Szülés - születés
Mennyire fájdalmasak a fájások? - a szülési fájdalmak körüljárása PDF Nyomtatás E-mail
Szülés - születés
vajudas_setaMinél előrehaladottabb a várandósság, annál gyakrabban gondolunk a szülésre, ezen belül is a szülési fájdalmakra. Egyáltalán mennyire fáj - megpróbáljuk elképzelni, hogy milyen érzés is lehet. Talán mint a menstruációs görcsök? Vagy inkább mint más hasgörcsök? Esetleg egészen más? Sőt, itt vannak még a haskeményedések, amelyek már a várandósság alatt is érzékelhetők. Ezek valóban méhösszehúzódássok? Mennyi a normális belőlük?

Érdemes külön is foglalkozni ezzel a témával, és megkérdezni a már szült nőket, hogy milyennek érezték a szülési fájdalmakat, hogyan élték meg őket.

Tovább...
 
Gátmetszés: kockázat a következő szülésnél PDF Nyomtatás E-mail
Szülés - születés

GátmetszésA gát berepedezését megelőző metszés problémákat okozhat a következő szüléseknél - közli egy amerikai tanulmány.

Az első szülésnél alkalmazott gátmetszés a következő szüléseknél nagyobb valószínűséggel okoz berepedést vagy szakadást a gáttájékon - állapítja meg Marianna Alperin és csoportja, az Obstetrics and Gynecology című orvosi szaklapban közölt tanulmányában.

Tovább...
 
Minőségbiztosítás az intézeten kívüli szülészeti ellátásban PDF Nyomtatás E-mail
Szülés - születés

Schimcsig Nóra interjúja Dr. Christine Loytved bábával, orvos-szociológussal, az Osnabrück-i Egyetem kutatójával

Dr. Christine LoytvedLoytved asszony nevére és kutatási területére egy konferencia meghívójában figyeltem fel – Graz-ban az utóbbi években rendszeresen összegyűlik a bábák és szülés körüli segítők színe-java. 2007-ben ő is az előadók között volt, az interjúnk címét adó témával, no meg egy bábatörténeti vándorkiállítással. Magyarországon most zajlik az intézeten kívüli szülés jogi szabályozásának kialakítása, a minőségbiztosítás kérdése különösen aktuális.

Tovább...
 
Betegjogok PDF Nyomtatás E-mail
Szülés - születés

jogA várandósság nem betegség és a szülés is élettani, természetes folyamat. Mindezek ellenére, amikor orvosi ellátásról van szó, akkor mind a várandós, mind a szülő anyára ugyanúgy vonatkozik a betegjogi törvény, mint bármely más ellátottra. Az 1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről II. fejezete tartalmazza a betegek jogait és kötelezettségeit. Célszerű ismernünk a törvényt, és így jogainkat, kötelezettségeinket is, és ha kell, éljünk vele!

A szülés kapcsán kulcsfontosságú a törvény azon pontja, amely szerint „A szülő nőnek joga van arra, hogy az általa megjelölt nagykorú személy a vajúdás és a szülés alatt folyamatosan vele lehessen, a szülést követően pedig arra, hogy - amennyiben ezt az ő vagy újszülöttje egészségi állapota nem zárja ki - újszülöttjével egy helyiségben helyezzék el."

Összeállításunkban a törvényben foglaltak magyarázatát adjuk közre. A cikk további részét a Szószóló Alapítvány honlapjáról vettük át.

Tovább...
 
Már a csecsemő is gondolkodik? PDF Nyomtatás E-mail
Szülés - születés

A gondolkodás mérföldkövei

gondolkodikAz újszülöttekről már rég nem hiszik azt, hogy passzívak és tudatlanok. Korábban elterjedt hiedelem volt, hogy amíg a kicsik nem tanulnak meg egy nyelvet, és nem fejezik ki magukat beszéd útján, addig képtelenek gondolkodni és komplex képzeteket kezelni. Ma már tudjuk, hogy ez messze áll az igazságtól. A kisbabák már születésük előtt elkezdenek tanulni és nagyon is figyelnek a környezetükben zajló dolgokra. Már a legfiatalabbak is aktívan tanulnak. Rengeteg információt gyűjtenek be és dolgoznak fel, ami a világról való tudásukat gazdagítja. A következő „mérföldkövek” azt tekintik át, hogyan fejlesztik a babák az érzékelési és ezáltal a gondolkodási képességeiket.

Tovább...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Következő > Utolsó >>

Találatok 21 - 25 / 42
And in other news

Mozgásterápia

A gerincpanaszok megoldása McKenzie elvek szerint - I. rész

CsigolyaAz  összefoglaló az utóbbi évek legfontosabb ismereteinek gyűjteménye a gerincproblémák témaköréből. Aktuális kutatásokon alapul, amelyek sok régi dogmát és eddigi terápiás feltételt megdöntöttek. Az alábbi információk segítséget nyújtanak azoknak, akik:

– gerincfájdalmaktól szenvednek, 
– hatékony terápiát keresnek a panaszok megoldására,.... Tovább...

Szülés - szoptatás

Könnyen szülni - könnyen regenerálódni

 6 órás információs program szülésre készülőknek

schwanger01Következő időpont:
2008. március 8.

A szép, szorongás és félelemmentes szüléshez az ösztönök mutatják az utat, de rátalálni és kitartani ez mellett, mai világunkban, sokszor nem könnyű. Tovább...

Masszázs

Shiatsu

A shiatsu egy japán masszázs terápia.

shiatsuka kepA shiatsu lényege, hogy a meridiánokban harmonizálja az energiákat és kiegyenlíti az energiaáramlást. Lazítja az ízületeket, nyújtja az izmokat és kezeli az akupresszúrás pontokat. Háttere a hagyományos kínai orvoslás, a Yin-Yang elmélet és a Zen-buddhizmus.

Tovább... 

RocketTheme Joomla Templates