Gerincünk működése - Az izomegyensúly megbomlása PDF Nyomtatás E-mail

vitorlas_k

 A normális izomegyensúly az izmok megfelelő hosszát, nyújthatóságát, összehúzódó képességét, erejét jelenti. Ez az alapfeltétele a helyes testtartásnak, a problémamentes hátnak. Ilyenkor a stabilizáló és mozgató izmok könnyedén megtartják a gerincet, hasonlóan, mint a vitorláshajó árbocait tartó kötélzet.

A mindennapok során, munka közben, sportoláskor a különféle izomcsoportok eltérő mértékben dolgoznak.


Ha napról-napra ismétlődik ez az egyoldalú igénybevétel, akkor az egyensúly felbomlik, akkor egyes izmok rövidülnek, mások elgyengülnek. (Ezért azok akik egész nap fizikai munkát végeznek, nem helyesen állítják, hogy számukra felesleges a "torna".)

A mozgásszegény életmód tipikus izomállapota:

-elgyengülnek a felső hátizmok, a hasizmok, a farizom, az elülső combizmok;
-megrövidül a mellizom, a comb hátsó izmai.
A szegycsont-szeméremcsont közötti távolság csökken.

A gerinc melletti kisizmok gyengülésével a hátizmok túlnyúlnak. Állandó előfeszített helyzetben vannak, ezért bennük fájdalmas izomcsomók alakulhatnak ki. Ilyenkor gyakran megyünk orvoshoz, masszőrhöz a gyors megoldás érdekében. A gyógyszeres és passzív kezelések (masszázs, manuálterápia, fürdőkezelések stb) hatására átmeneti panaszmentesség érhető el, de hosszútávon nem oldódnak meg a problémák. Mindezek szükségesek, mert segítenek megteremteni az aktív kezelés alapjait.
A fokozatosan kialakuló elváltozásokat csak hosszú távú, tudatos, aktív terápiával lehet megszüntetni vagy mérsékelni.

Az egyensúlyzavar késői szövődményei, a gerinc csontos elváltozásai. A szerkezet megváltozott statikai viszonyai újabb problémákat, fájdalmakat okoznak. A mozgásszegény életmód vagy az állandó egyoldalú terhelés rontja az ízfelszínek táplálását, ez által azok szerkezete elgyengül. A csigolyák zárólemezei feltöredeznek, a porckorongok funkciója romlik. A csigolyatestek peremein mészlerakódások, csőrök alakulnak ki, a terhelés csökkentésére. Viszont, ezáltal tovább korlátozzák a kisízületek mozgását, a terhelést egyre kevésbé tudja eloszlatni a gerinc mozgásszegmentje.

Az öregedéssel járó normális folyamat, hogy a szövetek veszítenek víztartalmukból. A porckorongok magassága csökken. A kisízületek terhelődése ezáltal is fokozódik, súlyosbítva a kialakult, meglevő kóros elváltozásokat.

A kialakuló "ördögi kört", minél korábban meg kell szakítani! Hogyan? Mindenekelőtt fontos a gerinc kóros elváltozásainak, a fájdalmas elváltozásoknak a megelőzése, megszüntetése. Az izomegyensúly megőrzése, mielőbbi helyreállítása. A stabilizáló kisizmok erősítése. A mozgáskoordináció javítása, testtudat fejlesztés. Cél a gerinc funkcionális stabilitásának elérése. A hatékonyság érdekében legjobb, egy szakember segítségét igénybe venni, még akkor is ha csak megelőzésről van szó! Ugyanis a célzott és egyéni állapothoz kialakított edzés, a legtöbb esetben, segít a problémák megelőzésében, enyhítésben!

B. G.

vitorlas_k02

Kapcsolódó cikkek:

Egészséges gerinc, de hogyan? 

 A csigolya oszlop, azaz a gerinc

Gerincünk működése

A helyes emelés technikája 

Gerincünk működése - mit jelent a porckorong-táplálás?

Gerincünk működése - Nagyon rövid izomtan  

Ajánló: Kiscsoportos gerinctorna

 

 


 

 
< Előző   Következő >
And in other news

Mozgásterápia

A gerincpanaszok megoldása McKenzie elvek szerint - I. rész

CsigolyaAz  összefoglaló az utóbbi évek legfontosabb ismereteinek gyűjteménye a gerincproblémák témaköréből. Aktuális kutatásokon alapul, amelyek sok régi dogmát és eddigi terápiás feltételt megdöntöttek. Az alábbi információk segítséget nyújtanak azoknak, akik:

– gerincfájdalmaktól szenvednek, 
– hatékony terápiát keresnek a panaszok megoldására,.... Tovább...

Szülés - szoptatás

Könnyen szülni - könnyen regenerálódni

 6 órás információs program szülésre készülőknek

schwanger01Következő időpont:
2008. március 8.

A szép, szorongás és félelemmentes szüléshez az ösztönök mutatják az utat, de rátalálni és kitartani ez mellett, mai világunkban, sokszor nem könnyű. Tovább...

Masszázs

Shiatsu

A shiatsu egy japán masszázs terápia.

shiatsuka kepA shiatsu lényege, hogy a meridiánokban harmonizálja az energiákat és kiegyenlíti az energiaáramlást. Lazítja az ízületeket, nyújtja az izmokat és kezeli az akupresszúrás pontokat. Háttere a hagyományos kínai orvoslás, a Yin-Yang elmélet és a Zen-buddhizmus.

Tovább... 

RocketTheme Joomla Templates