Tudományos tényeken alapulnak-e a szülészeti beavatkozások Magyarországon? PDF Nyomtatás E-mail

kitolas_k


Professzor Marsden Wagner M.D., M.S. a magyar szülészetről

Professzor Marsden Wagner, korábban a WHO női- és gyermekegészségügyi részlege igazgatójának véleménye: „A legmegbízhatóbb szülészeti kézikönyv kimondja, hogy mind az anyai testhelyzet szülés közbeni korlátozása, mind a gátmetszés rutinszerű alkalmazása az ellátás olyan formái, melyekkel fel kell hagyni a tények ismeretében."

A cikk lassacskán 10 éve íródott, aktualitása mind ezidáig nem csökkent. 

Az alábbi táblázat szemlélteti azt a nagy rést, amely a magyar kórházak szülészeti gyakorlata és aközött van, aminek a tudományos tények alapján szülészeti gyakorlatnak kellene lennie. A táblázat különös figyelmet szentel két beavatkozásnak, a lithotómia testhelyzetnek (háton fekvés vagy háton félig ülő testhelyzet) a második szakaszban, illetve a gátmetszésnek (a hüvelynyílás nagyobbra vágása). 

Ez a két beavatkozás értékes mutatója a tényeken alapuló anyasági ellátásnak bármely kórházi közösségben, mivel már huszonöt éve bizonyított tény, hogy a háton fekvés az összes testhelyzet közül a legrosszabb a szülésre, illetve hogy a gátmetszés alkalmazása szigorúan korlátozandó, és az összes szülés 10%-át soha nem lenne szabad meghaladnia. A legmegbízhatóbb szülészeti kézikönyv kimondja, hogy mind „az anyai testhelyzet szülés közbeni korlátozása", mind a „gátmetszés rutinszerű alkalmazása" az ellátás olyan formái, melyekkel fel kell hagyni a tények ismeretében (Chalmers et al, „Effective Care in Pregnancy and Childbirth", Oxford University Press). E két gyakorlat megváltoztatásával az a probléma, hogy mindkettő orvosbarát, mivel mindkettő tökéletesen illik a szülés sebészeti megközelítésébe.

Egy nagy budapesti egyetemi kórháznál tett látogatásom során úgy informáltak, hogy a gátmetszések aránya 100% – minden nőt elvágtak ilyen módon – és a Magyarország egészére vonatkozó arány 79%. A sebészek úgy hiszik, a hüvelynyílás felvágása jobb, mint ha elrepedne, annak ellenére, hogy a tudományos adatok az ellenkezőjét bizonyítják. Egy természetes repedéshez képest a gátmetszés több fájdalmat, több vérzést, több maradandó hüvely-deformitást és a szexuális életben több hosszan tartó nehézséget eredményez. Továbbá azokat az előnyöket, amelyekről a gátmetszés pártolói beszélnek – a súlyos (harmadfokú) repedések megelőzése, annak megelőzése, hogy a nő medencefeneke hosszú távon károsodjon, illetve a baba védelme egy esetleges elhúzódó vajúdás káros hatásaitól – a tudományos tények nem támasztják alá. korhazi_babaellatas

A tények áttekintése megmutatja, hogy a gátmetszések 10% (a WHO ajánlása) feletti aránya nem indokolt, és ideálisabb arány lenne a szüléseknek mintegy 5%-a. Ennek ellenére a magyar kórházakban az első gyermeküket szülőknél közel 100% ez az arány, amely a nők nemi szervi megcsonkításának elterjedt gyakorlatát jelenti. A magyar nőknek minden bizonnyal nem mondják el az igazságot a gátmetszésről, mint a női nemi szervi csonkítás modern, nyugati formájáról (lásd M. Wagner „Episiotomy: a form of genital muilation", The Lancet, Volume 353, pages 1977 to 1978, 1999).

TUDOMÁNYOS TÉNYEKEN ALAPUL-E A MAGYAR KÓRHÁZI ELLÁTÁS?

 ELLÁTÁSI FORMA  GYAKORLAT   A TUDOMÁNY
 BIZONYÍTOTTA 
 Rutinszerű bábai ellátás  nincs  80%
 Evés-ivás rutinszerű megvonása  igen  nem 
 Rutinszerű elektromos magzatmonitorozás (CTG)  nagyon gyakori  nem
 Rutinszerű infúzió  gyakori  nem
 Rutinszerű burokrepesztés  igen  nem
 Ágyhoz kötöttség a vajúdás teljes tartama alatt  gyakori  nem
  Lithotómia (háton fekvő vagy félig ülő testhelyzet) a vajúdás végén  80%*  nem
 Gátmetszés (hüvelynyílás nagyobbra vágása)  79%*  < 10%
 Császármetszés

 klinikák: 21–23%,
 nagyobb kórházak: közel 30%*

 12%
 Az újszülött rutinvizsgálata nem az anyán történik  igen  nem
 24 órás rooming-in, a baba soha nincs újszülöttosztályon  nem  igen

* az adatok az Országos Szülészeti és Nőgyógyászati Intézet (OSZNI) adatbázisából származnak.

Forrás: TAVAM

 
< Előző   Következő >
And in other news

Mozgásterápia

A gerincpanaszok megoldása McKenzie elvek szerint - I. rész

CsigolyaAz  összefoglaló az utóbbi évek legfontosabb ismereteinek gyűjteménye a gerincproblémák témaköréből. Aktuális kutatásokon alapul, amelyek sok régi dogmát és eddigi terápiás feltételt megdöntöttek. Az alábbi információk segítséget nyújtanak azoknak, akik:

– gerincfájdalmaktól szenvednek, 
– hatékony terápiát keresnek a panaszok megoldására,.... Tovább...

Szülés - szoptatás

Könnyen szülni - könnyen regenerálódni

 6 órás információs program szülésre készülőknek

schwanger01Következő időpont:
2008. március 8.

A szép, szorongás és félelemmentes szüléshez az ösztönök mutatják az utat, de rátalálni és kitartani ez mellett, mai világunkban, sokszor nem könnyű. Tovább...

Masszázs

Shiatsu

A shiatsu egy japán masszázs terápia.

shiatsuka kepA shiatsu lényege, hogy a meridiánokban harmonizálja az energiákat és kiegyenlíti az energiaáramlást. Lazítja az ízületeket, nyújtja az izmokat és kezeli az akupresszúrás pontokat. Háttere a hagyományos kínai orvoslás, a Yin-Yang elmélet és a Zen-buddhizmus.

Tovább... 

RocketTheme Joomla Templates