Gerincünk működése - mit jelent a porckorong-táplálás? PDF Nyomtatás E-mail
discusA mozgásszegmentek a felépítésüknél fogva a gerinc terhelhetőségét, stabilitását (porckorongok, szalagok) és mozgathatóságát (kisízületek, izmok) teszik lehetővé.

Az egyes egységek egymáshoz való kis elmozdulásaiból a gerinc sokirányú és nagy terjedelmű mozgásai válnak lehetségessé. A jó működésű gerinc egyik alapfeltétele a porckorongok, a kisízületi felszínek épsége. Ehhez nélkülözhetetlen a megfelelő tápanyagellátás.

A porckorongokban nincsenek véredények, a táplálásuk diffúzióval történik. A csigolyatestekből, a zárólemezeken keresztül áramlik be a folyadék a discusok alacsonyabb terheltségű részébe. (Zárólemez = a csigolyatest porckorong felőli oldalát fedi, megakadályozza a porckorongmag benyomódását a csigolyába, lehetővé teszi a tápanyagáramlást a csont és a porckorong között.) Pl. előrehajlásnál a porckorongmag ellentétes irányba, azaz hátra tolódik, így a porckorong elülső részében megnő a nyomás, a folyadék visszaáramlik a csigolyatestbe (eközben a kisízületek felszínei egymástól távolodnak, a hátsó szalagok feszülnek, az izmok megnyúlnak). Ha ez a helyzet sokáig tart, akkor a discus elülső része „éhezik”. Hátrahajlásnál a folyamat ellentétje történik. Mind az egyik, mind a másik helyzet sokszori ismétlődése vagy huzamos fennállása kóros változást okoz a discus szerkezetében.

A kisízületeknél is hasonló a táplálás. De itt elsősorban az ízületi résben található, tápanyagban gazdag folyadék préselődik be mozgásnál a porcfelszínekbe. Ha ez a cirkuláció hiányzik, a porcsejtek károsodnak.
/A jobb oldali képen a kékkel jelölt felületek a kisízületek. Minden csigolyának van két felső és két alsó ízfelszíne./
A porckorongok magassága biztosítja a kisízületek tehermentesítését. Discus degenerációnál ez kórosan csökken és a tengelyirányú terhelés 60-70%-a is áttevődhet a kisízületekre, elindítva egy fájdalmas probléma kört.

Vajon a cikk olvasása közben változtatták gerincük helyzetét?
Amennyiben nem, itt az ideje egy rövid sétának, jobb híján pl. az asztal körül! 

B.G.

Kapcsolódó cikkek:

Egészséges gerinc, de hogyan? 

A csigolya oszlop, azaz a gerinc

Gerincünk működése

A helyes emelés technikája 

Ajánló: Kiscsoportos gerinctorna

 
< Előző   Következő >
And in other news

Mozgásterápia

A gerincpanaszok megoldása McKenzie elvek szerint - I. rész

CsigolyaAz  összefoglaló az utóbbi évek legfontosabb ismereteinek gyűjteménye a gerincproblémák témaköréből. Aktuális kutatásokon alapul, amelyek sok régi dogmát és eddigi terápiás feltételt megdöntöttek. Az alábbi információk segítséget nyújtanak azoknak, akik:

– gerincfájdalmaktól szenvednek, 
– hatékony terápiát keresnek a panaszok megoldására,.... Tovább...

Szülés - szoptatás

Könnyen szülni - könnyen regenerálódni

 6 órás információs program szülésre készülőknek

schwanger01Következő időpont:
2008. március 8.

A szép, szorongás és félelemmentes szüléshez az ösztönök mutatják az utat, de rátalálni és kitartani ez mellett, mai világunkban, sokszor nem könnyű. Tovább...

Masszázs

Shiatsu

A shiatsu egy japán masszázs terápia.

shiatsuka kepA shiatsu lényege, hogy a meridiánokban harmonizálja az energiákat és kiegyenlíti az energiaáramlást. Lazítja az ízületeket, nyújtja az izmokat és kezeli az akupresszúrás pontokat. Háttere a hagyományos kínai orvoslás, a Yin-Yang elmélet és a Zen-buddhizmus.

Tovább... 

RocketTheme Joomla Templates