A helyes emelés technikája PDF Nyomtatás E-mail
helyes_emeles_kA deréktáji fájdalmak kiváltó oka gyakran nehéz tárgy megemelése. Ha tudatosan védjük a gerincünket, akkor ez az ok megelőzhető!
 
 
 
 

A nehéz tárgyakat soha ne hajolásból emeljük!

  1. Vállszélességű terpeszben állva, a gerincünket egyenesen tartva, billentsük kissé elöre medencénket, (homorítsunk kicsit a derekunkkal),
  2.  csípőnket, térdünket hajlítva ereszkedjünk le a felemelendő tárgyért,
  3.  húzzuk minél közelebb magunkhoz, úgy, hogy emeléskor a behajlított térdünk ne kerüljön a lábujjak elé (ha nagyon behajlítjuk a térdet, az ízületen belüli fokozódó nyomás károsíthatja a porcfelszínt),
  4.  felemelkedéskor a comb- és farizom dolgozik ( ezért is érdemes erősíteni őket), a hátizmok csak stabilizálják a törzset,
  5.   fogjuk szorosan a tárgyat és stabilan helyezkedjünk el, építsünk fel izomfeszülést a fent említet izmokban,
  6. a súlyt folyamatosan emeljük, ne egy rándítással kapjuk fel!
  7.   A tárgy elmozdításakor, emelésekor ne végezzünk egyidejűleg törzsfordítást. Előbb tartsuk meg a tárgyat felegyenesedve, majd ezután lépésenként forduljunk a célhoz. Eközben tartsuk helyesen magunkat: a mellkast kemelve, a vállakat hátra leengedve.
  8. Fontos, hogy erőkifejtéskor ne tartsuk vissza a lélegzetünket. Ez növeli a vérnyomást, ami pedig keringési problémákat okozhat! Lélegezzünk tudatosan folyamatosan. Ha ez nem sikerül, akkor min. arra ügyeljünk, hogy az emelést kilégzéssel kössük össze!
  9. Nehéz tárgyakat ne emeljünk vállmagasság fölé.


Speciális helyzet a kisgyermekes anyáké, hisz sokszor kell nap mint nap felvenni, letenni, karukban tartani a kicsiket. A szülés után lazábbá váló ízületek könnyen sérülnek, tehát fokozott figyelemmel kell védeni magukat. Célszerű a pelenkázót, a fürdőkádat a megfelelő magasságban elhelyezni, hogy a felesleges hajolgatásokat elkerüljék!

B.G.

 

Kapcsolódó cikkek:

Egészséges gerinc, de hogyan? 

 A csigolya oszlop, azaz a gerinc

Gerincünk működése

Gerincünk működése - mit jelent a porckorong-táplálás?

Gerincünk működése - Nagyon rövid izomtan  

Ajánló: Kiscsoportos gerinctorna

 

 
< Előző   Következő >
And in other news

Mozgásterápia

A gerincpanaszok megoldása McKenzie elvek szerint - I. rész

CsigolyaAz  összefoglaló az utóbbi évek legfontosabb ismereteinek gyűjteménye a gerincproblémák témaköréből. Aktuális kutatásokon alapul, amelyek sok régi dogmát és eddigi terápiás feltételt megdöntöttek. Az alábbi információk segítséget nyújtanak azoknak, akik:

– gerincfájdalmaktól szenvednek, 
– hatékony terápiát keresnek a panaszok megoldására,.... Tovább...

Szülés - szoptatás

Könnyen szülni - könnyen regenerálódni

 6 órás információs program szülésre készülőknek

schwanger01Következő időpont:
2008. március 8.

A szép, szorongás és félelemmentes szüléshez az ösztönök mutatják az utat, de rátalálni és kitartani ez mellett, mai világunkban, sokszor nem könnyű. Tovább...

Masszázs

Shiatsu

A shiatsu egy japán masszázs terápia.

shiatsuka kepA shiatsu lényege, hogy a meridiánokban harmonizálja az energiákat és kiegyenlíti az energiaáramlást. Lazítja az ízületeket, nyújtja az izmokat és kezeli az akupresszúrás pontokat. Háttere a hagyományos kínai orvoslás, a Yin-Yang elmélet és a Zen-buddhizmus.

Tovább... 

RocketTheme Joomla Templates