Szoptatás: Csak 10 lépés a bababarát út! PDF Nyomtatás E-mail

bababaratsag

Kutatások szerint az egész világon minden csecsemő számára a legjobb táplálási mód a szoptatás megkezdése a szülést követő első órán belül, kizárólagos szoptatás hat hónapon keresztül, életkornak megfelelő hozzátáplálás a hatodik hónaptól és fenntartott szoptatás kétéves korig vagy azon túl.

A szoptatás elősegíti az anya és a gyermek rövid- és hosszútávú egészségmegőrzését, ami sok országban a legfontosabb egészségügyi célok közé tartozik.

Az UNICEF jelentése szerint a gyermekhalandóság világméretű visszaszorítása az 1990-es évekbeli 13 millióról a 2008. évi 8.8 millióra részben a széleskörben alkalmazott, az alapegészségügyben bekövetkezett változásoknak és ezeken belül is a korai és kizárólagos szoptatás megkezdésének
köszönhető.

Egyre több felmérés mutatja, hogy a Tíz Lépésbevezetése folyamatos szülés utáni támogatással elősegíti a szoptatás megkezdését és a kizárólagos szoptatást helyi, országos és globális szinten is.

Ma ott tartunk, hogy az összes szülészeti intézmény nagyjából 28%-a bevezette a bababarát elveket az ellátásába, ami a szoptatási arányok bátorító növekedéséhez vezetett a csecsemőtápszerek és cumisüvegek agresszív kereskedelmi marketingje ellenére. Mindamellett ez még mindig nagyon messze van attól az eredeti céltól, amit az Innocenti Kiáltványban fogalmaztak meg: hogy 1995-re MINDEN szülészeti intézmény legyen bababarát.

Határozott lépésekre van szükség, hogy

  • az újszülöttek táplálására a megfelelő szinteken működő, hatékony stratégiákat dolgozzunk ki;
  • ezeket támogató nemzeti gyakorlatot és törvénykezést vezessünk be;
  • a Tíz Lépést beépítsük a szülészetek gyakorlatába;
  • az egészségügyben az anyák és gyermekek támogatását végző, képzett tanácsadókat alkamazzunk;
  • elősegítsük támogató közösségek kialakulását és
  • kiépítsük a több csatornán keresztül történő tájékoztatást.

A közösségi szinten különösen fontos az előrelépés, mivel világviszonylatban az asszonyoknak csak 56%-a szül kórházban (a legkevésbé fejlett országokban ez az arány mindössze 33%), és sok helyenegy-két nap múlva hazabocsátják őket. Az anyáknak folyamatos támogatásra van szükségük a közösségben akár kórházban szülnek, akár otthon.

Sok országban növekedett a kizárólagos szoptatási arány, de ezzel együtt néhány helyütt stagnálás vagy csökkenés is megfigyelhető, részbena Bababarát Kórház Kezdeményezés elégtelen politikai támogatása és a Tíz Lépés nem megfelelő érvényesítése miatt a bababarát intézményekben.

Az újabb tanulmányok eredményei azt mutatják, hogy minél több lépést alkalmaznak egy szülészeti intézményben, annál valószínűbb, hogy az anyák meg tudják valósítani szoptatási céljaikat. Ez aláhúzza annak fontosságát, hogy minden szülőotthon, kórház, klinika és minden közösségtörekedjen minél több lépés bevezetésére még akkor is, ha nem tudják azonnal elérni mind a tízet. Minden lépés számít!

A „Szoptatásért” Magyar Egyesületnek a Szoptatás Világhete alkalmából készült kiadványa innen letölthető.

A Bababarát Kórház címmel kapcsolatos további információk: http://bababarat.sztnb.hu/ 

Kiemelt hivatkozások

 
< Előző   Következő >
And in other news

Mozgásterápia

A gerincpanaszok megoldása McKenzie elvek szerint - I. rész

CsigolyaAz  összefoglaló az utóbbi évek legfontosabb ismereteinek gyűjteménye a gerincproblémák témaköréből. Aktuális kutatásokon alapul, amelyek sok régi dogmát és eddigi terápiás feltételt megdöntöttek. Az alábbi információk segítséget nyújtanak azoknak, akik:

– gerincfájdalmaktól szenvednek, 
– hatékony terápiát keresnek a panaszok megoldására,.... Tovább...

Szülés - szoptatás

Könnyen szülni - könnyen regenerálódni

 6 órás információs program szülésre készülőknek

schwanger01Következő időpont:
2008. március 8.

A szép, szorongás és félelemmentes szüléshez az ösztönök mutatják az utat, de rátalálni és kitartani ez mellett, mai világunkban, sokszor nem könnyű. Tovább...

Masszázs

Shiatsu

A shiatsu egy japán masszázs terápia.

shiatsuka kepA shiatsu lényege, hogy a meridiánokban harmonizálja az energiákat és kiegyenlíti az energiaáramlást. Lazítja az ízületeket, nyújtja az izmokat és kezeli az akupresszúrás pontokat. Háttere a hagyományos kínai orvoslás, a Yin-Yang elmélet és a Zen-buddhizmus.

Tovább... 

RocketTheme Joomla Templates