 
< Előző   Következő >
And in other news

Mozgásterápia

A gerincpanaszok megoldása McKenzie elvek szerint - I. rész

CsigolyaAz  összefoglaló az utóbbi évek legfontosabb ismereteinek gyűjteménye a gerincproblémák témaköréből. Aktuális kutatásokon alapul, amelyek sok régi dogmát és eddigi terápiás feltételt megdöntöttek. Az alábbi információk segítséget nyújtanak azoknak, akik:

– gerincfájdalmaktól szenvednek, 
– hatékony terápiát keresnek a panaszok megoldására,.... Tovább...

Szülés - szoptatás

Könnyen szülni - könnyen regenerálódni

 6 órás információs program szülésre készülőknek

schwanger01Következő időpont:
2008. március 8.

A szép, szorongás és félelemmentes szüléshez az ösztönök mutatják az utat, de rátalálni és kitartani ez mellett, mai világunkban, sokszor nem könnyű. Tovább...

Masszázs

Shiatsu

A shiatsu egy japán masszázs terápia.

shiatsuka kepA shiatsu lényege, hogy a meridiánokban harmonizálja az energiákat és kiegyenlíti az energiaáramlást. Lazítja az ízületeket, nyújtja az izmokat és kezeli az akupresszúrás pontokat. Háttere a hagyományos kínai orvoslás, a Yin-Yang elmélet és a Zen-buddhizmus.

Tovább... 

RocketTheme Joomla Templates