Mennyibe kerülnek a gerincpanaszok? PDF Nyomtatás E-mail

derekfajdalom

 Annak ellenére, hogy egyre több és egyre jobb gyógyszer, diagnosztikai eszköz, fizikoterápiás módszer és sebészi eljárás áll rendelkezésre, a derék- és hátfájással küszködők milliói nem kerültek közelebb a gyors fájdalomcsillapításhoz, mint 20 évvel ezelőtt. Számos vizsgálat utal arra, hogy még a legújabb orvosi eszközökkel és módszerekkel sem lehet teljesen hatékonyan kezelni a derékfájást. A kezelések, gyógyszerek ára viszont döbbenetes.

2005-ben az amerikaiak 85,8 milliárd dollárt költöttek arra, hogy hát- és nyakfájásuktól megszabaduljanak, ennyibe kerültek a műtétek, orvoslátogatások, röntgen- és MRI-vizsgálatok és gyógyszerek. Ez az összeg 1997-ben még csak 52,1 milliárd dollár volt, írja a Journal of the American Medical Association (JAMA), az amerikai orvosszövetség lapjának februári száma.

nemmuteni
Nemcsak hogy mind többen fordulnak orvoshoz hátfájásukkal, de az egy főre eső kezelések ára is nőtt. A kutatók az 1997-ben orvoshoz forduló 3179 gerincpanaszos felnőtt adatait vetették össze a 2005-ben orvost felkereső 3187 beteg adataival, és kiderült, hogy az inflációt is figyelembe vevő éves orvosi költség a fejenkénti 4695 dollárról 6096 dollárra nőtt.

– Egyre többet és többet teszünk a gerincbántalmakkal küszködőkért – mondja dr. Rick Deyo, a JAMA-jelentés egyik szerzője – de nincs rá bizonyíték, hogy az embereknek kevésbé fájna a hátuk. Ráadásul az az érzésem, hogy sok beteget feleslegesen kezelünk.

– A képalkotó vizsgálatok elvégzése például csak műtét előtt lenne indokolt, de az emberek azt hiszik, hogy ettől majd választ kapnak arra, miért fáj a derekuk, és akkor megvan a gyógymód is – mondja dr. Deyo. – Az orvos pedig előírja, mert fél, hogy ha nem, a beteg bepereli.

A költségekhez nagymértékben járulnak hozzá a gyógyszerek is. Az 1997-es adatokhoz képest a hátfájásra felírt gyógyszerek ára 2005-ben 423 százalékkal nőtt.

Egyre több receptet írnak fel az orvosok, és egyre újabb gyógyszereket, holott a kutató szerint a legtöbb betegnél hatékony fájdalomcsillapítást lehetne elérni egyszerűbb, vény nélkül is kapható nem-szteroid gyógyszerekkel is, mint például a gerinctornanaproxen vagy az ibuprofen.

Porckoronsérvvel például évente mintegy 300 ezer amerikait operálnak, ami műtétenként összesen 10 ezer dollár körüli összegbe kerül, de kutatásokkal kimutatták, hogy a műtött betegek kétéves periódus után nem kevésbé panaszmentesek, mint azok, akik nem feküdtek kés alá.

A kutató nem azt akarja elérni, hogy senki se kezeltesse magát, csupán azt, hogy legyünk megfontoltabbak a téren, mit teszünk, és milyen gyógymódot veszünk igénybe.

Lehet, hogy a legegyszerűbb kezelés a leghatásosabb, nevezetesen a testmozgás és a fogyás. Nehezebb, mint injekciót kérni, műtétre jelentkezni vagy bevenni egy fájdalomcsillapítót, de megéri megpróbálni.

Forrás: Newsweek

Kapcsolódó cikkek: 

Egészséges gerinc, de hogyan? 

A helyes emelés technikája 

Gerincünk működése - mit jelent a porckorong-táplálás?

Tények és tévhitek a hátfájás körül 

Ajánló: Kiscsoportos gerinctorna

 

 
< Előző   Következő >
And in other news

Mozgásterápia

A gerincpanaszok megoldása McKenzie elvek szerint - I. rész

CsigolyaAz  összefoglaló az utóbbi évek legfontosabb ismereteinek gyűjteménye a gerincproblémák témaköréből. Aktuális kutatásokon alapul, amelyek sok régi dogmát és eddigi terápiás feltételt megdöntöttek. Az alábbi információk segítséget nyújtanak azoknak, akik:

– gerincfájdalmaktól szenvednek, 
– hatékony terápiát keresnek a panaszok megoldására,.... Tovább...

Szülés - szoptatás

Könnyen szülni - könnyen regenerálódni

 6 órás információs program szülésre készülőknek

schwanger01Következő időpont:
2008. március 8.

A szép, szorongás és félelemmentes szüléshez az ösztönök mutatják az utat, de rátalálni és kitartani ez mellett, mai világunkban, sokszor nem könnyű. Tovább...

Masszázs

Shiatsu

A shiatsu egy japán masszázs terápia.

shiatsuka kepA shiatsu lényege, hogy a meridiánokban harmonizálja az energiákat és kiegyenlíti az energiaáramlást. Lazítja az ízületeket, nyújtja az izmokat és kezeli az akupresszúrás pontokat. Háttere a hagyományos kínai orvoslás, a Yin-Yang elmélet és a Zen-buddhizmus.

Tovább... 

RocketTheme Joomla Templates