A rostdús táplálkozás csökkenti a terhességi szövődmények kockázatát PDF Nyomtatás E-mail
varandos_etrendCsökken a preeklampszia kockázata, ha a terhesség első három hónapjában a szokásosnál több rostot fogyaszt a várandós nő. Az esetleg végzetes kimenetelű preeklampsziát magas vérnyomás jellemzi, és a terhesek 5-8 százalékánál fordul elő. Egyedüli módja az állapot megszüntetésének, ha a nő megszüli a babát, ami nyilvánvaló, hogy csak előrehaladott terhességnél járható út.

A preeklampszia kockázati tényezői az elhízás, a 2. típusú diabétesz előfordulása a családban és/vagy a magas vérnyomás, depresszió, szorongás, gyümölcsben és zöldségben szegény étkezés, valamint a kevés mozgás.

A vizsgálatban több mint 1500 terhes töltött ki az étkezési szokásaira vonatkozó és 121 pontból álló kérdőívet. Azoknál a nőknél, akik napi minimum 21,2 gramm rostot fogyasztottak, 72 százalékkal ritkábban alakult ki preeklampszia, mint azoknál, akik 11,9 grammnál kevesebbet fogyasztottak. Alacsonyabb volt a triglicerid-szint és magasabb a HLD koleszterin szintje is.

A kutatók hozzáteszik, hogy a napi plusz 5 gramm rost fogyasztása már 14 százalékkal csökkenti a kockázatot, ennyi rostot két szelet teljes kiőrlésű kenyér tartalmaz. 

Forrás: Informed

Kapcsolódó cikk:

Ödémás kismamák

 
< Előző
And in other news

Mozgásterápia

A gerincpanaszok megoldása McKenzie elvek szerint - I. rész

CsigolyaAz  összefoglaló az utóbbi évek legfontosabb ismereteinek gyűjteménye a gerincproblémák témaköréből. Aktuális kutatásokon alapul, amelyek sok régi dogmát és eddigi terápiás feltételt megdöntöttek. Az alábbi információk segítséget nyújtanak azoknak, akik:

– gerincfájdalmaktól szenvednek, 
– hatékony terápiát keresnek a panaszok megoldására,.... Tovább...

Szülés - szoptatás

Könnyen szülni - könnyen regenerálódni

 6 órás információs program szülésre készülőknek

schwanger01Következő időpont:
2008. március 8.

A szép, szorongás és félelemmentes szüléshez az ösztönök mutatják az utat, de rátalálni és kitartani ez mellett, mai világunkban, sokszor nem könnyű. Tovább...

Masszázs

Shiatsu

A shiatsu egy japán masszázs terápia.

shiatsuka kepA shiatsu lényege, hogy a meridiánokban harmonizálja az energiákat és kiegyenlíti az energiaáramlást. Lazítja az ízületeket, nyújtja az izmokat és kezeli az akupresszúrás pontokat. Háttere a hagyományos kínai orvoslás, a Yin-Yang elmélet és a Zen-buddhizmus.

Tovább... 

RocketTheme Joomla Templates