Gerincgyilkos az egyenes ülés PDF Nyomtatás E-mail
ulAz irodai alkalmazottak számára korántsem az egyenes ülés a legjobb testtartás - mutatták ki skót és kanadai kutatók. A legjobb pozíció az íróasztalnál ülve, ha az ember kissé hátra dől, körülbelül 135 fokban - olvasható a BBC News honlapján. A kutatók szerint az egyenes ülés felesleges terhet ró a gerincre, és derékfájdalmakat okoz.

A vizsgálatot a skóciai Aberdeenben, a Woodend Kórházban végezték el egy újfajta MRI-berendezéssel. (A mágneses rezonanciás képalkotás mintegy húsz éve játszik alapvető szerepet a koponya, a gerinc, az izületek, a hasi és kismedencei szervek, az erek és a szív betegségeinek diagnosztikájában.)

A kísérleti alanyok háromféleképpen ültek az íróasztalnál, kissé előredőlve, egyenes háttal és kissé hátradőlve. Kiderült, hogy a porckorongok terhelése akkor a legnagyobb, ha az ember egyenesen ül, azaz lába és felsőteste 90 fokot zár be. Az előredőlés, vagyis az a testtartás, amikor az ember lába és felsőteste kevesebb mint 70 fokos szöget zár be, szintén megterhelő a gerinc számára.

A porckorongok, izmok és izületek terhelése akkor a legkisebb, ha az ember lezserül hátradől, vagyis lába és felsőteste mintegy 135 fokos szöget zár be. A kutatók határozott tanácsa, hogy az irodai alkalmazottak és mindazok, akik sokat ülnek, így üljenek, ha kímélni szeretnék gerincüket.

Átlagosan az emberek egyharmada küszködik derékfájdalmakkal, aminek főleg a sok ülés az oka, mivel az emberi test a kutatók szerint nem kifejezetten ülő életmódra „szakosodott".
A kutatás eredményét más szakemberek is helyesléssel fogadták, bár némelyek a 135 fok helyett inkább a 120 fokos vagy valamivel kisebb „ülésszöget" javasolják.

Forrás: MTI - Panoráma (2006. XI. 28.)

Ajánló: Kiscsoportos gerinctorna

 
< Előző   Következő >
And in other news

Mozgásterápia

A gerincpanaszok megoldása McKenzie elvek szerint - I. rész

CsigolyaAz  összefoglaló az utóbbi évek legfontosabb ismereteinek gyűjteménye a gerincproblémák témaköréből. Aktuális kutatásokon alapul, amelyek sok régi dogmát és eddigi terápiás feltételt megdöntöttek. Az alábbi információk segítséget nyújtanak azoknak, akik:

– gerincfájdalmaktól szenvednek, 
– hatékony terápiát keresnek a panaszok megoldására,.... Tovább...

Szülés - szoptatás

Könnyen szülni - könnyen regenerálódni

 6 órás információs program szülésre készülőknek

schwanger01Következő időpont:
2008. március 8.

A szép, szorongás és félelemmentes szüléshez az ösztönök mutatják az utat, de rátalálni és kitartani ez mellett, mai világunkban, sokszor nem könnyű. Tovább...

Masszázs

Shiatsu

A shiatsu egy japán masszázs terápia.

shiatsuka kepA shiatsu lényege, hogy a meridiánokban harmonizálja az energiákat és kiegyenlíti az energiaáramlást. Lazítja az ízületeket, nyújtja az izmokat és kezeli az akupresszúrás pontokat. Háttere a hagyományos kínai orvoslás, a Yin-Yang elmélet és a Zen-buddhizmus.

Tovább... 

RocketTheme Joomla Templates