Szülés - születés
Az ikrek nevelése PDF Nyomtatás E-mail
Szülés - születés

Ikrek hordozókendőbenR.: - Önt talán azért is érdekli az ikerkutatás, az ikergyerekek világa és élete, mert Ön is egy iker, ikerpár egyik tagja. Önök egypetéjű ikrek, vagy kétpetéjű ikrek?

Métneki Júlia, ikerkutató: - Egész biztosan, hogy egypetéjű ikrek vagyunk, bár annak idején ezt nem vizsgálták, de azt lehet mondani, hogy egész pici korunkba a megszólalásig hasonlítottunk egymásra, és ma már elmúltunk ötvenévesek, de még a mai napig is összetévesztenek. A testvérem Salgótarjánban él, ő fogorvos, én biológus lettem, és hogyha ő itt jár Pesten, vagy én Salgótarjánban, akkor lépten-nyomon köszönnek ismeretlenek, de hát mi ezt már megszoktuk.

Tovább...
 
Mesterséges megtermékenyítés PDF Nyomtatás E-mail
Szülés - születés

Ikerterhesség nélkül

IkrekEgyre több érv szól amellett, hogy a jövőben a mesterséges megtermékenyítés, az IVF (in vitro fertilization) során egy, maximum két megtermékenyített és osztódni kezdett petesejtet, embriót ültessenek be az anyaméhbe. Kiderült, hogy a lombikbébi jóval „törékenyebb”, mint a természetes módon „készült” gyerek. Mégpedig azért, mert az IVF során beültetetett embriók, „az ikrek” közül sokkal több hal el, mint amennyi a spontán kialakult ikerterhességekből. Márpedig a „felszívódó” ikermagzatok árthatnak a megmaradt gyereknek is.

Tovább...
 
Ikervárandósság 1. PDF Nyomtatás E-mail
Szülés - születés

A szigorú orvosi oldalról megközelítve

IkrekIkerterhességről akkor beszélünk, ha egyidejűleg több petesejt termékenyül meg és ágyazódik be az anyaméhbe, vagy egy megtermékenyült petesejt az osztódás során kettéválik. Leggyakoribb a kettesiker-terhesség, de hármas, négyes, sőt ennél „magasabb számú" terhességek is előfordulhatnak. Az ikerterhességek az ún. Hellin-szabály szerint a következő módon ismétlődnek: minden 85. terhességre jut egy kettős terhesség, minden 85. a négyzeten terhességre jut egy hármas, és minden 85. a köbön terhességre jut egy négyes terhesség. Valószínűleg az ikerterhességek gyakorisága 20-30 százalékkal több, mint amit észlelünk, de az egyik megtermékenyített petesejt korán elhal, így a terhesgondozás megkezdésekor már csak egyes terhességet észlelünk.

Tovább...
 
Allergiamegelőzés PDF Nyomtatás E-mail
Szülés - születés

Az anyatej mindent tud

Mama és babaAz anyatej összetétele a gyermek életkorának megfelelően módosul, még azt is „figyelembe veszi", hogy koraszülöttről, vagy érett újszülöttről van szó. Az előtej (kolosztrum) kis mennyiségben sok tápanyagot tartalmaz – ez a „kezdő" szopó újszülött apró gyomrában elfér és sok fontos fehérjét, zsírt biztosít számára. A későbbi hetekben, hónapokban már nagyobb mennyiséget szopik a csecsemő, ekkor úgy látszik, mintha felhígult volna az anyatej – ettől függetlenül tápértéke megfelel a baba igényeinek - mondta el Dr. Hidvégi Edit PhD gyermekorvos, a Budai Allergiaközpont munkatársa.

Tovább...
 
Mi fán terem a szülési terv? PDF Nyomtatás E-mail
Szülés - születés

Terv neked és a szüléskísérőnek

A terv megírásaÉrdekes elgondolkodni azon, hogy az emberek nagy része ma már mennyire megtervezi pl. az esküvőjét a legapróbb részletekig: milyen legyen a meghívó, ki hol üljön a lakodalomban, milyen virág, szalag lesz az autókon. Sőt, még eső vagy hideg esetére is készítünk „B” tervet, hogy akkor mi hol és hogyan fog történni. Vajon a szüléssel is így vagyunk?

Ugyanilyen részletesen kellene megtervezni a szülésünket is, végiggondolni mindent, mit szeretnénk elérni és mit szeretnénk elkerülni a vajúdás és a szülés idején, ill. amikor a baba már megszületett. A szülési terv azoknak nagyon jó, akik nem akarják teljesen rábízni magukat a kórházi rutinra, hanem maguk akarnak dönteni és felelősséget vállalni a saját szülésüket illetően.

Tovább...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Következő > Utolsó >>

Találatok 16 - 20 / 42
And in other news

Mozgásterápia

A gerincpanaszok megoldása McKenzie elvek szerint - I. rész

CsigolyaAz  összefoglaló az utóbbi évek legfontosabb ismereteinek gyűjteménye a gerincproblémák témaköréből. Aktuális kutatásokon alapul, amelyek sok régi dogmát és eddigi terápiás feltételt megdöntöttek. Az alábbi információk segítséget nyújtanak azoknak, akik:

– gerincfájdalmaktól szenvednek, 
– hatékony terápiát keresnek a panaszok megoldására,.... Tovább...

Szülés - szoptatás

Könnyen szülni - könnyen regenerálódni

 6 órás információs program szülésre készülőknek

schwanger01Következő időpont:
2008. március 8.

A szép, szorongás és félelemmentes szüléshez az ösztönök mutatják az utat, de rátalálni és kitartani ez mellett, mai világunkban, sokszor nem könnyű. Tovább...

Masszázs

Shiatsu

A shiatsu egy japán masszázs terápia.

shiatsuka kepA shiatsu lényege, hogy a meridiánokban harmonizálja az energiákat és kiegyenlíti az energiaáramlást. Lazítja az ízületeket, nyújtja az izmokat és kezeli az akupresszúrás pontokat. Háttere a hagyományos kínai orvoslás, a Yin-Yang elmélet és a Zen-buddhizmus.

Tovább... 

RocketTheme Joomla Templates