Gerincünk működése - Nagyon rövid izomtan PDF Nyomtatás E-mail

hatizmok_kTesttömegünk 40-50%-át a vázizomzat adja. Stabilizáló és mozgató funkciót látnak el. Működésük akaratlagosan irányítható, fejleszthető.  Ahhoz, hogy megértsük mitől, hogyan károsodhatnak, először fontos megismernünk a felépítésüket.

Egy izom sok-sok izomrostból épül fel. A rostok kötegekbe rendeződnek, a kötegek, pedig egy újabb köteget alkotnak. Az izomrostokat kötőszövetes hártya veszi körül és minden egyes rostköteget egy újabb kötőszöveti váz borít. Ezekben a hártyákban futnak az izmot ellátó erek, idegek valamint belőlük összegződnek az inak, amelyek a csonthoz rögzítik az izmot.
A kötőszövetes elemek a mozgás hiányában illetve az egyoldalú terhelés következtében zsugorodnak. Ezáltal megrövidítik az izmot, csökkentve annak teljesítőképességét. A megfelelő idegrendszeri irányítás által jön létre a mozgás az izmok, inak, szalagok, ízületek összmunkájával. A központi idegrendszer és az izmok oda-vissza kapcsolata azt jelenti, hogy nemcsak az izmok kapnak "mozgásparancsokat", hanem az agy is folyamatosan kap információt az izmoktól, azok feszülési állapotáról, tónusáról. Így válik lehetővé az egyes testhelyzetek kivitelezése, pl. egy pohár víz megtartása. Ennek alapja a "motoros egység", ami a mozgató idegsejtet és az általa beidegzett izomrostok összességét jelenti. Minél precízebb munkát végez egy izom, annál kevesebb izomrost tartozik egy egységbe, azaz egy idegsejthez.
Fizikai aktivitás hatására a rostok tömege változik, vastagságuk növekszik. Edzés hatására az izmok reakció ideje csökken, működésük koordináltabbá válik. Igénybevétel hiányában csökken a tömegük, azaz, az izom sorvad. Az izomegyensúly állapota az izom megfelelő hosszát, nyújthatóságát összehúzódó képességét, erejét jelenti. Ennek hiánya nem csak a mozgatórendszer problémáit okozza.

B.G.

Kapcsolódó cikkek:

Egészséges gerinc, de hogyan? 

A csigolya oszlop, azaz a gerinc

Gerincünk működése

A helyes emelés technikája 

Gerincünk működése - mit jelent a porckorong-táplálás?  

Ajánló: Kiscsoportos gerinctorna

 

 

 
< Előző   Következő >
And in other news

Mozgásterápia

A gerincpanaszok megoldása McKenzie elvek szerint - I. rész

CsigolyaAz  összefoglaló az utóbbi évek legfontosabb ismereteinek gyűjteménye a gerincproblémák témaköréből. Aktuális kutatásokon alapul, amelyek sok régi dogmát és eddigi terápiás feltételt megdöntöttek. Az alábbi információk segítséget nyújtanak azoknak, akik:

– gerincfájdalmaktól szenvednek, 
– hatékony terápiát keresnek a panaszok megoldására,.... Tovább...

Szülés - szoptatás

Könnyen szülni - könnyen regenerálódni

 6 órás információs program szülésre készülőknek

schwanger01Következő időpont:
2008. március 8.

A szép, szorongás és félelemmentes szüléshez az ösztönök mutatják az utat, de rátalálni és kitartani ez mellett, mai világunkban, sokszor nem könnyű. Tovább...

Masszázs

Shiatsu

A shiatsu egy japán masszázs terápia.

shiatsuka kepA shiatsu lényege, hogy a meridiánokban harmonizálja az energiákat és kiegyenlíti az energiaáramlást. Lazítja az ízületeket, nyújtja az izmokat és kezeli az akupresszúrás pontokat. Háttere a hagyományos kínai orvoslás, a Yin-Yang elmélet és a Zen-buddhizmus.

Tovább... 

RocketTheme Joomla Templates